Naslovnica Vijesti Hrvatska

Đapić: 'Pad Vukovara ne smije biti blagdan jer u toj smrti i užasu nema ničega u čemu bi bilo primjereno praznikovanje ili blagdansko slavlje'

Obilježavati taj datum svakako treba, dodao je, i to u organizaciji hrvatske države 'jer to nije lokalna, veće državna stvar'.
12. listopada 2019. u 14:00 18 komentara 1049 prikaza
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

- Nacionalnim se blagdanima obilježavaju pobjede u funkciji ostvarivanja državnosti, a ne porazi. Zato ne možemo slaviti kao blagdan niti jedan datum koji, recimo, obilježava križni put jer smrt i trenutni poraz nije za slavlje, ali moramo se toga prisjećati s dubokim poštovanjem. Tako ni pad Vukovara ne može i ne smije biti blagdan jer u toj smrti i užasu nema ničega što bi bio blagi dan i u čemu bi bilo primjereno praznikovanje ili blagdansko slavlje – poručio je Anto Đapić, čelnik stranke Desno i predsjednički kandidat.

Anto Đapić Anto Đapić: 'Dosta je partizanskog divljaštva protiv poštenih, domoljubnih hrvatskih intelektualaca'

Bio bi to, nastavio je, civilizacijski presedan, "potpuno suprotan identitetu hrvatskog naroda". Obilježavati taj datum svakako treba, dodao je, i to u organizaciji hrvatske države "jer to nije lokalna, veće državna stvar". Upravo je zato, kazao je, u svom predsjedničkom programu predvidio predsjedničku nadležnost i odgovornost za komemorativno spomeničke politike.

 | Autor : Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Međutim, kada govorimo o pijetetu Vukovara, moram upozoriti hrvatski narod da pijetet znači duboko poštovanje i da nema potrebe koristiti tuđice, koliko god dubokoumno zvučale. Baš stoga želim intelektualcima, akademicima, svećenicima postaviti pitanje kada se i gdje u našoj narodnoj i katoličkoj povijesti umiranje i smrt blagovalo? Nije nikada, zato što je to protivno samoj naravi naše vjere i opstanka našeg naroda. Ne zvone zvona crkva na veliki petak, a slavi se Uskrs. Vukovar je umro 18. studenog da bi hrvatski narod živio i svoju životnu slavu stekao početkom oslobodilačke operacije Oluja. Zato je Oluja nacionalni praznik ili blagdan veličanja smisla vukovarske žrtve, ona je hrvatski narodni Uskrs, a dan pada Vukovara je naš veliki petak – poručio je Đapić.

Anto Đapić objavio da se želi kandidirati za predsjednika RH KRENUO U KAMPANJU Đapić: Hrvatsku je potrebno vukovarizirati, ali ne militantno, nego duhovno

Državni su blagdani, rekao je, krsni list hrvatske države, kroz njih definiramo tko smo, što smo, kada smo nastali i čemu pripadamo.

- Da li mi tretiramo da je hrvatska država nastala puno prije Domovinskog rata? Naravno da znamo da jest. Neoubičajeno mi je, stoga, što se, kada se krenulo u resetiranje državnih blagdana, nije posegnulo u dublju hrvatsku prošlost, što bi napravio svaki narod koji ima takvo bogatstvo.

opravdano Dodik podržava zahtjev HNS-a za prestanak preglasavanja Hrvata

Posve je nejasno, dakle, zašto aktualna vlast nije posegnula za Danom hrvatske državnosti s datumom 7. lipnja 879. godine, kada je papa Ivan VIII. dao priznanje knezu Branimiru, koje je tada bilo veće od priznanja ulaska u UN. Ako govorimo o modenroj hrvatskoj državi, onda 30. svibanj apsolutno ima prioritet, jer je toga dana formiran višestranački Hrvatski sabor. Sve kasnije odluke proizlazile su iz toga datuma – rezimirao je on.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • IvoDivo:

  Drug Đapić je usaglasio izjavu sa drugom Milanovićem. Taj dvojac bi mogao ujedinisti svoje snage i zajdeno u kampanju, Na žalost ni dva zajedno nisu za jednog normalnog.

 • crocro:

  Novi neradni dan biti će na "Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje". Zašto gosp. Đapić misli da će se Hrvati opijati od sreće i radosti na ovaj neradni dan. Hrvatska će taj ... prikaži još! dan tugovati i doista se u miru i dostojanstvu sjećati i pokloniti svim žrtvama Domovinskog rata a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje. I imati će priliku obići svoje najmilije mučenike i obići memorijalne centre i pokloniti se najsvjetlijim žrtvama za slobodu Hrvatske. Lijepo piše da ovo nije Dan radosti i sreće, već Dan sjećanja na žrtve. A kako bi bio Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje i da radimo. To je dan sjećanja i poštovanja prema žrtvama i treba biti neradni Dan. Ionako Hrvatska nema veći broj neradnih dana nego što je to bilo i do sada. Mislim da gosp. Đapić, kandidat za predsjednika Hrvatske, nije u pravu sa svojim stavom.

 • Avatar tipo
  tipo:

  Pobrkao loncice! Dan sjecanja nije blagdan, nije ni Auschwitz.