Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Plenković: Očito je došlo do velike mobilizacije lijevog spektra, mi to nismo mogli nadoknaditi

Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Predsjedništva
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/19
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.01.2020.
u 23:30

- Ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora.Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje - rekao je Anušić.

Nakon što Kolinda Grabar-Kitarović nije osvojila drugi predsjednički mandat, sazvana je za utorak u 18h zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj bi trebalo se raspraviti o uzrocima poraza. Sastanak je završio oko 22.20 sati, a pred novinare je izašao Andrej Plenković. Ministar Oleg Butković napustio je sastanak nešto prije 21h. Novinarima je poručio da 'će se još načekati', javljaju 24 sata.

- Sad smo završili našu sjednicu koja je imala samo jednu temu, a to je analiza rezultata drugog kruga. Sudjelovalo je više od 30 kolega - rekao je predsjednik HDZ-a.

"Nakon vrlo otvorene rasprave dobili smo unisonu potporu svih da je smjer stranke koju vodimo, politika koju vodi vlada i sve za što se zalažemo na tragu onoga što su temeljne vrijednosti HDZ-a, bilo da je riječ o političkim pitanjima, ekonomskim, socijalnim, vanjsko-političkim temama", rekao je Plenković.

"Sve odabire koje smo napravili smo u skladu s našim programom i vrijednostima, a u danima koji će slijediti bit će još sastanaka i vidjeti koje poteze napraviti nakon ovih izbora kako bismo se se kvalitetno pripremili za buduće izborne izazove koji dolaze u 2020.", dodao je.

Dodao je kako je on dao svoju cjelovitu analizu.

- Mene isto zanima koji su uzroci, no to za sada zadržimo za interna tijela kampanje - izjavio je i dodao kako ovaj proces 'zahtjeva još puno analize'.

- Očito se događaju neki fenomeni u hrvatskom društvu na koje mi kao stranka moramo odgovoriti - poručio je i dodao: - Očito je došlo do velike mobilizacije lijevog spektra, naročito u Zagrebu i zagrebačkoj županiji. Mi to nismo mogli nadoknaditi u 12 županija u kojima smo pobjedili. Tu je i demografija imala svoj utjecaj. U županijima u kojima su birači skloniji HDZ-u živi nešto manji broj ljudi. - istaknuo je predsjednik stranke. 

Na pitanje hoće li doći do raspuštanja određenih županijskih zajednica, Plenković je kazao kako je prerano o tome pričati i kako se trebaju napraviti analize. 

Plenković se osvrnuo i na članove HDZ-a koji su u izbornoj noći kritizirali stranku i naveo kako ni Miro Kovač i ni Davor Ivo Stier nisu bili na sastanku.  Na pitanje jesu li raspravljali o utjecaju Milana Bandića na rezultate, predsjednik HDZ-a je samo kazao kako su raspravljali o svim aspektima. 

Ministar Oleg Butković napustio je sastanak nešto prije 21h. Novinarima je tada kratko poručio da 'će se još načekati'.

Kopal: Crni labud može se dogoditi samo jednom

Posebni premijerov savjetnik Robert Kopal čestitao je ranije novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću i dao je svoj osvrt na poraz kandidatkinje HDZ-a. Naveo je kako su predsjednički izbori izuzetno individualizirani izbori. 

- Iako su iza svakog kandidata stajale stranke, ali ipak čovjek u predsjedničkim izborima ne odlučuje samo prema stranačkim nego i osobnim preferencijama pa poneki put sklonost ili animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju. - istaknuo je Kopal. On smatra kako je tip kampanje kakav je bio u Hrvatskoj doveo do toga da se lijevo biračko tijelo samoorganizira i motivira. 

Slaže s ministrom Davorom Božinovićem da treba ustanoviti razloge, a ne krivce poraza njihove kandidatkinje na predsjedničkim izborima, jer, naglasio je Kopal, "to sigurno nije jednadžba s jednom nego s više nepoznanica."

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće stanje u HDZ-u s obzirom na rezultate europskih i predsjedničkih izbora, Kopal je rekao da je na europskim izborima HDZ pobijedio, te ne treba smetnuti s uma da su predsjednički izbori specifičan tip izbora, pa se ne mogu uspoređivati rezultati tih dvaju izbora.

Dodao je da se crni labud može dogoditi samo jednom jer je neočekivan, a sve dalje, pa i u vezi onoga što se dogodilo na ovim izborima, više nisu crni labudovi.

Video: Muk u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović

U središnjicu HDZ-a stigao je Ivan Anušić, šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović koji pak ističe kako je njegova kandidatkinja izgubila zato što je netko drugi dobio više glasova. 

- Svi snosimo odgovornost, i kandidatkinja i svi mi koji smo radili. Spremni smo podnijeti odgovornost i sankcije koje trebamo podnijeti. - kazao je Anušić koji smatra kako ne treba upirati prstom u nikog drugoga. 

- Ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora. Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje - rekao je Anušić. 

- Nema tu nikakvih čudnih stvari, jednostavno kandidat koji je bio u drugom krugu predsjedničkih izbora nasuprot Kolinde Grabar-Kitarović, je dobio 106 tisuća glasova više, to je jasna stvar, nema tu nikakve dileme, dodao je.

Anušić ne očekuje žestoku raspravu na Predsjedništvu stranke koje treba analizirati razloge gubitka predsjedničkih izbora, no, kaže, da je moguća. "Nakon analize činjenica koje ću večeras iznijeti, otvorit će se rasprava, a hoće li ona biti žustra ili manje žustra vidjet ćete nakon sjednice", rekao je.

Po njegovim riječima, velika razlika u broju glasova nije bila samo u Zagrebu, nego i u Istri, Primorsko-goranskoj, Međimurskoj županiji, a pobjeda njihove kandidatkinje Grabar-Kitarović u ostatku županija to nije mogla nadoknaditi.

"Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje, ni u glasačima Miroslava Škore, ni u njemu, molim da mi se ne imputira da sam to rekao", rekao je novinarima voditelj predsjedničke kampanje Grabar-Kitarović.

Također, ne smatra niti da su na rezultate utjecali nevažeći listići kojih je, kaže, uvijek između tri i 3,5 posto, a sada i do 5,5 posto.

"Kada to sve zbrojite na razini Hrvatske imate 37 tisuća više nevažećih listića nego inače, to uopće nije utjecalo na rezultate", zaključio je Anušić.

Ministar Damir Krstičević čestitao je Milanoviću na izbornoj pobjedi, no na pitanja o tome tko je kriv naveo je kako će se suzdržati od komentara. 

- Ja sam bio cijelo vrijeme u kampanji. Nadam se dobroj suradnji od interesa jačanja hrvatske vojske. - istaknuo je Krstičević. 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke napraviti analizu rezultata predsjedničkih izbora na kojima je izgubila njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.

„Analizu, analizu. Vidimo se poslije”, kratko je poručio Plenković novinarima ispred Središnjice stranke prije početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o temi sjednice.

Video: Milanović verbalno napadnut na biralištu

Komentara 176

Avatar Dipsy
Dipsy
21:31 07.01.2020.

Nikad poraz samo lekcija

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
20:36 07.01.2020.

Ajde Anušiću šuti. Nakon prve konferencije Kolindine za tisak na kojoj je objavila kandidaturu ti se potkralo da se novinarima podijeli radna verzija govora. Iste sekunde bih ti ja dao otkaz na mjesto voditelja kampanje.

IP
iphone8
21:32 07.01.2020.

Vjerujem da ce zajednistvo igarti veliku ulogu. Kada se cijeli HDZ ujedini jaci je od bilo koje druge stranke i koalicije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije