Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Skripal:

Predsjednik Europskog vijeća odbio čestitati Putinu

Tusk je odbio čestitati Putinu
Foto: Reuters
21.03.2018.
u 21:39

"Nakon napada u Salisburyju nisam raspoložen čestitati Putinu na ponovnom izboru"

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je odlučno odbio čestitati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na ponovnom izboru za predsjednika, u svjetlu slučaja trovanja bivšeg ruskog agenta.

"Nakon napada u Salisburyju nisam raspoložen čestitati Putinu na ponovnom izboru", rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Bruxellesu. Dan ranije predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao je čestitku ruskom čelniku. Ta Junckerova odluka izazvala je oštre britanske kritike jer ne spominje napetosti izazvane trovanjem bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji. "To pismo Jean-Claudea Junckera je sramotno", odmah je reagirao britanski eurozastupnik Ashley Fox, šef britanskih konzervativaca u Europskom parlamentu.

"Čestitati Vladimiu Putinu na izbornoj pobjedi bez podsjećanja na jasne prijevare s glasačkim listićima je loše. Ali užasava me činjenica da on nije spomenuo odgovornost Rusije za napad vojnim nervnim agensom na nedužne ljude oko nas", upozorio je Fox. On je eurozastupnik za okrug jugozapadne Engleske gdje se nalazi Salisbury, mjesto u kojem je 4. ožujka otrovan bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kći Julija, koji su od tada u teškom stanju u bolnici. Bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) u Europskom parlamentu je također bio jako strog.

"Nije vrijeme za čestitanje", napisao je na Twitteru. "Uvijek ćemo trebati dijalog s Rusijom, ali bliže veze trebaju biti ostvarene poštivanjem međunarodnog reda na temelju osnovnih pravila i vrijednosti", rekao je Verhofstadt. Afera Salisbury će biti jedna od glavnih tema razgovora šefova država i vlada prvog dana summita u četvrtak u Bruxellesu. Ali reakcija prema Moskvi dijeli države članice. Većina je uvjerena u odgovornost Moskve za taj atentat, ali mnogi odbijaju optužiti Kremlj i zatrovati odnose između EU-a i Rusije.

Komentara 16

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
22:21 21.03.2018.

Kakvo vijeće takav i predsjednik, primitivna neodgojena seljačina bez grama kućnog odgoja. Dajte ga samo pogledajte. U normalnoj zemlji bi takav lik eventualno raditi na pražnjenju septičkih jama.

Avatar Proleter
Proleter
22:03 21.03.2018.

Samo da se podsjetim - koliko je ono birača glasalo za ovog Tuska? Ah, pa da - nijedan!

JO
josip
22:11 21.03.2018.

vidi mu pogleda, pravi sotonista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije