Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska pamet Hrvatskoj

Večernjakova izložba i u Zadru: 'Učinit ćemo sve da ostanete i radite ovdje'

Večernjakova izložba i akcija "Hrvatska pamet Hrvatskoj" u Zadru
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/28
06.05.2019.
u 10:50

Zadar je grad mladih i znanja, Večernji zna da je na mladima budućnost, a na nama starijima da pratimo njihove potrebe, rekao je Branko Dukić

Večernji list grupa pokrenula je veliku nacionalnu akciju „Hrvatska pamet Hrvatskoj“, čiji je cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini. I to je akcija koja prati veliku proslavu 60. rođendana Večernjeg lista.

Večernji predvodi i danas

Nakon uspješnih događanja u Osijeku, Koprivnici i Rijeci, akcija se preselila u Zadar, gdje su Večernji list i Poslovni dnevnik u suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirali okrugli stol i tribinu „Budućnost u Hrvatskoj“ te otvorenje putujuće izložbe “Zajedno smo 60 godina” o povijesti Večernjeg lista.

Manifestaciju u Zadru pozdravnim su govorima otvorili članica uprave i direktorica Večernjeg lista Andrea Borošić, rektorica Sveučilišta u Zadru dr. sc. Dijana Vican i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

– Svjesni smo da na mladima svijet ostaje i želimo da ovdje i ostanete, ovdje radite i ovdje osnujete obitelj. A mi, kao medij, učinit ćemo sve da vam u tome pomognemo – rekla je Andrea Borošić.

– Zadovoljni smo što ste izabrali Sveučilište u Zadru za vašu obljetnicu, čestitamo na 60 uspješnih godina. Večernji je stvoren u generaciji kojoj ja pripadam, kada je cvjetalo zapošljavanje žena, kada se povećavala pismenost, kada se razvijalo osobe kojima su mediji važni. Prkosio je turbulentnim vremenima i pridonosi kulturi u Hrvatskoj, opstao je i predvodi i danas u stvaranju kulture u Hrvatskoj i želimo da budete još uspješniji – rekla je rektorica Dijana Vican.

– Pozdravljam zadarski doprinos vašoj akciji za budućnost temeljenu na znanju koju je Zadar počeo još od davnina, Zadar je grad mladih i grad znanja. Dobio je u suvremeno doba priznanje za znanje i razvoj, mi pomažemo vrtićima, uskoro ćemo graditi novu osnovnu školu, aktivirali smo centre izvrsnosti i razvoj Zadra temelji se na znanju i izvrsnosti. Trendovi razvoja još se ne vide na plaćama, no strateški se okrećemo prema zadržavanju mladih i obrazovanih i kroz POS-ove stanove i stanove za stručne i deficitarne kadrove, sportski centar Višnjik, centar za mlade... Zadar je godinama predvodnik u korištenju novca iz fondova EU. I Večernji list zna da su mladi budućnost, a na nama je starima da pratimo potrebe mladih ljudi, moraju znati da mi želimo hrvatsku pamet u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Branko Dukić.

– Ovdje je mnogo studenata i to nam daje nadu. Htjeli smo pokazati da Večernji nisu samo novine, nego gledajući kroz povijest utjecajnih medija može se vidjeti da postoji i pozadinska strana i uočiti kako funkcionira rad u mediju, što se događa od samog događaja do stvaranja i tiskanja teksta. Večernji do danas funkcionira kao objektivni medij i iznimno je važan na području kulture, politike i crne kronike. On je bio i ostao prvi medij koji može izvući ono najbolje među ljudima i s ljudima. Zato smo na ovoj izložbi stavili fokus na naslovnice iz Domovinskog rata, važne teme na 12 panoa. Večernji nisu samo tekstovi vrhunskih novinara, to su i fotografije vrhunskih fotografa, Večernji je kroz samu izložbu spojio prošlost sa sadašnjosti i s najnovijim tehnologijama. Nadam se da će netko od vas mladih kada je razgledate razmisliti hoće li postati novinar – rekla je uzvanicima i prvim posjetiteljima izložbe kustosica Iva Körbler.

Kako je Zadar slavio generale

Gradonačelnik Branko Dukić posebno je bio oduševljen naslovnicom “Generali, hvala vam”. U gradu generala Gotovine sjetio se kako se tugovalo kad je general uhićen, a i kako se slavilo kada su generali oslobođeni. Dukić je stao i uz naslovnicu s Janicom Kostelić.

– Uh, kako smo slavili s njom. Ni sad ne mogu zamisliti da su je kasnije neki napadali. Pa kakvu nam je radost donijela – rekao je Dukić te stao i uz naslovnicu s brončanim Vatrenima.

– A gdje je ona sa srebrnim vatrenima i Lukom Modrićem? – pitao je Dukić te zastao pokraj naslovnice s papom Ivanom Pavlom II. koji je baš u Zadru bio najsrdačnije dočekan.

– Večernji je i po naslovnicama oduvijek najobjektivniji. Negativno je lako potencirati, a najteže je potom vraćati na pozitivno – rekao je dožupan Šime Mršić. Razgovarali smo na izložbi i sa studentima. Ivan, Gabrijela i Ivana zastali su uz naslovnicu s Draženom Petrovićem.

– Tu piše tuga bol i suze, slika je Draženova. I rat je bio i velika patnja, ali ova je naslovnica baš bolna – rekao je Ivan, a njegove kolegice stale su pokraj naslovnice na kojoj je istaknuto priznanje Hrvatske.

– Mi smo rođene tek 1996. godine. Jeste li bili ponosni na dan priznanja? – pitale su. Nacionalna akcija „Hrvatska pamet Hrvatskoj“ koju su pokrenuli Večernji list i Poslovni dnevnik strateški je orijentirana na poticanje zadržavanja mladih obrazovanih ljudi u Hrvatskoj. Putujućim okruglim stolovima i tribinama pod egidom „Budućnost u Hrvatskoj“ u šest gradova, strateški pozicioniranih na sveučilištima, pokušat će se sinergijom predstavnika poslovne, akademske i političke javnosti u formi dijaloga predstaviti mjere i koraci koji se provode regionalno i nacionalno kako bi potaknuli buduće naraštaje na ostanak i razvoj.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Django
Django
11:10 06.05.2019.

“VL....povećava pismenost.......doprinosi kulturi u Hrvatskoj.......rekla je Vican”. Što bi tek bilo da imaju pismene novinare koji nisu u stalnom ratu sa hrvatskim jezikom.

JU
junkerovkaputzapovlačenje
12:57 06.05.2019.

stvarno će večernji s paterom toljem učiniti sve za ostanak.pa čitajući večernji i oni koji su bili čvrsto uvjereni da treba ostati požele otići. pogotovo kad vide naslov Skupi savez HDZ- HNS vrijedi svake 'lipe' jamči li 3 godine stabilnosti,davor ivanković zatim svaki dan nas počaste člancima mirka galića,razgovorima s relkovićem,maldinijem.sve moralne vertikale svaki dan vl propituje ,,uspjehe,, valentića,škegre i ekipe i čudi se kako bez da su mešetarili državnom imovinom na tržištu nisu zaradili niti jedne lipe a amo se predstavljeju kao vrhunski ekonomisti, propituje ,,dosljednost,, crkve i biznise kojima se bave braća i netjaci svećenika.............

JU
junkerovkaputzapovlačenje
11:16 06.05.2019.

stvarno će večernji s paterom toljem učiniti sve za ostanak.pa čitajući večernji i oni koji su bili čvrsto uvjereni da treba ostati požele otići. pogotovo kad vide naslov Skupi savez HDZ- HNS vrijedi svake 'lipe' jamči li 3 godine stabilnosti,davorr ivanković zatim svaki dan nas počaste člancima mirka galića,razgovorima s relkovićem,maldinijem.sve moralne vertikale svaki dan vl propituje ,,uspjehe,, valentića,škegre i ekipe i čudi se kako bez da su mešetarili državnom imovinom na tržištu nisu zaradili niti jedne lipe a amo se predstavljeju kao vrhunski ekonomisti, propituje ,,dosljednost,, crkve i biznise kojima se bave braća i netjaci svećenika..................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije