Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODMORSKO OTKRIĆE Američki istraživači na dnu La Manchea otkrili brod Victory

U brodskoj olupini zlato vrijedno milijardu dolara

03.02.2009.
u 17:12

Jedna od najvećih svjetskih pomorskih tajni je, čini se, razriješena. Američki istraživači iz tvrtke Odyssey Marine Exploration tvrde da su u podmorju La Manchea otkrili olupinu admiralskog jedrenjaka HMS Victory, koji je potonuo 4. listopada 1744. godine na putu iz Španjolske prema Engleskoj.

Nisu preživjeli
Na jednom od najopremljenijih i najboljih brodova toga vremena bilo je stotinu topova, ali i četiri tone zlata, i to u zlatnicima koje je admiral sir John Balchin prevozio u Englesku. Vrijednost brodskog zlatnog tereta mogla bi danas iznositi i milijardu dolara. Na brodu je bilo i više od tisuću članova posade, no nitko nije preživio havariju.

Brod Victory izrađen je 1737. godine i bio je dug pedesetak metara. Imao je status tehnički ponajboljeg broda toga doba. Potonuo je nakon žestoke i duge oluje, a smatralo se da je koban bio greben Casquets nedaleko od tzv. Kanalskih otoka.

Tko je vlasnik blaga?
No, ostaci broda nisu nađeni na mjestu gdje se pretpostavljalo da je došlo do havarije, nego čak stotinjak kilometara dalje.

Točno mjesto nalaska broda, čiji su ostaci locirani još prošle godine, nije objavljeno. Kako je brod pronađen u međunarodnim vodama, postavljeno je i pitanje vlasništva nad brodom i eventualnim blagom. No, prevladava stav da su ostaci ratnog broda Victory vlasništvo britanske vlade, koja će američku tvrtku nagraditi zbog toga velikog otkrića.

Zanimljivo je da i u našem Jadranu postoji više stotina brodskih olupina. Za dvadesetak brodova se još ne znaju točne lokacije.

Stoga će nedavno ustanovljeni Centar za podmorsku arheologiju u Zadru, koji djeluje pod pokroviteljskom UNESCO-a, biti i te kako koristan u novim otkrićima s hrvatskog dijela Jadrana.

Za Centar će hrvatska Vlada od ove godine godišnje izdvajati milijun dolara, a u njegovu djelovanju sudjeluju i strani stručnjaci.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?