Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skriveni dragulji

Selo Škrip – O pet tisuća godina otočke povijesti svjedoče bedemi, sarkofazi, crkve, reljefi, iskopine...

Brač
Foto: Renata Rašović
1/4
18.07.2014.
u 17:35

Legenda kaže da su tu pokopane supruga i kći cara Dioklecijana

Neka nikog ne obeshrabri oštećen kolnik na putu prema selu Škripu, to je samo pouzdan znak da na krajnjem odredištu čeka uistinu skriveni dragulj Jadrana. Selo Škrip, najstarije naselje na Braču, krije već pet tisuća godina dugu otočku povijest, o čemu svjedoče i silni spomenici: prethistorijski bedemi, sarkofazi, reljefi, srednjovjekovni grobovi. Selo djeluje prazno, ali uske uličice ispraznila je, ispostavlja se, tek ljetna vrelina.

– Selo ima 167 duša. Brojne kuće prodane su strancima, a nešto se novih i izgradilo. Stanovništvo živi uglavnom od rada u tvrtkama na otoku, ima nešto maslina i maslinova ulja, no sve je manje vina. Perspektivu Škripa mnogi zato vide u turizmu – otkriva župnik don Ivan Matulić.

I, zaista, u središtu sela, u sjeni stoljetnog stabla, hladovinu je potražila grupa od pet-šest šetača, sudeći po registracijama parkiranih vozila, mahom stranaca. Razgledaju, fotografiraju, imaju i što. Na mjestu ilirskih zidina, koje datiraju još iz 1400. godine prije Krista, podignut je rimski mauzolej, tu je i magično lijepa crkva Svetoga Duha iz 4. stoljeća smještena na groblju, odakle se pruža pogled na cijeli Brački kanal. Druga crkva u mjestu barokna je crkva sv. Jelene iz 18. stoljeća: otočka legenda kaže da je Sv. Helena, majka cara Konstantina, rođena upravo ovdje. Najbrojniju grupu turista zatječemo u muzeju, smještenom u kuli Radojković, koja je podignuta u 16. stoljeću, na temeljima rimskog mauzoleja. Još jedna legenda kaže da su upravo u tom mauzoleju pokopane Valerija i Priska, supruga i kći cara Dioklecijana.

Muzej posjeduje zanimljive eksponate iz spilje Kopačina, rimske nadgrobne spomenike, pomorske karte... Valerija Grabovna, turistica iz Poljske, oduševljena je prizorima, muzej snima videokamerom dok njezine kćeri fotografiraju mobitelima. Turisti će ovdje doznati i to da ime Škripa potječe od latinskog scrupus, što znači oštro, golemo kamenje, kakvo se nalazilo ovdje, u zaleđu rimskih kamenoloma. U kuli je uređena i bogata zbirka fotografija, oružja i dokumenata antifašističkog pokreta na otoku. No, na zidovima muzeja, među vrijednim stotinama godina starim artefaktima, ponešto je i novijeg datuma. To su obiteljska stabla koja su svojim nevještim rukopisom izradila škripska djeca, budući čuvari baštine ovog mističnog sela koje vrijedi potražiti. 

>>Komadić zemaljskog raja u kojem nema boli

>> Turisti hrle na jedinstvenu vožnju na kojoj je jedan Rus zaprosio svoju dragu 

>> Makarska: Ona ne mora glumiti turistički biser, jer je to već odavno

Komentara 2

TI
tihigost
22:59 18.07.2014.

Skrip je jednostavno fenomenalno mjesto sa odličnim ljudima. Sutra sam tamo. :)

TI
tihigost
22:59 18.07.2014.

Skrip je jednostavno fenomenalno mjesto sa odličnim ljudima. Sutra sam tamo. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije