Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola

Makarska: Ona ne mora glumiti turistički biser, jer je to već odavno

makarska
Foto: Renata Rašović
1/3
14.07.2014.
u 15:52

Grad se brine za goste i kad padne noć. Počele su glasovite ribarske fešte

Bila je 1964. kada su ovdašnje ulice, pročelja i plaže poslužili kao kulisa u igranom filmu “Praznik u St. Tropezu” u kojemu je Makarska “odglumila” poznato mondeno ljetovalište. Točno pola stoljeća poslije ovaj gradić na hrvatskom jugu glumiti više ne mora. U međuvremenu postao je punokrvna turistička metropola, u što se ovih dana osobno uvjerio i glumac Manfred Schnelldorfer koji je u filmu odigrao rolu policajca, a tek poslije postao svjetski i olimpijski prvak u umjetničkom klizanju. “Fasciniran sam ljepotom prirode i nekada i sada. O modrini mora mislio sam sve ove godine”, kazao je ushićeni Nijemac prisjećajući se vremena kad je Makarska s jedva tri i pol tisuće stanovnika živjela tek sindikalni turizam.

Pamte ga samo najstariji Makarani, a danas njihovi gosti imaju silan izbor i jednu ključnu dvojbu: upirati pogled prema Biokovu ili prema moru. Ili pak zalutati negdje između dva horizonta, po urednim i čistim parkovima te brojnim travnjacima koji su i usred ljeta žarkozelene boje. A plaže u hladu stoljetnih borova, to je posebna priča. I kristalno čisto more koje su domaćini “garnirali” pedalinama, bananama, padobranima i toboganima za djecu. Najnovija ponuda za najmlađe uključuje skakutanje valovima u golemim prozirnim vodenim loptama, što je, sudeći po dugim redovima, pun pogodak. Mjesto na plaži, treba i to reći, ugrabit će samo oni koji vole ustati rano pa se “rezervacija ručnikom” prakticira već od sedam ujutro. Gradska plaža Donja luka potpuno je izmišljena za goste: ploča na ulazu otkriva ime i broj mobitela upravitelja, ali i kontakt osobe u neradno vrijeme, zlu ne trebalo.

Makarska se brine za svoje goste i kad padne noć. Početkom srpnja počele su glasovite ribarske fešte pa su ulice u središtu obavijene oblacima dima s obližnjih gradela, a gradom se šeću gusari s kojima se rado slikavaju furešti iliti stranci. Podjednako im je drago fotografirati se uz spomenik turistu na rivi, podignut u čast gradskog galebara Jure zagrljenog s turisticom, navodno Čehinjom. Neki dan, baš pokraj spomenika, s obližnje jahte četvorica dokonih, novovjekih mladih galeba mjerkala su turistice u iščekivanju da – one priđu njima. Sreća pa Jure to nije doživio...

>> Turistička patrola: Vis je ovogodišnji pobjednik!

Komentara 2

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:24 14.07.2014.

Fali Neum......koliko je meni poznato i znano, a jako mi je znano, neum je isto hrvatski turistički grad, jel tako ljudi, tako je nego šta......

ME
Meter
17:13 14.07.2014.

Davno je bila biser, sada je unakažena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije