Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Bol

Komadić zemaljskog raja u kojem nema boli

Bol
Foto: Renata Rašović
18.07.2014.
u 17:35

Ljubazni mještani poželjet će vam dobrodošlicu na svakom koraku

Ljubaznost za dobrodošlicu, tako to rade domaćini u Bolu, mjestašcu na jugu otoka Brača. Susretljiva djelatnica u Turističkoj zajednici, radnik na benzinskoj pumpi, čak i onaj što za život zarađuje naplaćujući parkiranje, njihova je gostoljubivost zarazna. Lekcija je to koju su ovdašnji turistički radnici odavno svladali, još otkako je Bol 90-ih postao omiljena destinacija hrvatskog jet-seta, sve do današnjih dana kad se pretvorio u odredište za uživanje i opuštanje gostiju svih platežnih mogućnosti.

Šarm kamena

Prva šetnja otkriva jedinstvenu otočku arhitekturu, a skriva šarm kamenitih ulica za tumaranje uzbrdo bez cilja pa putem otkriva ljetno kino s novim Tarantinom na programu ili mogućnost da zalutate u dvorište postarije mještanke koja će gosta ponuditi suhim smokvama i ništa ne tražiti zauzvrat.

Dani sporo teku u muzeju dominikanskog samostana s djelima Tintoretta, pustinji Blaca ili pak podrumu Prve vinarske zadruge iz 1903. godine s vrhunskim vinima. Ljubitelji knjiga za sebe će nešto naći u knjižnici koja radi svakog dana i nudi domaće i svjetske klasike. No, svi putevi vode na Zlatni rat, zaštitni znak hrvatskog turizma, prirodni fenomen zbog stalnih mijena na "nosu" plaže koju oblikuju valovi i morske struje. Onamo vozi brodica ili turistički vlak za 15 kuna, no može se i s noge na nogu šetnicom u hladovini. Šetaču će za oko zapeti nekoliko usputnih reklama za masažu na plaži, no to ne bismo preporučili.

S vrećom novca

Cijene su astronomske, a maseri djeluju priučeno i rade u higijenski upitnim uvjetima. Po dolasku na glasovitu plažu, treba ponijeti vreću novca. Suncobran, bez kojeg se ne može na nemilosrdno sunce, može se unajmiti za 50 kuna, isto toliko treba izdvojiti i za ležaljku. U slučaju da je opcija dolaska automobil, treba istresti još 60 kuna za dnevnu kartu. Prosječna obitelj u jednom danu, osobito ako sa sobom ne ponese košaru s hranom, na Zlatnom ratu može olako ostaviti i tisuću kuna. No, Bol nudi brojne opcije za jeftinije kupanje i u konačnici je sve kristalno jasno osim jednog: tko mu je dao takvo ime kad ovdje ama baš ništa ne boli... U negdašnjem domu vinogradara, ribara i pomoraca, uistinu leži komadić zemaljskog raja.

>>Selo Škrip - O 5 tisuća godina otočke povijesti svjedoče bedemi, sarkofazi, crkve, reljefi, iskopine..

>> Dragulj na kojemu se čuju svi jezici svijeta

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
18:02 18.07.2014.

Cijene masaže formiraju sami maseri(ke). Lakše im je izmasirati jednog turista za 500kn nego tri po 170kn!

TI
tihigost
22:57 18.07.2014.

Bol definitivno nije najlbolje mjesto na Bracu , među 10 da, ali nakon Milne , Sumartina,Selci, Povlje... A o ljudima neću previše trošiti rijeci jer ne zaslužuju dobre rijeci jer 75% stanovnika je bahato i gleda sve kroz novac. Žalosno , ali istinito. Inače u Bolu sam barem 100 godišnje.

SM
smoking
12:29 27.07.2014.

Brac, predivan otok sa predivnim malim mjestima.Ne znam lipse li je Lozisca, Bobovisca, Milna, Sutivan.....Bol je prica za sebe.Krasno, bogom dano, sta bi rekli ljudi, ali popratni sadrzaji sh sramotno lisi i skupi.Restoran u sumici na Zlatnom ratu bi bilo najbolje zatvoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije