Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Tko štiti jugozločince

Mnogi jugokomunistički zločinci još su živi te se čak i javno hvale svojom prošlošću.
13. prosinca 2010. u 11:58 237 komentara 5 prikaza
josipovic (1)
Foto: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL

Uhićenje Ive Sanadera trebalo bi biti krajnja potvrda funkcioniranja pravne države, da je zaista svatko jednak pred zakonom, bez obzira na položaj i moć. Ali to nije tako! U nas još uvijek ima nekih koji su iznad zakona, politički su zaštićeni i nedodirljivi. Ako je dugogodišnja vladavina HDZ-a na nacionalnoj razini generirala i toliki kriminal i korupciju, što je onda s vladavinom SDP-a u Zagrebu, ili još više u Rijeci, ili vladavinom IDS-a u Istri?

Kosorova je svoje hadezeovce stavila sve na vjetrometinu te više nitko među njima nije siguran tko je sljedeći nakon Sanadera, Polančeca i Rončevića. Bajić, koji je osam godina hrpe spisa često prevrtao po ladicama, tek je počeo raditi svoj posao kad je Kosorova digla rampu.

Dakako, uz Karamarka, koji je sve i prvi pokrenuo. Čudno je, međutim, da Bajić, kojega malo i prenapadno podržava Josipović, hametice čisti hadezeovce, dakako zasluženo, a da je druga strana nekako još uvijek pošteđena. Stječe se dojam da je kod Bajića možda u pitanju određena selektivnost. Ideološka, politička? Ili su svi tamo čisti, pošteni? Znamo da nisu. Trasira li tako Bajić put SDP-u do vlasti, koji je prema njemu ublažio ton napada? Bilo bi dobro da nije tako, jer bi sve drugo bio dokaz daljnje politizacije pravosuđa.

Još je bolnija činjenica da su komunistički zločinci i ubojice iznad zakona, za njih ne vrijede isti zakoni, pa čak ni europske vrijednosti, niti civilizacijske stečevine! U ovih 20 godina u Hrvatskoj se sustavno ne ekshumiraju i ne označavaju stotine masovnih grobišta komunističkih zločina. Dok se u Sloveniji i Srbiji to radi pod patronatom države, u nas je o tome grobna tišina. To je civilizacijska sramota za hrvatsku državu i njezine vlasti! I ne samo to.

U proteklih 20 godina demokracije nije procesuiran ni jedan komunistički zločin, niti jedan egzekutor, nalogodavac nije odgovarao, iako postoje evidentni dokazi za mnoštvo takvih zločina, kako onih iz Drugog svjetskog rata i poraća, tako i kasnijih, sve gotovo do 1990., kad su Hrvati mučki ubijani po svijetu. Danas su mnogi jugokomunistički zločinci još uvijek živi te se čak i javno hvale svojom prošlošću, a trebali su davno biti iza brave. Mesić je za svoje vladavine stopirao sve takve pokušaje procesuiranja, čovjek koji se inače volio hvaliti kako je njegova zadaća uspostava pravne države i bdijenje nad funkcioniranjem državnog aparata. Očito je to radio selektivno.

Kada će se Josipović konačno o tome odrediti, on koji je i kaznenopravni stručnjak i predsjednik? Njegova “nova pravednost” ne bi smjela biti ideološki ograničena. Ako se već toliko busamo u prsa s EU i njezinim vrijednostima, osim što se nikoga kazneno ne goni, kako je moguće da naša politička elita dobrim dijelom prešućuje prošlogodišnju Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, koja traži dostojno obilježavanje i uspostavu 23. kolovoza kao Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, te da se komemorira s dostojanstvom i nepristranošću?!

Umjesto osude komunističkog bezumlja, u Hrvatskoj su na djelu pokušaji neoboljševizacije kojoj je posebno jak ton davao i daje Mesić, a Josipović, koji kapu petokraku drži “lijepom” te “simbolom ljubavi i demokracije”, zacijelo misli da je pohodom na Bleiburg za njega problem riješen.

I kad će profunkcionirati Bajić, koji sve to godinama drži u ladicama? Sve zločine s naše strane danas promptno sankcioniramo kako bi Domovinski rat bio čist, a i generale smo zbog zapovjedne odgovornosti predali Haagu. Zašto se onda ti isti kriteriji ne primjenjuju i za komunističke zločine kako bi se sprala ljaga s antifašizma? A riječ je o desecima tisuća smaknutih! Ili Mesić, Bajić, Josipović, Perković, Lončar, Manolić, Boljkovac i drugi i danas primjenjuju staru Titovu direktivu, da se ne treba držati zakona k’o pijan plota?

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • -obrisani-:

    Zvonimir Despot, Hvala što imaš muda razotkrivati sav ološ koji je antihrvatski nastrojen. Samo tako nastavi. Hrvati su ti zahvalni.

  • -obrisani-:

    Jadranko, a smatraš li ti da je potrebno čeprkati po čistom Domovinskom ratu? U čemu je razlika?

  • -obrisani-:

    13.12.2010. u 22:53h DŠ... je napisao/la: Počnimo prvo s ...... ______________________________________________________________ Kad god je riječ o hrvatskim izrodima i ljevičarskom šljamu ti si među prvima. Dakle, uDbaŠ, DouŠnik, DuŠmanin koji je radio za KOS i protiv hrvatskih interesa. Eto, kad ... prikaži još!kad već tražiš da se od tebe počme.