Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Novalja

Mislilo se da najstarija maslina ima 1600 godina, DNK otkrio da je starici dva tisućljeća

Novalja, Zrće
Foto: Srđan Hebar, Pixsell
1/17
24.07.2015.
u 16:10

Japanci i Korejci ovdje su česti gosti, njima je staro drveće svetinja

Dođite, sjednite u auto, čekam vas već neko vrijeme, maše nam Želimir Badurina i pokazuje da sjednemo s njim u električni automobil. Čekao nas je u Lunu, na sjeveru Paga, na ulazu u Vrt lunjskih maslina, koji je od lani turistička novost otoka. Atrakcija – najstarija maslina u Hrvata.

– Zapričali smo se u Novalji s nekim Francuskinjama, malo smo se zadržali – ispričavamo se, a on se smije od srca i kaže:

– Ako je tako, nije problem, masline neće nikamo pobjeći. Ovdje su neke već dvije tisuće godina, i nikamo nisu otišle – šali se upravitelj Maslinarske zadruge Lun stišćući gas autića sličnog onima za golf. Pravac – maslinici. Šume maslina koje prekrivaju lunjski poluotok jedinstveno su botaničko bogatstvo Mediterana.

– Zar najstarija maslina u Lunu nije ona od 1600 godina? – vraćamo se na temu.

Razriješili dvojbu

– Više nije. Ove smo zime u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita razriješili dugogodišnju dvojbu. Vjerovali smo da je naša najdeblja maslina zapravo spojena od dvije ili tri masline koje su s vremenom srasle jedna uz drugu, ali DNK analizom utvrđeno je da je to zapravo jedno stablo! Držimo da ima 2000 godina, dakle da je iz doba Krista – govori Badurina (isto prezime nosi svaka druga osoba s kojom smo razgovarali u Lunu, nap. a.) a zatim poentira:

– Tvrdim da u našem lunjskom masliniku još nismo našli najstariju maslinu!

Lunjski maslinik prostire se na 400 hektara, a ima više od 80 tisuća stabala. Nije lako pronaći najstariju.

Objašnjava nam kako se mjeri starost tog drveća – ako drvo ispred nas ima metar promjera, polumjer je 500 milimetara. A jedan milimetar – jedna godina. Dakle, naša je maslina stara 500 godina! Kad nam reporterski posao propadne, ovaj bismo mogli raditi bez problema. Odmah.

– Možda ovdje u Lunu imamo i dragulj! Imamo posebnu maslinu koja raste u ekstremnim uvjetima i ima polumjer od 1,75 metara – govori nam domaćin.

– Da, ali to je “samo” 1750 godina stara maslina – uzvraćamo kao novi stručnjaci za izmjeru maslina, no Badurina okrećući volan niječno kima glavom.

– Nalazi se na hrptu, u obližnjoj Jakišnici, a raste sporije, u okolišu gdje je najviše kamena, a malo zemlje i malo vlage jer se ona s brda brže cijedi. Kad dodamo još jaku buru i mnogo soli u zraku, najstarija bi maslina mogla imati i više od 2500 godina. Govorim na osnovi iskustva!

Prošli su kraj ovih maslina Rimljani, Liburni, pa stigli Hrvati, koji su se miješali sa starosjediocima. Svjedočile su masline ratovima, vojskama... Uostalom, rat najbolje pokazuje kako je turizam krhak. Prvi strada, a posljednji se oporavlja. A maslina odolijeva. I ratovima i turizmu. Jedino je požar opasnost.

Spuštamo se prema otvorenom moru, na pašku stranu koja gleda prema Lošinju. Forme drveća su čudesne, na neke je djelovao čovjek režući ih, a na sve ostale vrijeme. Stvorena su prava umjetnička djela.

Foto: Srđan Hebar, Pixsell

Foto: Srđan Hebar

Samo sedam đaka

– Vidite ovo, podsjeća na “Krik” ekspresionista Edvarda Muncha – kaže mi Želimir.

Do nje maslina široka 80 centimetara, koja se zbog zapetljanih grana zove Lunjska čipka. Japanci i Korejci su česti gosti. Ovo mjesto napuštaju otvorenih usta. Njima je staro drveće – svetinja. Dolaze ovdje i upravo vjenčani parovi slikati se.

– Bilo je i ljubavi u maslinicima, no o tome samo drveće zna... – govori domaćin: – Danas u Lunu imamo samo sedam učenika u prva četiri razreda osnovne škole, no bilo ih je i samo šest... – veli i dodaje da sjeverno od Novalje živi samo 300 ljudi.

Pokazujemo na jednu mladu maslinu te ga pitamo:

– A što će biti s ovom za 2000 godina, hoće li turisti i nju razgledati u električnim automobilima?

– Ha-ha, vjerojatno, ali na tanjurićima...

>>Što god trebate, u Crikvenici će vam odmah pomoći

>>Jutrom, kad mladi spavaju, u Novalji lijepo kao nekad – mirno i tiho

Komentara 2

Avatar gecdra
gecdra
16:34 24.07.2015.

Taj DNK je informiraniji od OZNA-e

Avatar gecdra
gecdra
16:34 24.07.2015.

Taj DNK je informiraniji od OZNA-e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije