Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konačno

Znanstvenici nakon 50 godina otkrili što proizvodi misteriozan zvuk iz dubine

Antarktika
Reuters (Ilustracija)
23.04.2014.
u 21:37

Zvuk koji je mučio znanstvenike prvi je puta opisan 1960-ih kao otkucaj srca ili pak glasanje patke

Znanstvenike je desetljećima zbunjivao zvuk koji je zabilježen u vodama Antarktike, a sada je napokon otkriveno o čemu se radi.

Zvuk koji podsjeća na glasanje patke pripada - patuljastim kitovima. "Rezultati analize su riješili misterij izvora zvuka koji je jedan od dominantnijih u južnom oceanu tijekom australske zime i sada se on nedvojbeno može pripisati antarktičkom patuljastom kitu", napisali su autori studije objavljene u časopisu Biology Letters, piše The Blaze.

Zvuk koji je mučio znanstvenike prvi je puta opisan 1960-ih kao otkucaj srca ili pak glasanje patke. Prvo se mislilo da zvuk proizvodi neka ljudska aktivnost, poput podmornica. No, zvuk se ponavljao u intervalima od 3,1 sekunde, što ih je natjeralo na daljnje istraživanje.

Kako zvuči možete poslušati u priloženom videu!

>> I grbavi kitovi imaju hitove koje svi pjevaju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije