Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podvodna "glazba"

I grbavi kitovi imaju hitove koje svi pjevaju

grbavi kit
Reuters
18.04.2011.
u 20:10

Muški grbavi kitovi pjevaju vrlo glasno, a to najčešće čine u vrijeme parenja

Kad Lady Gaga izda novi singl, on se vrlo brzo proširi po cijelom svijetu. Morski biolozi otkrili su da se isto događa i u podvodnom svijetu, jedino što ondje zvijezda nije Lady Gaga nego neka druga bića.

Riječ je o grbavim kitovima koji se “navuku” na hitove jednako kao i ljudi, a njihove najpopularnije pjesme šire se morima. Muški grbavi kitovi pjevaju vrlo glasno, a to najčešće čine u vrijeme parenja. Znanstvenici i dalje nisu sigurni čine li to kako bi se predstavili ženkama ili na taj način žele ostati u kontaktu jedni s drugima tijekom migracija. Svaka njihova pjesma traje od 10 do 20 minuta, a mužjaci gotovo bez prestanka mogu pjevati puna 24 sata.

Iako svi mužjaci tada pjevaju istu pjesmu, istraživanja su pokazala da se pjesme s vremena na vrijeme mijenjaju.

– Pjesme se šire od jedne skupine kitova do druge. To dovodi do toga da svi mužjaci mijenjaju pjesmu koju pjevaju – rekla je dr. E. Garland sa Sveučilišta u Queenslandu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije