Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uredba EU

Zadnje pojeftinjenje poziva prije ukidanja roaminga

Two european students on vacation with luggage
Foto: Thinkstock
23.04.2016.
u 14:13

Roaming ili telefoniranje i surfanje mobitelom u inozemstvu opet pojeftinjuje u Europskoj uniji, i to od 30. travnja

Unutar Europske unije telefoniranje i surfanje mobitelima kada se nalazite izvan matične zemlje, takozvani roaming, opet pojeftinjuje. Roaming će, dakle, prije konačnog ukidanja, koje bi se prema planovima trebalo dogoditi u lipnju 2017. godine, dodatno biti jeftiniji od 30. travnja.

Naime, tada se počinje primjenjivati roaming uredba Europske unije kojom se cijene u roamingu na području EU/EEA (EU + Island, Lihtenštajn i Norveška) određuju na osnovi cijena tuzemnih usluga svake države. U prijelaznom razdoblju, koje će trajati do 14. lipnja iduće godine, operatori će za usluge roaminga u EU/EEA imati pravo naplatiti samo cijene tuzemnih usluga uvećane za roaming naknade.

Ovisni o nacionalnoj tarifi

Cijene roaminga će, objašnjavaju u HAKOM-u, regulatornoj agenciji za telekomunikacije, tako ovisiti o nacionalnoj tarifi koju je pojedini korisnik izabrao i bit će uvećane za roaming naknade unutar EU. To znači da će svaki hrvatski korisnik u roamingu plaćati uslugu sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet, a koju će njegov operator uvećati za odgovarajuću roaming naknadu.

Za odlazne pozive u roamingu se kao osnova za izračun koristi cijena poziva prema drugim nacionalnim mobilnim mrežama, prema cjeniku tarife koju je korisnik ugovorio, a na koju se dodaje naknada od najviše 47 lipa. Za dolazne pozive u roamingu, s obzirom na to da se u nacionalnom prometu ne naplaćuje dolazni poziv, cijena će biti uvećana samo za naknadu od najviše 10 lipa.

Ostale roaming naknade, koje operatori mogu naplatiti uz redovitu cijenu, iznose do 19 lipa za SMS te do 47 lipa za jedan MB podatkovnog prometa. Bez obzira na domaće cijene usluga, ako operator naplaćuje roaming naknadu, najviša cijena usluge koju korisnik plaća ne smije biti viša od dosadašnjih 1,81 kuna/min za pozive, 57 lipa za SMS te 1,90 kuna za jedan MB podatkovnog prometa, dodaju u HAKOM-ovu priopćenju.

Bez poskupljenja kod kuće

Ukidanje roaming naknada, odnosno usluga roaminga po istim cijenama kao da se koriste tuzemne usluge (eng. roam like at home), stupit će na snagu sredinom lipnja sljedeće godine. Preduvjet je donošenje provedbenih akata na razini EU o odgovarajućem veleprodajnom tržištu te kriteriju pravedne uporabe i održivosti novog modela ukidanja roaming naknada.

Ovi akti donijet će se u europskoj zakonskoj proceduri, u kojoj će sudjelovati i HAKOM, kao hrvatski predstavnik među europskim regulatorima. HAKOM će i dalje štititi interese hrvatskog tržišta koje karakterizira veliki priljev turista iz EU zemalja tijekom ljetnih mjeseci, kako se ne bi dogodilo da zbog odluka na europskoj razini hrvatski korisnici snose posljedice u smislu povećanja domaćih cijena ili smanjenja kakvoće usluge, stoji u priopćenju HAKOM-a.

Ujednačavanje roaminga u europskim zemljama svakako je dobra vijest za potrošače, posebice kada sljedeće godine cijene budu istovjetne onim domaćima, naravno, uz uvjet ‘poštene uporabe’.

>>Prije ukidanja 2017. roaming u EU 30. travnja pojeftinjuje posljednji put

>>Od 15. lipnja 2017. besplatan roaming za telefoniranje i surfanje

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zajgorec
14:21 23.04.2016.

nistne kuzim kolko na kraju kaj kosta

TZ
tibold.zvonimir
18:22 23.04.2016.

kako god okrenemo, donji smo!

DE
Deks
00:38 25.04.2016.

Ni ja ništa ne razumem u ovom objašnjenju. Zašto svi kada govore o "roamingu" komplikuju stvari? Pre svega uvek se moraju odvojiti dva različita slučaja: prvi je kada se nalazite u jednoj zemlji i imate lokalnu telefonsku karticu pa želite zvati broj u drugoj zemlji. Drugi slučaj je kada sa tom karticom odete u drugu zemlju i tamo želite surfovati internetom ili zvati bilo koji broj. Trenutno je strašna situacija kada sa karticom jedne EU zemlje odete u drugu tada kao da ste došli na drugu planetu jer ne možete surfovati internetom dok je telefoniranje preskupo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije