Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Od 15. lipnja 2017. besplatan roaming za telefoniranje i surfanje

internet
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.10.2015.
u 14:45

U prijelaznom razdoblju, od 30. travnja 2016., minuta razgovora u EU bit će 0,47 kuna skuplja nego u domaćem prometu

        Europljani bi od 15. lipnja 2017. trebali surfati internetom, slati poruke te pozivati i primati pozive unutar EU po istim cijenama koje imaju u domaćem prometu. Naime, tada bi posebne naknade za telefoniranje i mobilno surfanje internetom u roamingu trebale biti potpuno ukinute, izglasali su jučer zastupnici EU parlamenta u sklopu paketa zakona o telekomunikacijskom tržištu.

Poštena uporaba

Cijene će se snižavati u dvije faze. Prva, prijelazna faza počet će 30. travnja 2016., a tijekom nje operatori će moći naplaćivati naknadu za roaming formiranu po principu „domaća cijena plus roaming naknada“. To konkretno znači da će se u prijelaznom razdoblju odlazni pozivi u roamingu naplaćivati 0,47 kuna po minuti više nego što je cijena minute u domaćem prometu, SMS poruka 0,19 kuna više nego u Hrvatskoj, a internetski promet u roamingu 0,47 kuna/MB više nego u Hrvatskoj – objasnio je Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

No, iako izgleda odlično za sve putnike u EU, ipak neće biti baš neograničenog surfanja i telefoniranja u inozemstvu. Kako objašnjavaju u HAKOM-u, i nakon ukidanja naknada postojat će takozvani kriteriji poštene uporabe. U praksi će to značiti ograničenu količinu podataka i poziva koji se, po domaćim cijenama, mogu koristiti u roamingu u EU tijekom godine. No, već u prijelaznom razdoblju postojeće naknade će se bitno smanjiti, i to tri do četiri puta (ovisno o domaćoj tarifi korisnika), uvjeravaju u HAKOM-u.

Činjenica da je riječ o ukidanju maloprodajnih roaming naknada, dok veleprodajne ostaju na snazi, govori da će za operatore doći do smanjenja dijela prihoda, upozoravaju u HAKOM-u.

Gubitak prihoda

Operatori su pak jedinstveni u ocjeni da će poštovati pravila EU, ali pritom tvrde, u financijskom smislu nova regulativa imat će negativan učinak na telekom industriju, prihodovnu stranu državnog proračuna te na razinu investicijskog ciklusa.

Potpuno ukidanje cijena roaminga ne ide na ruku ni državama ni korisnicima u državama poput naše i operatori tako gube prihode. Iako na prvu tako ne izgleda, cijene telekomunikacijskih usluga pod pritiskom regulativa već lagano rastu i rast će i u budućnosti. Sve to mudro je i bit će zapakirano u nove tarifne modele – zaključuje Đuro Lubura.     

>> Europski parlament izglasao ukidanje roaminga i neutralnost interneta, ali odbio pravila čuvanja interneta

Komentara 3

Avatar Baroudeur
Baroudeur
21:56 28.10.2015.

Zasto cekati 2017?

Avatar Hazl113
Hazl113
22:35 28.10.2015.

Jedva čekam. Mnoge zemlje u EU nemaju ograničenje trajanja bona za prepaid. Kupiš bon za 25€ i traje dok imaš na njemu lovu. Prekrasno.

GO
goran2hr
09:06 02.11.2015.

Zbog te odluke, u RH operateri će izgubiti 300.000.000,00 kuna, jer ovdje turisti potroše daleko više, nego Hrvati u inozemstvu. Zbog toga nam najavljuju poskupljenje ostalih usluga. Kao i obično, od EU samo štete i niš koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije