Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5G tehnologija

Više od milijun ljudi pokriveno je HT-ovim 5G signalom

Hrvatski Telekom uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu
22.12.2020.
u 10:58

Hrvatski Telekom uveo je prvu komercijalnu 5G mrežu

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj započeo s komercijalnim radom 5G mreže koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine. 5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

Početak rada 5G mreže prirodan je nastavak aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je Hrvatski Telekom započeo implementirati i testirati u ožujku 2019. godine, a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže. Tijekom 2018. i 2019. godine kroz projekt modernizacije radijskog dijela mreže, investicije od preko milijarde kuna, zamijenjeno je gotovo dvije tisuće baznih stanica širom Hrvatske.  Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

Strateška tehnologija

„Puštanje 5G mreže u komercijalni rad vrhunac je višegodišnjih napora i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovako gospodarsko izazovnom razdoblju jer društveni i gospodarski napredak moguć je samo kroz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu pametnih i zelenih rješenja u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru“, izjavio je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

5G mreža koju HT trenutačno uspješno implementira počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama. To znači, kako je objasnio Boris Drilo, da je 5G funkcionalnost potrebno osigurati u radijskom, jezgrenom i prijenosnom segmentu mobilne mreže.

Najveći i najzahtjevniji dio implementacije vezan je uz funkcionalnosti u radio mreži odnosno u samim baznim stanicama.  Arhitektura baznih stanica može se podijeliti na sistemski dio (tzv. baseband) koji obavlja pripremu za odašiljanje radio signala putem antena te radijski dio koji je zadužen za pretvorbu digitalnog signala u analogni kako bi se u formi elektromagnetskih valova mogao izračiti putem antene i prenijeti do korisničkog uređaja, najčešće smartfona. Kod starih baznih stanica, niti radijske niti sistemske jedinice nisu bile u stanju podržati 5G. Također u najvećem dijelu radijske i sistemske jedinice se nisu mogle fleksibilno i softverski konfigurirati za 2G/3G/4G tehnologije kao što to možemo danas. Drugim riječima, današnji hardver u baznim stanicama možemo vrlo jednostavno prenamijeniti za bilo koju od generacija mobilnih tehnologija, uključujući i 5G putem softverskih komandi i bez izlazaka na udaljene lokacije i mijenjanja opreme. 5G radijsko sučelje je na prvi pogled vrlo slično 4G-u. Obje tehnologije koriste OFDM, koji je zastupljen i u Wi-Fi tehnologijama. No, to je tek površinski. 5G radijsko sučelje efikasnije je i fleksibilnije, koristi manje zalihosti i osigurava da se više korisnih podataka pošalje po jedinici raspoloživog spektra. Ono ujedno omogućava brži odziv, nižu razinu interferencije i manju potrošnju energije (baterije) korisničkih uređaja. 5G tehnologija će s vremenom raditi u svim frekvencijskim pojasevima. U početku je to u Europi 3,5 GHz u visokom frekvencijskom području te 2,1 GHz u srednjem frekvencijskom području.

Kako u Hrvatskoj trenutačno ne raspolažemo 3,5 GHz frekvencijama, HT je 5G omogućio putem 2,1 GHz frekvencija po metodi dinamički dijeljenog spektra. Ta metoda omogućuje da se određeni spektar dijeli između 4G i 5G korisnika. Takva je odluka HT-a vođena principom da sve dok je udio 5G uređaja u ukupnom broju uređaja razmjerno nizak, nema ekonomske opravdanosti ekskluzivno alocirati postojeći 4G spektar za 5G. 

Sve unutar HT tarifa

Da bi DSS funkcionalnost radila ispravno bez smetnje za postojeće 4G korisnike i resurse, u transportnoj mreži HT je implementirao vremensko-faznu sinkronizaciju, jer bez nje, na primjer, ne bi bilo moguće osigurati neometan prelazak korisnika iz područja pokrivanja jedne bazne stanice u područje pokrivanja druge (tzv. handover).

Kako bi ovo bilo moguće, potrebno je bilo na strani jezgrene paketske mreže osigurati podršku za 5G. Tako su 5G funkcionalnosti realizirane u okviru postojeće 4G paketske jezgrene mreže (EPC) pri čemu nema podjela u korisničkoj i signalizacijskoj domeni prema tehnologijama (4G ili 5G). 

U konačnici, kako bi usluga bila dostupna korisnicima Hrvatskog Telekoma, 5G funkcionalnosti su omogućene unutar HT tarifa na pozadinskim IT sustavima, a odrađeno je i temeljito testiranje te certificiranje korisničkih uređaja na mreži.

Mjesec dana od puštanja u rad prve komercijalne 5G mreže u šest gradova (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Samobor, Sveta Nedjelja), HT je nastavio graditi mrežu budućnosti koja je sada dostupna i u Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru, a od prošlog tjedna i u Županji, Bjelovaru, Jastrebarskom i Koprivnici. Milijun i 200 tisuća stanovnika u 17 hrvatskih gradova pokriveno je sada 5G signalom.

„Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi mogućnost korištenja 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivenosti 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj, a više informacija dostupno je na www.hrvatskitelekom.hr/5g.

Na 5G treba gledati kao priliku, a ne opasnost. Treba razgovarati sa stručnjacima u ovom području (elektromagnetsko zračenje), kako bi se objasnilo da 5G podliježe pravilima propisanima od međunarodne organizacije ICNIRP koja postavlja granice za polje i izračenu snagu. Hrvatska ima strože zakone od većine EU zemalja i ako kalkulacije i mjerenja pokazuju da smo u granicama dozvoljenog, onda nema razloga za strah od 5G tehnologije.

5G je dizajniran da bude dramatično brži od 4G-a. Preuzimanje videozapisa s 5G-om bit će dva do tri puta brže nego danas, s 4G-om. Dakako, to će biti moguće u onom trenutku kad tehnologija zaživi u punom spektru. To znači da će datoteke jednog dana brzo strujati, gotovo bez kašnjenja. Na sastancima bi napredne mogućnosti poput virtualne stvarnosti mogle postati normom za prezentacije. Iskustvo proširene i virtualne stvarnosti moglo bi kupcima i drugima pokazati nove proizvode, omogućujući im da ih se pogleda virtualno, iz bilo kojeg kuta. Trgovci bi mogli poboljšati svoju sposobnost da kupcima omoguće isprobavanje novih odjevnih predmeta online. Također, kupci će moći proći kroz proizvodne procese bez da budu na licu mjesta. Neke od ovih stvari već se rade, ali 5G će ih učiniti boljima i dostupnijima.  

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije