Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Tko ima bolje TV serije: Netflix vs Amazon Prime

Donosimo vam rezultate višednevnih maratonskih bingeanja popularnih naslova uz asistenciju novog odličnog, a povoljnog Huaweijevog tableta MediaPad T5
21. listopada 2018. u 08:00 12335 prikaza
Pogledajte galeriju 1/22

Imati pristup najboljim TV serijama nikad nije bilo lakše. Streaming servisi postali su popularni, dostupni i cjenovno prihvatljiviji diljem svijeta. Istovremeno produkcija TV serija dosegla je i skupe hollywoodske blockbuster filmove. Praktički živimo u zlatnom dobu TV serija. Pojam poput "bingeanja" postao je redovit u žargonu, a ni Hrvatska nije izuzetak. Pogledajte samo Facebook statuse nakon svake epizode Igre prijestolja, Stranger Things i drugih hit serija. No, dobili smo i novi problem, kako izabrati između sve većeg broja serija i još važnije - koji streaming servis izabrati! Raspršenost ponude onemogućuje da jednom pretplatom pokrijete sve najdraže serije pa se mnogi korisnici dvoume kojem se servisu prikloniti. 

Zato smo napravili test dva globalno najpopularnija servisa za gledanje videa na zahtjev, a koja su dostupna i u Hrvatskoj: je li bolje izabrati Netflix ili Amazon Prime? Tko ima bolju i širu ponudu po žanrovskim kategorijama. Ukratko, ističemo najjače adute obje mreže koji najviše i privlače nove korisnike. 

Donosimo vam rezultate višednevnih maratonskih bingeanja popularnih naslova uz asistenciju novog odličnog, a povoljnog Huaweijevog tableta MediaPad T5 s Full HD zaslonom (rezolucije 1920x1200) koji nam je poslužio kao prezentacijska platforma. 

Huawei MediaPad T5 | Autor : Boris Ščitar/Večernji list Foto: Boris Ščitar/Večernji list  

Akcija: Pobjeda za Amazon (1 bod)

Netflix: Narcos
Netflixu u zadnje vrijeme nedostaje novih odličnih akcijskih TV serija pa se držimo preporuke za provjereni mafijaški hit - Narcos. Iako je sada već prošla i godina dana pauze, serija nije otkazana, nego će se 4. sezona početi prikazivati vrlo skoro - u 11. mjesecu. Razlog kašnjenja je ubojstvo službenog skauta serije Carlosa Munoza Portala, koji je pronađen mrtav u svom automobilu u Meksiku gdje je tražio nove moguće lokacije za snimanje jer se radnja serije iz Kolumbije prebacila u tu državu. 

Dobra stvar korištenja tableta za gledanje serija je što si i na Netflixu i na Amazonu možete skinuti epizode unaprijed i potom ih gledati i kada ste na putu ili van Wi-Fi mreže pa ne morate brinuti koliko podataka trošite. MediaPad T5 dolazi u dvije verzije sa 16 i s 32 GB prostora, što bi trebalo biti dovoljno i za cijelu sezonu vaše omiljene serije (oba streaming servisa imaju ograničenje za količinu/broj downloada)

Amazon Prime: Tom Clancy's Jack Ryan

Huawei MediaPad T5 | Autor :

Amazonov jesenski akcijski hit osvojio je gledatelje. Posve zasluženo! Serija Tom Clancy's Jack Ryan nastala je prema likovima koje je stvorio preminuli hit autor Tom Clancy, čije su knjige redovito bile bestselleri. Serija ima sve što ljubitelji akcije mogu poželjeti: kontinuiranu dramatičnost, vrhunsku produkciju, akciju, obrate i uvjerljivu glumačku postavu. U središtu radnje je Jack Ryan kao spoj tech-ekonomskog geeka i bivšeg vojnika, a glumi ga John Krasinski, koji je dogurao daleko od uloge duhovitog ljepuškastog zabušanta u američkoj verziji legendarne serije The Office. Danas je Krasinski uvjerljiv karakterni glumac, uspješan producent i hvaljeni novi redatelj. Ubacite ga u Jemen usred lova na novog Bin Ladena i imate hit seriju koja bi mogla nadjačati i slavni Homeland. 

Animirane serije: Pobjeda za Netflix (1 bod)

Netflix: Rick & Morty
Netflix je krcat duhovitim i otkačenim animiranim serijama. No, nijedna nije toliko luda, a toliko dobra kao Rick & Morty. Sulude avanture genijalnog, ali i manijakalnog znanstvenika Ricka Sancheza i njegovog pomalo tupavog, ali vrlo dobronamjernog unuka Mortyja pratimo kroz niz vanzemaljskih svjetova, svemira i alternativnih scenarija. No, iako bi se na prvu loptu moglo zaključiti da se radi o bizarnom i previše geekovskom uratku ovo je slojevita serija koja ima i moralne poruke i vrlo inteligentne zaplete. Također, hvata se u koštac s nekim  filozofskim dilemama kojih se ne bi posramile ni Zvjezdane staze iz razdoblja Jean-Luc Picarda i Sljedeće generacije! Serija na IMDB-u ima ocjenu čak 9.3! 

 | Autor :

Rick & Morty je odlična zabava za bingeanje jer su epizode kratke (traju po 20-tak minuta). Za 8 uzastopnih epizoda, što je potrajalo oko 3 sata Huaweijev tablet se odlično držao, nije se nijednom zagrijao, a baterija od 5100 mAh-a se nakon cca 90 minuta sa 100 posto spustila na 86 posto (nakon 3 sata na 70 posto) što je sasvim prihvatljivo za srednju kategoriju tableta. Inače, Netflix nudi još dosta zabavnih animiranih serija poput F is for Family, BoJack Horseman i Archer. A ako tražite nešto novije naslove onda ne smijete propustiti fantastični Final Space, te nešto slabiju, ali i dalje vrlo zabavnu i zanimljivu novu seriju Disenchantment. 

Amazon Prime: Peppa Pig
Amazonu nedostaje animiranih serija. Barem na hrvatskom tržištu. Imate katalog anima, te nešto drugih animiranih serija. Istina, ne smije se preskočiti da je u katalogu i legendarna Peppa Pig, no iako se nudi sinkronizacija na 10-tak jezika, nema hrvatskog jezika ni u tonu ni u titlu. Tako da ovu rundu stavljamo na stranu Netflixa. 

Drama: Remi: Netflix (0,5), Amazon (0,5)
Drama je vrlo jaka kategorija i oba servisa imaju izvrsne adute.

 | Autor :

Netflix: Ozark 
Kada je lani na Netflix stigao Ozark brzo je pobrao superlative da bi se moglo raditi o dostojnom nasljedniku serije Breaking Bad, vjerojatno najbolje drame posljednjih 15 godina. Serija ima dosta sličnosti zbog mafijaške povezanosti, grubosti i dramatičnih obrata, no glavni antijunak kreće s pozicije da je u startu - negativac. Ovog ljeta 2. sezona Ozarka zaslužila je još bolje ocjene korisnika i ako već niste ovo je serija koju morate početi gledati. Spomenuti svakako treba i odlične Netflixove drame The Crown, Mindhunter, neizostavni Better Cal Saul...

Huawei MediaPad T5 | Autor : PROMO Foto: PROMO

Amazon Prime: Bosch
Na prvi pogled još jedna u nizu policijskih serija, no Bosch se pokazao pun pogodak za Amazon Prime i jedna je od perjanica ovog sve raskošnijeg TV studija. Zanimljivi i karizmatični detektiv Harry Bosch u središtu je priče pune spletki i napetosti koja se prati poput najboljeg krimića kojeg ćete čitati sve do zadnje stranice u 3 ujutro. Snimljeno je već 50 epizoda, a 5. sezona najavljena je za sljedeću godinu. 

Još veći hit postaje drama Čudesna gospođa Maisel, čija je pilot epizoda najuspješniji video za Amazon, a serija je odmah dobila potvrdu i za sljedeće dvije sezone. U Amazonovom dramskom katalogu je i hvaljena serija o hakerima Mr. Robot koja će završnu 4. sezonu imati sljedeće godine. Novi obećavajući naslov je The Looming Tower, serija se bavi rivalstvom između CIA-a i FBI-ja uoči terorističkog napada na Ameriku u rujnu 2001. 

Superjunaci: Pobjeda za Netflix (1 bod)

 | Autor :

Netflix: The Punisher 
Netflix je pun serija o superjunacima, a to se posebno odnosi na Marvelov brend (Luke Cake, Iron Fist, Jessica Jones, Defenders...). Dakle, Marvelovi fanovi ne trebaju puno razmišljati i mogu odmah izabrati Netflix. Najbolja Marvelova serija na Netflixu je The Punisher. Prva sezona pobrala je lovorike i odmah zaslužila i novu sezonu koja stiže početkom sljedeće godine. Jon Bernthal (onaj drugi policajac u Walking Deadu koji je imao manje sreće) kao bivši marinac, a sada uvijek ratoborni i neuništivi The Punisher jednostavno je rasturio ovu ulogu i teško je sada ikoga drugoga zvati Frank Castle. Uzbudljivo i nabrijano, s pogođenom dozom crnog humora. Definitivno jedno od boljih pojačanja Netflixa u zadnjih godinu dana. 

Važno je napomenuti da nam tijekom cijelog testiranja Wi-Fi mreža na MediaPad T5 tabletu nijednom nije zablokirala i iako se ne radi o rangu skupih tableta, nego jednog s odličnim omjerom cijene (1499 kn za WiFi model i 1699 kn za LTE verziju) i specifikacija odlično se snašao u isprobavanju streaming servisa. 

Huawei MediaPad T5 | Autor :

Amazon Prime: The Tick
The Tick je pomalo drugačija serija o superjunacima koja sebe doživljava manje ozbiljno, nego što je to uobičajeno u Marvelovom ili DC univerzumu. Ovo je akcijska komedija smještena u svijet koji poznaje superjunake i rat između dobrih i loših aliena. Umjesto fokusa na supermoći, ovo je više parodija na (pre)veliki broj serija i filmova o superjunacima. No, usput stignemo pratiti i kvalitetan razvoj slojevitih glavnih likova (od kojih jedan ni nema nikakvih nadnaravnih moći).

Komedija: Remi Netflix (0,5), Amazon (0.5)
Još jedan remi. Komedija je često najteža kategorija pa ovdje dijelimo bod iako smo više naginjali Netflixu, no upravo je stigao trailer za Good Omens koji će sljedeće godine biti veliki adut za Amazon Prime.

 | Autor :

Netflix: The Good Place 
Nije lako napraviti dobru originalnu komediju, no to je definitivno opet uspjelo Michaelu Schuru, tvorcu, piscu i producentu uspješnica poput američkog The Officea, Parks and Recreationa i Brooklyn Nine-Ninea. Schur potpisuje i urnebesnu komediju The Good Place, jedno od najboljih otkrića u komediji posljednjih godina (barem prva sezona). Ako već niste svakako pogledajte ovu seriju, zabava je zagarantirana. Četvero potpunih stranaca nakon smrti se nađu u raju gdje ih dočeka anđeo Michael kako bi ih obavijestio da su svojim ponašanjem za života zaslužili ulazak u raj odnosno "Dobro mjesto", za razliku od onih manje dobrih ljudi kojima je namijenjeno "Loše mjesto". No, nije sve tako savršeno kako se na prvi pogled čini i što je s tom najezdom dućana s jogurtima... Treća sezona je upravo počela ovih dana. Dodatni bonus za Netflix je sada već dobar katalog stand up specijala (Bill Burr, Iliza Schlesinger, David Chappelle, Kevin Hart, Ricky Gervais...)

Ako sve ove serije gledate na tabletu u raznim situacijama i pozama dobra je vijest da Huawei MediaPad T5 teži samo 460 grama!

 | Autor :

Amazon Prime: Good Omens
Iako još nije počela igrati, nova Amazonova serija Good Omens (Dobri predznaci) gotovo će sigurno biti pravi hit. Već je sada jedna od najiščekivanijih serija za sljedeću godinu. Naime, udružili su se Amazon i BBC kako bi ekranizirati istoimenu hit knjigu slavnih britanskih autora Neila Gaimana i Terryja Pratchetta. Gaiman će čak i voditi produkciju, a u glavnim ulogama su neki od najboljih britanskih glumačkih talenata u naponu snage: David Tennant kao demon Crowley i  Michael Sheen kao anđeo Aziraphale morat će zamrznuti svoj tisućljetni sukob i udružiti se kako bi spriječili dolazak Antikrista. A tu je i Jon Hamm kao anđeo Gabrijel... Očekujte otkačene scene i puno smijeha dok se približava kraj svijeta.

SF, Fantasy i povijesni: Pobjeda za Netflix (1 bod)

 | Autor :

Netflix: The 100
Izvrsna i uzbudljiva serija koja nam daje prikaz postapokaliptične Zemlje. Posljednji preživjeli ljudi nalaze se na svemirskom brodu gdje ima sve manje resursa i kisika pa se i za najmanji prekršaj završava - izbacivanjem u svemir. No, nada za čovječanstvo bi mogla biti testno isprobavanje uvjeta za život na Zemlji koja je gotovo 100 godina ranije bila uništena i zagađena u nuklearnom ratu. Prvih nekoliko sezona su prava poslastica koja se guta u maratonskom gledanju. Serija je obnovljena i za 6. sezonu koja se očekuje na proljeće sljedeće godine, a nagađa se da bi serija mogla potrajati barem još dvije godine. U SF kategoriji Netflix ima još niz aduta poput novijih serija Lost in Space, Altered Carbon i Star Trek Discovery. Zbog te posvećenosti žanru i velikom broju jakih i svježih i starijih naslova, ovdje bod osvaja Netflix. 

Amazon Prime: Man in the High Castle
Ovdje bi zapravo trebala biti serija Vikings, mnogima jedna od najdražih serija, pogotovo ljubiteljima Igre prijestolja. No, na žalost iako je u katalogu američkog Amazona, to nije tako za područje Hrvatske. No, ima Amazon Prime aduta i za hrvatske korisnike. Jedno od najvećih naslova je serija Man in the High Castle. Riječ je o alternativnoj verziji povijesti, onoj u kojoj su u 2. svjetskom ratu pobijedili nacisti i pritom okupirali Ameriku. Ovo je špijunski, psihološki triler u odličnoj produkciji s posebnim autentičnim ugođajem i fascinantnom kamerom. Dostupne su sve tri sezone, a nova stiže sljedeće godine. Točan datum još nije postavljen. U ovoj ja kategoriji dobro spomenuti i hvaljenu seriju American Gods, koja je obnovljena i za 2. sezonu (također u 2019.)

 | Autor :

U ovoj kategoriji posebno je bitno da vam se dobro čuje zvuk kako se ne bi umanjio ugođaj dramatičnog trenutka i akcije, a u tom dijelu test je osim Netflixa i Amazona položio i tablet MediaPad T5 - stereo zvučnici smješteni sa strane potpomognuti Huaweijevom tehnologijom Histen zvučnog efekta pružaju odlično stereo iskustvo, koristili slušalice ili ne. 

Stariji katalog: Pobjeda za Amazon (1 bod)

 | Autor :
I Netflix i Amazon imaju zanimljivu bazu arhiviranih filmova i serija. Čini se da Amazon pobjeđuje u ukupnoj količini naslova, ali nekako Netflix ima više atraktivnijih naslova.  S obzirom na to da je jako bitno imati nešto izabrati i onda kada ne možete naći nešto novo, a dobro za pogledati. Dakle, i stari hitovi su bitni pa pogledajmo tko tu ima jake adute: 

Netflix: Friends
Na Netflixu možete naći svih 10 sezona legendarne serije "Prijatelji". Tu su i sve sezone "Ludih 80-ih", a na svoje će doći i ljubitelji SF-a s bogatim katalogom starih epizoda Zvjezdanih staza. To uključuje i originalnu seriju (TOS) s kapetanom Kirkom (i animiranu isto), TNG s Picardom pa Voyager, DS9, Enterprise pa čak i novu Star Trek seriju Discovery čiju drugu još bolju sezonu očekujemo sljedeće godine. 

Amazon Prime: Seinfeld!

Teško je imati jači adut u rukavu od - svih 9 sezona Seinfelda! Tu su i svih 9 sezona The Officea (američkog), kao i sve sezone legendarne krimi serije CSI Crime Scene Investigation. Zbog legendarnog Seinfelda koji se može gledati iznova svake godine u ovoj kategoriji prednost ipak dajemo Amazonu!

KONAČNI REZULTAT: Netflix - Amazon Prime 4:3!

Huawei MediaPad T5 | Autor :

Na kraju tijesna pobjeda za Netflix! Oba servisa imaju pregršt jakih naslova, no u nekim kategorijama ipak se primijeti veća popularnost Netflixovih brendova. Također, korisničko iskustvo je nekako više na strani Netflixove platforme, koja ima i jednostavniji sustav naplate dok vas Amazon može tražiti i dodatno plaćanje za neke sadržaje. A manjak oba servisa je što u Hrvatskoj nemaju tako puno naslova i cijelu ponudu kao na američkom tržištu. 

Više o Huaweijevom tabletu MediaPad T5 možete doznati ovdje. (link na službeni Huaweijeve specifikacije)

Huawei MediaPad T5 | Autor : Boris Ščitar/Večernji list Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja