Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Što sve možete svojim dronom?

Radionice su podijeljene u tri različite razine ovisno o predznanju polaznika, a drži ih Joško Marić, magistar geodezije i geoinformatike
03. studenoga 2017. u 17:12 2 komentara 830 prikaza
dron
Foto: Carmen Jaspersen/DPA/PIXSELL

Sve veći broj ljudi u Hrvatskoj ima dronove. Registrirano ih je oko 560, ali prema nekim procjenama u državi ih je više od 20.000. Taj broj uključuje sve – od malih dječjih modela do ozbiljnijih letjelica koje imaju više rotora i mogu nositi terete od desetak kilograma.

DJI Spark Primamljiva cijena Novo iz Kine: mali dron kojim 
se upravlja pokretom ruku

I dok neke domaće tvrtke koriste dronove za složene radnje poput uništavanja legla komaraca ili provjera oštećenja na vjetroelektranama, većina vlasnika koristi ih tek zato što uživaju u upravljanju njima i u fotografiranju iz zraka i često nije dovoljno upoznata ni s cjelokupnom zakonskom regulativom koje bi se svi morali pridržavati. Upravo zato softverska grupacija IN2, koja je među prvima u Hrvatskoj ušla u područje razvoja softverskih rješenja za dronove, pokrenula je radionice da bi omogućila vlasnicima dronova da na jednom mjestu dobiju sve informacije koje će im olakšati ulazak u svijet dronova, a tvrtkama pomogne pri uvođenju bespilotnih letjelica u poslovanje.

Radionice su podijeljene u tri različite razine ovisno o predznanju polaznika, a drži ih Joško Marić, magistar geodezije i geoinformatike, koji već tri godine intenzivno istražuje područje bespilotnih letjelica i njihovu primjenjivost u raznim industrijama. Osim već spomenute regulative čije je poznavanje bitno da bi se izbjegle moguće kazne, programi radionica obuhvaćaju niz drugih korisnih informacija kao što su karakteristike i funkcionalnosti bespilotnih letjelica, mogućnosti njihovih kamera i brojnih senzora kojima se mogu prikupiti brojni podaci te objašnjenja kako prikupljene podatke obraditi i iskoristiti za unapređenje poslovanja. Više informacija o glavnim temama koje ove radionice obrađuju moguće je pronaći na adresi http://drone.in2.eu, gdje se svi zainteresirani mogu prijaviti i naučiti moguće primjene bespilotnih letjelica.

Frigate Vojna industrija Rusi razvijaju 'zrakohopter' s jednim posebnim svojstvom: 'To je Sveti gral...' drone Facebook Internetski dron uspješno prošao drugi test AirSelfie BOLJE OD SELFI ŠTAPA Izmišljen video dron koji leti i snima selfije. Iz zraka!
KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Avatar Linux
    Linux:

    moze se malo toga, svakom svoj gust

  • Nepokolebljiv:

    Da li bi me koji strucnjak za "dronove" edukovao koja ja razlika izmedu ovoga sto puk naziva "dronom" I obicnog nazadnog staromodnog radio upravljivog leteceg modela!