Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN2

Što sve možete svojim dronom?

dron
Foto: Carmen Jaspersen/DPA/PIXSELL
03.11.2017.
u 17:12

Radionice su podijeljene u tri različite razine ovisno o predznanju polaznika, a drži ih Joško Marić, magistar geodezije i geoinformatike

Sve veći broj ljudi u Hrvatskoj ima dronove. Registrirano ih je oko 560, ali prema nekim procjenama u državi ih je više od 20.000. Taj broj uključuje sve – od malih dječjih modela do ozbiljnijih letjelica koje imaju više rotora i mogu nositi terete od desetak kilograma.

I dok neke domaće tvrtke koriste dronove za složene radnje poput uništavanja legla komaraca ili provjera oštećenja na vjetroelektranama, većina vlasnika koristi ih tek zato što uživaju u upravljanju njima i u fotografiranju iz zraka i često nije dovoljno upoznata ni s cjelokupnom zakonskom regulativom koje bi se svi morali pridržavati. Upravo zato softverska grupacija IN2, koja je među prvima u Hrvatskoj ušla u područje razvoja softverskih rješenja za dronove, pokrenula je radionice da bi omogućila vlasnicima dronova da na jednom mjestu dobiju sve informacije koje će im olakšati ulazak u svijet dronova, a tvrtkama pomogne pri uvođenju bespilotnih letjelica u poslovanje.

Radionice su podijeljene u tri različite razine ovisno o predznanju polaznika, a drži ih Joško Marić, magistar geodezije i geoinformatike, koji već tri godine intenzivno istražuje područje bespilotnih letjelica i njihovu primjenjivost u raznim industrijama. Osim već spomenute regulative čije je poznavanje bitno da bi se izbjegle moguće kazne, programi radionica obuhvaćaju niz drugih korisnih informacija kao što su karakteristike i funkcionalnosti bespilotnih letjelica, mogućnosti njihovih kamera i brojnih senzora kojima se mogu prikupiti brojni podaci te objašnjenja kako prikupljene podatke obraditi i iskoristiti za unapređenje poslovanja. Više informacija o glavnim temama koje ove radionice obrađuju moguće je pronaći na adresi http://drone.in2.eu, gdje se svi zainteresirani mogu prijaviti i naučiti moguće primjene bespilotnih letjelica.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Linux
Linux
21:23 03.11.2017.

moze se malo toga, svakom svoj gust

NE
Nepokolebljiv
08:29 11.02.2018.

Da li bi me koji strucnjak za "dronove" edukovao koja ja razlika izmedu ovoga sto puk naziva "dronom" I obicnog nazadnog staromodnog radio upravljivog leteceg modela!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije