Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci

Sabor donio Zakon o audiovizualnim djelatnostima, obuhvatio i videoigre

Zakonom se uvodi nova struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća, jedan od njegovih članova bit će i predstavnik Ministarstva kulture
29. lipnja 2018. u 15:21 1 komentara 293 prikaza
Josip Popovac
Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o audiovizualnim djelatnostima koji bi trebao unaprijediti tu važnu djelatnost.

Ivona Juka Ivona Juka Hrvatski vojnici imaju hrabrost boriti se za svoje ideale

Novi je zakon obuhvatio i videoigre čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije.

Zakon preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC): Upravnog odbora, ravnatelja i Hrvatskog audiovizualnog vijeća (HAVV).

Upravni odbor HAVC-a ima pet članova, po jedan se imenuje iz reda ekonomsko-financijskih i pravnih stručnjaka, dva iz reda stručnjaka za audiovizualne djelatnosti, a jednoga biraju radnici Centra.

28. Animafest HAVC je osnovao novu komisiju koja će odlučiti hoće li producent morati vratiti novac za film

Zakonom se uvodi nova struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća, jedan od njegovih članova bit će i predstavnik Ministarstva kulture.

Prije glasovanja o tome zakonu, stanke su zatražili zastupnici Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Predloženi zakon predviđa da i Hrvatsko društvo filmskih redatelja delegira jednog člana u Vijeće, a postoje broje prijave koje se odnose na potraživanja u iznosu od oko 30 milijuna kuna navedenog Društva prema Hrvatskom društvu skladatelja, rekao je Branimir Bunjac (ŽZ)  i poručio da stranka Živi zid smatra da zakon ne bi smio stupiti na snagu sve dok se ti navodi ne razjasne.

Hasanbegović Rasprava o HAVC-u Hasanbegović napao Hribara, a Stazić mu odgovorio: Ovaj fašistički govor je sramota!

Stanku je, radi konzultiranja oko djelovanja “koruptivno, klijentelističke institucionalizirane hobotnice u HAVC-u, posebice nakon vijesti o višemilijunskim pronevjerama vezanim uz djelovanje Hrvatskog društva filmskih redatelja”, zatražio Zlatko Hasanbegović (NZH). Poručio je i kako kolegama iz HDZ-a želi dati prigodu da još jednom preispitaju svoju savjest i razmisle žele li, nakon što su glasovali za “protulustracijski arhivski zakon”, glasovati i za ovaj “korupcionaški ili klijentelistički zakon”.

Sabor je donio Zakon o muzejima te potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidirane).

Reakcija Ekipa filma Chris the Swiss: Koga se boji HAVC?

Donio je i Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, odbivši oporbene prijedloge da članarina u toj Komori bude dobrovoljna, a ne obvezna.

Komora nije štitila interese poljoprivrednika kad je trebalo, a sad bi je trebali plaćati, ona je suvišna, poručio je Miro Bulj (Most).

Sabor je odbio interpelaciju o radu Vlade u vezi s renacionalizacijom Ine i privatizacijom HEP-a, koju je inicirao SDP.

CHRIS THE SWISS Hrvatska pere ruke od filma koji je ušao u selekciju Cannesa

U drugo su čitanje poslani zakonski prijedlozi o studentskim poslovima, o autorskom i srodnim pravima, o nasljeđivanju...

Sabor je Josipa Popovca imenovao novim predsjednikom Vijeća za elektroničke medije (VEM), a razriješio dosadašnjeg predsjednika Damira Hajduka, koji odlazi na novu dužnost.

Zbog isteka mandata, članstva u Vijeću razriješio je Suzanu Kunac, Gordanu Simonović i Roberta Tomljenovića, kojeg je potom imenovao na još jedan petogodišnji mandat. Za članove Vijeća imenovao je Damira Bučevića te Popovca.

Japanac inspiriran omiljenim crtićem stvorio gigantskog robota

Josip Popovac
1 / 10
Japanski inženjer Masaaki Nagumo kao veliki zaljubljenik u animirane filmove sanjao je da će jednog dana ostvariti svoj san i stvoriti robota iz omiljenog crtića “Mobile Suit Gundam". 
Jakov Sedlar Samoubojstva branitelja tema su mog novog filma
kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • stefj:

    A videoigre, super... Hoćemo li sada dobiti videoigre u režiji Štrbca i sličnih? Financirane novcem poreznih obveznika, naravno...