Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska pere ruke od filma koji je ušao u selekciju Cannesa

Nitko od sugovornika jučer nije bio voljan javno govoriti, Daniel Rafaelić navodno traži način da izgladi problem i da se film prikaže bez blamaže
19. travnja 2018. u 15:41 9 komentara 2685 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

U programu Cannesa ove se godine nalaze dva filma snimljena uz sufinanciranje hrvatske države. O tome da će debitantski “Teret” Ognjena Glavonića igrati u programu “15 dana autora” HAVC je uredno izvijestio javnost, ali o filmu “Chris the Swiss”, koji je izabran u prestižnu selekciju “Tjedan kritike”, nisu se oglasili.

daniel rafaelić sjednica odbora Daniel Rafaelić v.d. ravnatelja HAVC-a: Loše je kada se kinematografija i kulturnjaci dijele na lijeve i desne. Hribar: Ne bojim se DORH-a

Obiteljska trauma

Riječ je o animiranom dugometražnom dokumentarcu švicarske redateljice Anje Kofmel, koja kroz film progovara o gubitku bratića, mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen 1992. negdje između Osijeka i Vukovara. Mladić je u trenutku smrti nosio uniformu Prvog voda međunarodnih volontera koji su u filmu navodno prikazani kao odred plaćenika, što je uzrujalo dio braniteljske populacije. Hrvatski koproducent je Nukleus film, tvrtka koja stoji i iza osporavanog “15 minuta - Masakr u Dvoru”, dokumentarca koji je poslužio kao povod za rušenje nekadašnjeg šefa HAVC-a Hrvoja Hribara i optuživanje cijele institucije za navodno financiranje antihrvatske propagande. O filmu “Chris the Swiss” zbog toga se u javnosti govorilo i prije nego što je uopće snimljen, a činjenica da HAVC šuti o njegovoj premijeri u Cannesu krije još jedan zanimljiv podatak – film nikada nije prošao kolaudaciju, odnosno središnje državno tijelo za financiranje filma nije dalo zeleno svjetlo za njegovo prikazivanje. Novi ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić jučer nam se nije javljao, ali u razgovoru za T-portal rekao je kako su i Hrvoje Hribar i on od producenata tražili brojne izmjene kako bi film bio “pravno i činjenično utemeljen” bez obzira na to što je riječ o subjektivnoj autorskoj interpretaciji događaja. Produkciji su navodno ponuđene i konzultacije s povjesničarima Hrvojem Klasićem i Antom Nazorom.

Međunarodna blamaža

Nakon što je “Chris the Swiss” završen, producent Siniša Juričić poslao ga je canneskim selektorima koji su film prihvatili, a HAVC se našao u nebranom grožđu – s jedne strane, oni ne mogu stati iza filma koji nije prošao kolaudaciju, a s druge radi se o uspjehu hrvatske koprodukcije koja u slučaju povlačenja s festivala prijeti i međunarodnom blamažom. Nitko od sugovornika s kojima smo kontaktirali jučer nije bio voljan javno govoriti – neslužbeno se moglo čuti da Danijel Rafaelić, koji od dolaska na čelo HAVC-a provodi politiku “netalasanja”, traži način da se film diskretno uvrsti u hrvatski katalog te da neće inzistirati na povratu novca HAVC-u, dok iza zatvorenih vrata Juričić traži podršku strukovnih udruga i novinare usmjerava natrag na HAVC, u kojem se nitko ne javlja na telefon. I tako u krug.

Goran Gerovac Dok knjižnica i muzej u Karlovcu nemaju termin za Daniela Rafaelića, Šestan kreira dane velikih valova Snima se Uzbuna na Zelenom vrhu PREKO 64 TISUĆE GLEDATELJA HAVC objavio koji je hrvatski film lani bio najgledaniji Ministarstvo ljubavi DENIS DERK Opet o HAVC-ovoj poćudnosti ili nepoćudnosti
Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Spezispezi:

    Kakav Rafaelić, kakav Plenki, Pupi je gazda, njega pitajte za komentar što se događa u državi i što će se događati ubuduće.

  • rightside:

    havc? hribar mozda? pa pitajte plenkovica i njegovu ministricu obuljen o tome,,ona to mora sve znat,,ona i hribar i havc si nisu imali tajni,,))))

  • ing-12345:

    Znači još jedan protu hrvatski uradak koji je hrvatskim novcem financirao Hribar.