Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Roboti će biti dijelovi tijela, poboljšavat će vid, sluh...

Šestero vrhunskih američkih tehnoloških eksperata Business Insideru iznijelo svoja predviđanja za budućnost
17. ožujka 2018. u 20:18 0 komentara 237 prikaza
roboti
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL

Predviđati budućnost u tehnološkom smislu nije jednostavno ni za relativno kratak period od deset godina, a kamoli za pet desetljeća, no zasigurno je uvijek zabavno promišljati na koji će način svakodnevni život funkcionirati u to vrijeme.

Zagreb: U sklopu Noći muzeja na FER-u postavljena izložba na temu robotike Adriana Prlić Roboti (ne)gase svjetla u tvornicama

Business Insider zatražio je predviđanja šestero vrhunskih američkih tehnoloških eksperata da daju svoju, bar grubu viziju budućnosti za pedeset godina, a njihova predviđanja u najmanju su ruku maglovita i prilično široka. No svi se oni slažu kako će život biti znatno lakši za čovjeka nego što je danas.

– U većini poslova koje danas obavljamo nemamo aktivnog pomoćnika, no to će sigurno biti promijenjeno. Zamislite kirurga ili medicinsku sestru koji rade u bolnici, a uza sebe će imati malog robota koji mu pomaže kako ne bi načinio pogrešku pri liječenju. Ovakvog “anđela čuvara” imat će gotovo svi ljudi – kaže Mahadev Satanaryanan sa sveučilišta Carnegie Mellon.

Što se transporta tiče, iako su već sada autonomna vozila ponegdje prisutna na cestama, predviđanje je kako klasični automobili neće nestati.

– I za pedeset godina kupci će moći kupiti klasični automobil, kojim sami upravljaju. No to će biti vlastiti izbor svakog vozača. No u svakom slučaju, sigurnost prometa bit će znatno poboljšana, znatno bolja nego sada – kaže Dirk Wisselmann iz BMW-ova odjela za automatizaciju vožnje.

Digital Takeover DIGITAL TAKEOVER Virgin Atlantic pozvao i Hrvate na svemirska putovanja: Pripremit ćemo vas u 3 dana! FINANCIAL TIMES Kakvo priznanje! Ova hrvatska regija je u top 10 regija budućnosti Ilustracija Futurolog tvrdi Svi rođeni nakon 1970. godine moći će, ako žele, postati besmrtni
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.