Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Prijeti nam solarna oluja: Nije pitanje hoće li se dogoditi već kada!

Najveća solarna oluja zabilježena je 1859. godine kada je bez struje ostavila šest milijuna ljudi, a poznata je i kao Carringtonov događaj
18. rujna 2018. u 15:38 25 komentara 5505 prikaza
sunce
Foto: Thinkstock

Pitanje je dana kada će Zemlju pogoditi razarajuća solarna oluja koja bi mogla 'spržiti' električnu mrežu i uništiti komunikacijske sustave, upozorili su iz britanske meteorološke službe, piše Daily Mail.

NASA uspješno lansirala letjelicu koja će istraživati Sunčevu atmosferu Sonda Parker NASA uspješno lansirala letjelicu koja će sedam godina istraživati Sunčevu atmosferu

Solarne oluje, odnosno brzi protoci radioaktivnih čestica sa Sunca, predstavljaju prijetnju infrastrukturi, industriji kao i cijeloj javnosti, dodaju.

Zbog toga su solarne oluje u fokusu nove europske svemirske misije i letjelice Solar Orbiter koja će se približiti Suncu.

Satelit je, naime, trenutno kod britanskih znanstvenika koji rade posljednje provjere prije nego što letjelicu pošalju u Njemačku gdje će je testirati godinu dana. Planiraju je prema Suncu poslati 2020. godine, a Orbiter će potom napraviti detaljnu analizu Sunca i unutarnje heliosfere kako bi mogli predvidjeti i razumjeti ponašanje naše zvijezde.

Sunce 'Pakao' Novi svjetski rekord - više od 50 sati temperatura iznad 42 C!

Najveća solarna oluja zabilježena je 1859. godine kada je bez struje ostavila šest milijuna ljudi, a poznata je i kao Carringtonov događaj.

Catherine Burnett iz Met Officea kaže kako se takve oluje ponavljaju jednom u 100 do 200 godine i da je samo pitanje dana kada će se dogoditi sljedeća.

>> Pogledajte i kako je ova baka potjerala kriminalce

[video: 26527 / Baka potjerala kriminalce u Južnoj Africi]

 

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • stric15:

    ....1859 struju nije ni vidjelo 6 milijuna ljudi ...

  • Galapa:

    Prva električna mreža 1882. Opskrbljivala 80 korisnika

  • cicibela:

    Talijanska Vlada najavila smanjivanje državnih doprinosa medijima. Obrazlažu da današnji mediji ne predstavljaju novinarstvo nego propagandu šačice elitista. Ma vidi vraga, ko bi reko?!