Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Prihodi od interneta izjednačeni s pozivima i SMS-om

Telekomi u drugom tomjesečju povećali ulaganja u bazne stanice i fiksnu mrežu. xDSL još uvijek dominira broadbandom
06. rujna 2017. u 15:13 1 komentara 113 prikaza
spoj, mobitel, sms
Foto: Thinkstock

U drugom tromjesečju 2017. rasla su ulaganja mobilnih operatora u vlastite mreže odnosno bazne stanice i modernizaciju opreme, u odnusu na prethodno tromjesečje, izvještava regulator HAKOM. Krajem lipnja oko 80 posto stanovništva Hrvatske pristupa internetu putem mobilnih mreža , a ukupni prihodi od tržišta pristupa internetu gotovo su se izjednačili s prihodima od telefonskih usluga, u što spadaju glasovni pozivi i slanje SMS i MMS poruka.

Novine RAST Za oglašavanje u hrvatskim medijima lani plaćeno 1,49 milijardi kuna

U fiksnoj mreži je na polovici 2017. zabilježeno 1.078.000 širokopojasnih priključaka, a xDSL je još uvijek dominantna širokopojasna tehnologija. Međutim, porast broja korisnika s ugovorenim brzinama od 10 do 30 Mbit/s, kao i onih s brzinama preko 30 Mbit/s, pokazuje kako su i telekomi nastavili s ulaganjima u svoje mreže, koja su također veća nego u prvom tromjesečju ove godine. Danas oko 20 posto svih korisnika koristi pristup brzom internetu dok je prije dvije godine takvih korisnika bilo 2 posto, piše HAKOM.

Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 28 posto, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 45 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala.

virus UPOZORENJE Ako vam je e-mail adresa na ovoj listi, odmah promijenite lozinku! TV antena DUŽ CIJELE OBALE HAKOM provodi opsežnu akciju mjerenja talijanskih radijskih i televizijskih smetnji internet Istraživanje 91 posto hrvatskih građana vijesti traži na internetu
Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • Avatar possibilis
    possibilis:

    Iskustvo kaze: 1) 15 godina su nas teleoperateri drali kao nikog u Europi, 2) Mudrinic i dalje na slobodi - ni slova u novinama, 3) Indirektna steta od silnih godina duopola - milijarde neiskoristenih kuna radi otezane komunikacije, sto nas ... prikaži još! vodi na 4) Navodne investicije koje propagirate po novinama rezultiraju najsporijim internetom u EU, 5) Navodne investicije koje propagirate po novinama rezultiraju najskupljim internetom u EU, 6) Gdje su moji novci i DTK koje su prisvojili HTovci? 7) Unatoc flagrantnoj, drskoj i beskrupuloznoj pljacki gradjana, nepostenu trzisnu startnu poziciju HT koristi na nacin (ponovo) najskuplje i najsporije mreze (istovremeno). Svi njihovi zakupci rade povoljnije!!! 8) Kao rezultat "novinarskog istrazivanja" imamo u Vecernjem listu Skegru kao komentatora i pravitelja tudjeg misljenja. Crno dno. Pocinje s novinama.