Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budite na oprezu

Policija upozorava - ovo je 7 najčešćih online prijevara

tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
26.10.2018.
u 16:14

Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije

Prijevare s računima, krađe identiteta i osobnih podataka, krivotvorenje mrežnih stranica banaka, tzv. romantične prijevare te investicijske, odnosno prijevare u on-line trgovini najveće su opasnosti tzv. kibernetičkog kriminala na koje je policija upozorila u kampanji #CyberScams koju provodi s Europolom i Europskom bankarskom federacijom.

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.

Kako je najučinkovitija obrana od društvenog inženjeringa obrazovanje potencijalnih žrtava, podizanje svijesti o ovom kriminalnom fenomenu provodilo se komunikacijskom kampanjom putem društvenih medija i nacionalnih policijskih službi, bankovnih udruženja i financijskih ustanova, istaknuto je na predstavljaju projekta u Ravnateljstvu policije.

Policijski stručnjaci za kibernetičku sigurnost Renato Grgurić i Marko Vrkljan posebno su ukazali na tzv. CEO ili direktorske prijevare koje su u posljednje vrijeme jedan od najčešćih oblika internetskih prijevara, a u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

U velikom broju slučajeva počinitelji su iz afričkih zemalja koje su i zemlje podrijetla internetskih prijevara te s poboljšanjem računalne infrastrukture u ovim zemljama javljaju se i novi, sve kreativniji i uvjerljiviji, oblici internetskih prijevara. U ovim slučajevima puno je teže doći do počinitelja zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja dok je razmjena podataka sa zemljama EU putem Europola i više nego dobra, ističu u policiji. 

Građanima stoga savjetuju da dobro paze na osobne podatke, razmisle kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja obavljaju samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet jer javne WIFI mreže mogu biti rizične). Osim toga svaku sumnju u vezi on-line računa odmah treba prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji čak i ako niste postali žrtva.

Pogledajte i video smotanog pljačkaša:

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:09 26.10.2018.

U zadnje vrijeme čuje se kako se pljačkaši u gužvama služe tuđim WiFi karticama te signalom tih kartica iz tuđih novčanika, plaćaju svoj račun na mobitelu služeći se bežičnom komunikacijom gdje do 100 kuna ne treba upisati pin! Bilo bii dobro da svaka WiFi kartica (bilo koja) mora upisati kod (pin) na "sve cifre"! Trebaju banke obvezno učiniti da je pin uvijek potreban!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije