Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Policija upozorava - ovo je 7 najčešćih online prijevara

Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije
26. listopada 2018. u 16:14 1 komentara 2579 prikaza
tipkovnica
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Prijevare s računima, krađe identiteta i osobnih podataka, krivotvorenje mrežnih stranica banaka, tzv. romantične prijevare te investicijske, odnosno prijevare u on-line trgovini najveće su opasnosti tzv. kibernetičkog kriminala na koje je policija upozorila u kampanji #CyberScams koju provodi s Europolom i Europskom bankarskom federacijom.

zlatni nakit Izvukli novac 'Filmska' prijevara u Istri: evo kako je dvojac na ulici nasamario 69-godišnjakinju

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.

Kako je najučinkovitija obrana od društvenog inženjeringa obrazovanje potencijalnih žrtava, podizanje svijesti o ovom kriminalnom fenomenu provodilo se komunikacijskom kampanjom putem društvenih medija i nacionalnih policijskih službi, bankovnih udruženja i financijskih ustanova, istaknuto je na predstavljaju projekta u Ravnateljstvu policije.

Policijski stručnjaci za kibernetičku sigurnost Renato Grgurić i Marko Vrkljan posebno su ukazali na tzv. CEO ili direktorske prijevare koje su u posljednje vrijeme jedan od najčešćih oblika internetskih prijevara, a u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

ambasada.info Lažne stranice Građani BiH žrtve prijevara za dobivanje viza za rad u Njemačkoj

U velikom broju slučajeva počinitelji su iz afričkih zemalja koje su i zemlje podrijetla internetskih prijevara te s poboljšanjem računalne infrastrukture u ovim zemljama javljaju se i novi, sve kreativniji i uvjerljiviji, oblici internetskih prijevara. U ovim slučajevima puno je teže doći do počinitelja zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja dok je razmjena podataka sa zemljama EU putem Europola i više nego dobra, ističu u policiji. 

Građanima stoga savjetuju da dobro paze na osobne podatke, razmisle kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, on-line plaćanja obavljaju samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet jer javne WIFI mreže mogu biti rizične). Osim toga svaku sumnju u vezi on-line računa odmah treba prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji čak i ako niste postali žrtva.

Pogledajte i video smotanog pljačkaša:

PRATITE UŽIVO
Glasali Plenković, Bernardić, Škoro... Raspudići stigli s bebom. Na jednom biralištu intervenirala hitna pomoć
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • Deleted user:

    U zadnje vrijeme čuje se kako se pljačkaši u gužvama služe tuđim WiFi karticama te signalom tih kartica iz tuđih novčanika, plaćaju svoj račun na mobitelu služeći se bežičnom komunikacijom gdje do 100 kuna ne treba upisati pin! Bilo bi ... prikaži još!i dobro da svaka WiFi kartica (bilo koja) mora upisati kod (pin) na "sve cifre"! Trebaju banke obvezno učiniti da je pin uvijek potreban!!???