Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Pola stoljeća sa svemirom

29. srpnja 2008. u 20:44 15 prikaza
buzz_mjesec.jpg
Foto: import

PEDESETE
Nakon osnivanja, pokrenut je projekt Mercury i, pod nadzorom Wehrnera von Brauna, počela izrada raketa-nosača koje će moći letjelice s ljudskom posadom dovesti u orbitu; počela obuka prvih sedam astronauta. Pomoću noseće rakete Little Joe, lansirane prve kapsule sa živim bićima (majmunima).

ŠEZDESETE
Vrhunac slave NASA, od prvog Amerikanca u svemiru (Alan Shepard, 5. svibnja 1961.) do prvog čovjeka na Mjesecu (Neil Armstrong, 20. srpnja 1969.), uz brojne sonde poslane na Mjesec i druge planete (Rover, Mariner...)

SEDAMDESETE
Doba opadanja, kad su ogromni troškovi usporili istraživanje svemira. Nakon naglog gašenja programa Apollo 1972., najistaknutiji su bili programi Skylab, marsovske sonde Viking i zajednička misija Apollo-Soyuz, kao i sonde Pioneer i Voyager – prva djela ljudskih ruku koja su napustila Sunčev sustav.

OSAMDESETE
Doba space shuttleova i stalnih misija u orbitu. No, program shuttlea se od samog početka pokazao preskupim i vrlo brzo je tehnološki
zastario (projektiran je još u sedamdesetima). Bronji problemi pojčani su tragedijom iz 1986., kada je u eksploziji shuttlea Challenger odmah nakon lansiranja poginulo sedam članova posade.

DEVEDESETE
Program letova space shuttle nastavljen je jednim od najvećih uspjeha, lansiranjem svemirskog teleskopa Hubble. Shuttleovi su, u duhu suradnje nakon prestanka Hladnog rata i pada komunizma, često pristajali uz rusku orbitalnu postaju Mir.

DVADESET PRVO STOLJEĆE
Najveći napredak postignut je u misijama bez posade, poput Mars Explorera.  Još jedna tragedija shuttlea – eksplozija Columbije 2003. prilikom ulaska u Zemljinu orbitu, koja je koštala sedam života – dovela je do zastoja u lansiranjima shuttleova (koji će biti konačno prizemljeni 2010.) i bitnog zaostajanja u izgradnji zajedničkog projekta ISS, Međunarodne svemirske postaje. No, 2004. predsjednik Bush najavio je novi program Orion, ponovno slanje čovjeka na mjesec 2018. ili 2019. i ozbiljne planove o ekspediciji na Mars.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan