Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Podaci o hrvatskom sustavu visokog obrazovanja dostupni u novom ruhu

U ISVU se vode podaci o više od 2.100 studijskih programa i više od 143.000 studenata
14. prosinca 2016. u 12:50 0 komentara 467 prikaza
studenti
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Želite li saznati iz koje županije dolazi najviše studenata, a iz koje najmanje? Zanima li vas na kojem fakultetu u Hrvatskoj danas ima najviše stranih studenata, ili iz kojih zemalja dolazi najviše gostujućih profesora i suradnika? Zanima vas broj studenata prema godinama starosti? Ima li više muških ili ženskih studenata na Sveučilištu u Zagrebu i kako izgledaju te brojke npr. na Sveučilištu u Zadru? Koliko trenutno redovitih ili izvanrednih profesora ili docenata radi u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj? Odgovore na ta i slična pitanja daje vam nova funkcionalnost sustava ISVU, ISVU Dashboard.

Na adresi https://www.isvu.hr/sustav/ objavljena je nova funkcionalnost u okviru Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) koja omogućava jednostavan pregled zbirnih podataka o trenutnom stanju sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Ovaj najnoviji modul ISVU zamišljen je kao "dashboard" informacijskog sustava, dakle kao kontrolna ploča na kojoj se prije svega grafički prikazuju najvažniji trenutni podaci iz sustava ISVU.

Za razvoj i održavanje ISVU zaduženo je Srce, a sustav se razvija u okviru aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ISVU svoje podatke vodi 111 visokih učilišta u Hrvatskoj, dakle sva hrvatska javna sveučilišta i velika većina drugih hrvatskih visokih učilišta. U ISVU se vode podaci o više od 2.100 studijskih programa i više od 143.000 studenata.

Stipe Šuvar Istraživanje Šuvarova reforma poticala je djevojke na studij škola PISA istraživanje: prirodoslovlje Hrvatski đaci ništa ne znaju o biosferi, pticama...

Razvijeni ISVU Dashboard prikazuje samo zbirne podatke na razini sustava i pojedinih visokih učilišta i to za tekuću akademsku godinu. Namjena ISVU Dashborada nije izrada detaljnih izvještaja ili analiza podataka u ISVU, iako će se mogućnosti dodatno nadograđivati u budućnosti. Temelj za mogućnost javnog prikaza sumarnih podataka je Pravilnik o radu Centra potpore ISVU, a svi osobni podaci su u potpunosti zaštićeni.

Podaci se za potrebe ovog zbirnog prikaza prikupljaju jednom dnevno iz baza podataka koje čine ISVU, te se pohranjuju i prikazuju na razini sustava visokog obrazovanja, na razini sveučilišta i njegovih sastavnica te samostalnih veleučilišta i visokih škola. Kod pregleda podataka moguć je odabir pojedinog visokog učilišta kako bi se prikazali podaci za to visoko učilište.

Kroz ISVU Dashboard moguće je, između ostalog, pregledati podatke o broju studija koji se izvode u tekućoj akademskoj godini i to po razini studija, te po području znanosti i umjetnosti, o broju upisanih studenata na pojedinu razinu studija po nastavnoj godini za tekuću akademsku godinu, o broju upisanih studenata po spolu, starosti, državljanstvu, strukovnom području srednje škole, te brojne druge podatke.

Za one koje zanima tehnička realizacija, ISVU Dashboard je web aplikacija realizirana uz uporabu Spring Boot i Material Admin Responsive skinom za Bootstrap. Za grafički prikaz podataka korišteni su grafovi iz navedenog skina te Google Charts u Material Design varijanti. Potpuno grafičko rješenje bazira se na Google Material Designu.

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.