Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šuvarova reforma poticala je djevojke na studij

Prema analizi Ivana Žilića, ‘šuvarica’ je na muškarce negativno utjecala jer su dječaci češće završavali samo osnovnu školu
25. listopada 2016. u 11:00 5 komentara 1964 prikaza
Stipe Šuvar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Šuvarova reforma nije povećala vjerojatnost da će učenici koji su pohađali takav reformirani program završiti srednju školu, ali je smanjila vjerojatnost da će steći fakultetsko obrazovanje. To je na temelju analize Šuvarove reforme zaključio asistent Ekonomskog instituta Ivan Žilić.

Prema njegovu istraživanju, reforma je na muškarce imala negativne, a na žene pozitivne učinke. Naime, nakon uvođenja reforme povećala se mogućnost da će dječaci završiti samo osnovnu školu jer su zbog prva dva pripremna razreda, koja su ista za sve, dječaci koji su željeli upisati strukovne programe češće odustajali od školovanja.

stipe šuvar Srp Pred stečajem bivša stranka Stipe Šuvara – Socijalistička radnička partija Hrvatske Zvonko Kusić Boris Jokić Milan Jajčinović Je li Boris Jokić hrvatski Voltaire 
ili novi Stipe Šuvar?

Za razliku od muškaraca, prema Žilićevoj analizi, Šuvarova reforma pozitivno se reflektirala na žene jer su, nakon nje, više završavale fakultete.

Na temelju Žilićeva istraživanja zaključuje se da reforme često imaju neočekivane i neželjene rezultate zbog čega, ističe se, treba biti oprezan s uvođenjem promjena čije se posljedice moraju predvidjeti.

U Hrvatskoj se često ne provodi nijedan oblik evaluacije raznih reformi i ne procjenjuju se na odgovarajući način svrsishodnost, a ni očekivani kratkoročni i dugoročni učinci promjena.  

>>'Matematika između realnog i virtualnog': MIOC potiče suvremeni pristup poučavanju matematike

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Avatar zirkus3
  zirkus3:

  koje trolanje,zasto su samo "napredni" hrvati inplementirali "suvarusu",rezultat je vidljiv i opipljiv,suvar i njegovi istomisljenici su u naumu uspijeli

 • zambezi:

  Ne spominjite mi njega i školstvo koje on izmislio! Zgurali u dvije godine medicinske ,sve što su dotad radili 4! Ujutro smo bili na praksi,a popodne u školi! To je bilo nešto dobro?!

 • red_nm:

  zambezi, a sad je kao nešto bolje, 5 godina učenja gluposti i svega što treba i ne treba, volontiranje, stručni ispit i još uvijek ne znaju ni krv izvaditi,a kamoli što drugo...