Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

Pentagon ulaže u pametne uniforme koje otkrivaju kemijsku prijetnju

Cilj je ugraditi u vlakna i konce "mikročipove, LED rasvjetu, solarne ćelije i druge naprave koje mogu vidjeti, čuti, osjetiti, komunicirati, skladištiti energiju, mijenjati boju"
03. travnja 2016. u 08:58 1 komentara 570 prikaza
Vojnici
Foto: Reuters/PIXSELL

Američko ministarstvo obrane ulaže u pametan tekstil kako bi se jednoga dana mogle izrađivati uniforme sposobne otkriti kemijsku prijetnju te šatori koji mogu proizvoditi i skladištiti struju. 

U zajednički program na kojem će raditi Pentagon, konzorcij sveučilišta te industrije, a pod vodstvom uglednog Instituta za tehnologiju iz Massachusettsa (MIT), uložit će se 317 milijuna dolara, od čega 75 milijuna iz javnih fondova, objavljeno je.

Cilj je ugraditi u vlakna i konce "mikročipove, LED rasvjetu, solarne ćelije i druge naprave koje mogu vidjeti, čuti, osjetiti, komunicirati, skladištiti energiju, mijenjati boju", objasnio je Pentagon. 

– Ultralagani senzori u najlonu padobrana moći će detektirati malene pukotine koje bi se mogle povećati u letu i tako ugroziti padobrance – objasnio je ministar obrane Ashton Carter najavljujući projekt MIT-a.

Taj će program okupiti velike industrije kao što su Bose (proizvođač audioopreme), Intel (informatičkih mikročipova) ili FibeRio (proizvođač nanovlakana) te industrije specijalizirane za tekstil. 

Radi se o osmom industrijskom programu javno-privatnog partnerstva pokrenutom u mandatu predsjednika Baracka Obame, od kojih je šest povjereno Pentagonu. 

>> Pametne gaće mogu spasiti život

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu