Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Pedofili svoje žrtve proganjaju čak i na Facebooku

Velike internetske društvene mreže na svojim će stranicama unijeti opciju za pomoć koju će moći aktivirati djeca osjećaju li se napadnutima ili ugroženima.
18. studenoga 2009. u 10:51 0 komentara 90 prikaza
Facebook
Foto: AFP

Velike internetske društvene mreže na svojim će stranicama unijeti opciju za pomoć koju će moći aktivirati djeca osjećaju li se napadnutima ili ugroženima. Nakon što su neke društvene stranice na nagovor Centra za iskorištavanje djece i internetsku zaštitu (Ceop) na svoje stranice stavile opciju za pomoć, pitanje je vremena kada će im se pridružiti i najveće stranice kao što su Facebook i MySpace.

Ceop, britanska agencija za suzbijanje seksualnih i drugih napastovanja na društvenim mrežama i internetu, dodala je kako su opcija za pomoć odlično prihvatili korisnici društvenih mreža napomenuvši kako su prvi rezultati već vidljivi. Nakon što je projekt zaživio u Velikoj je Britaniji, otkriveno je oko 10.000 seksualnih napada na internetu.

Ugroženim skupinama pomoć se može pružiti putem telefonske linije koja je uspostavljena kako bi se djeci mogla pružiti pomoć u slučaju da su napadnuta na društvenim mrežama. Iako ih većina korisnicima pruža mogućnost prijavljivanja napada, veliki korak prema naprijed učinjen je uvrštavanjem aplikacije kojom se izravno može prijaviti napade agenciji koja je za to zadužena.

Facebook koji ima oko 300 milijuna korisnika daje sve od sebe kako bi zaštitio svoje korisnike, a surađuje i s policijom u cijelom svijetu kako bi što učinkovitije mogao suzbijati seksualne i ostale napade na internetu.

Koliko je važno zaštititi djecu na internetu od napada pedofila, dokazuju svakodnevne vijesti koje svjedoče o njihovim napadima, a da su maloljetnici lak plijen za seksualne napadače, dokazuje i statistika koja pokazuje da je više od polovice mladeži doživjela seksualno napastovanje na raznim društvenim forumima i mrežama.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.