Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ReversingLabs

Ova hrvatska tvrtka sprečava hackerske napade na najveće svjetske kompanije

01.12.2021.
u 11:39

Po Gartneru, čak 45% organizacija diljem svijeta bit će pogođeno cyber napadom do 2025. U jeku napada na SolarWinds, koji je u obilježio 2021. godinu, raste potražnja za stručnjacima i rješenjima za zaštitu softverskog lanca opskrbe. Istaknuti igrač u tom području je ReversingLabs – njihov razvojni centar u Zagrebu gradi najnaprednija rješenja za suzbijanje zlonamjernog softvera (malwarea) i osiguranje softverskog lanca opskrbe

ReversingLabs iz Zagreba jedna je od globalno vodećih tvrtki na području cyber securityja, odnosno kibernetičke sigurnosti. Upravo su oni angažirani na sprečavanju najvećih hackerskih napada. Prepoznao ih je tako i SolarWinds, meta jednog od najvećih hackerskih napada u američkoj povijesti. Svakako se radi o tvrtki koja bi mogla postati još jedan hrvatskim jednorog. Zbog ubrzane digitalizacije i primjene softverskih rješenja na svim razinama organizacija, rastu i rizici od napada putem softvera. Štete koje za poduzeća i organizacije nastaju na ovaj način sve su veće. Sigurnost i zaštita softvera u fokusu je više no ikada, a na brzorastućem tržištu ovog segmenta cyber sigurnosti istaknutu ulogu igra tvrtka ReversingLabs koju su 2009. osnovali Mario Vuksan i Tomislav Peričin.

U njihovu razvojnom centru u Radničkoj u Zagrebu 110 vrhunskih inženjera razvija rješenja za sigurnost softverskog lanca opskrbe te prevenciju malwarea. Koriste vodeće tehnologije i metode iz područja big data, umjetne inteligencije i distribuiranih sustava. Svakoga dana kroz njihove se sustave obradi milijarde podataka, iz čega stvaraju rastuću bazu znanja potrebnih za prepoznavanje malicioznog koda i objekata koji kompromitiraju softver.

Rješenja ReversingLabsa koriste Fortune 500 kompanije i vodeće svjetske društvene mreže, a njihov inovativan rad na zaštiti softvera svrstava ih među lidere u području kibernetičke sigurnosti. Imaju 200 velikih klijenata – od antivirusnih kompanija i proizvođača sigurnosnih rješenja, do korporacija, banaka i vladinih organizacija.

U kolovozu ove godine ReversingLabs primio je drugu investicijsku rundu, u visini od 56 milijuna dolara, kako bi podržao rast i zaposlio stručnjake iz cijelog svijeta. Investiciju je predvodio američki Crosspoint Capital Partners te će se u sljedećem razdoblju koristiti za daljnje ubrzanje izgradnje njihovih rješenja, širenje prisutnosti na tržištu i zapošljavanje vrhunskih inženjera. Zbog svega toga ReversingLabsu sve se češće tepa da bi nakon Infobipa i tvrtke Rimac Automobili mogao postati treći hrvatski jednorog – kompanija čija vrijednost na tržištu dostiže milijardu dolara.

Lani je njihova sigurnosna platforma za korporacije proglašena najboljom na svijetu na Cybersecurity Breakthrough Awardsu, a Vuksan uvršten na popis deset najboljih svjetskih stručnjaka za cyber sigurnost. Osim toga, tvrtka je tri godine zaredom ponijela titulu Black Unicorn (2019.-2021.) na konferenciji Black Hat USA u Las Vegasu, koja okuplja stručnjake za kibernetičku sigurnost. Nagrada se dodjeljuje kompanijama iz domene cyber sigurnosti s izglednim potencijalom da dosegnu tržišnu vrijednost unicorna.

– Zapravo je vrlo malo tvrtki iz područja cyber-sigurnosti usredotočeno na osiguranje lanca opskrbe. Većina je fokusirana na smanjenje rizika da se napad te vrste dogodi. Sigurno je da su incidenti koji su se događali u posljednje vrijeme privukli dodatnu pozornost na ovaj problem, koji utječe i na one koji isporučuju softver i na one koji se njime koriste – rekao je Tomislav Peričin.

ReversingLabs već je 2017. realizirao prvu investicijsku rundu u iznosu od 25 milijuna dolara, predvođenu vodećom američkom bankom JPMorgan Chase i ForgePoint Capitalom. Krajem 2020. uvršten je na popis Top 10 hrvatskih startupa koje treba pratiti u 2021. godini, po izboru Fil Rouge Capitala, South Central Venturesa, Hanza Medije i Zicera.

Što se tiče napada na teksaški SolarWinds, Sjedinjene Američke Države lani su pogođene najsofisticiranijim hakerskim napadom u povijesti koji je, osim informacijskih sustava, uzdrmao i geopolitičku scenu. Tihim upadom u softver teksaške IT kompanije SolarWinds kompromitirani kod odaslan je na 18 tisuća njihovih klijenata – vodećih američkih tvrtki i vladinih organizacija, čime je omogućen pristup do osobnih podataka, informacija o poslovanju, internim prepiskama i dr. Među zahvaćenima su Microsoft, NASA, Intel, Cisco, Pentagon; čak i glasoviti Nacionalni laboratorij u Los Alamosu1, koji provodi nuklearna istraživanja. Napad se pripisuje ruskim hakerima, uspoređuju ga s napadom na Pearl Harbour 1941. i Twin Towers 2001., a odjeci ne jenjavaju ni godinu dana otkako je otkriven. Štete se mjere u milijardama dolara i sanirat će se još dugo. Po nekim procjenama, financijski gubitak iznosi 11 posto godišnjeg prihoda svake zahvaćene tvrtke ili u prosjeku 12 milijuna dolara po kompaniji.

Predsjednik uprave SolarWindsa Sudhakar Ramakrishna u kolovozu je izjavio kako je ReversingLabs važan dio njihovih nastojanja da uspostave nove standarde za siguran razvoj softvera.

– Ne smijemo pretpostavljati da je zapakirani softver koji unosimo u vladine agencije i poduzeća siguran. Alati poput onih koje razvija ReversingLabs bit će ključna komponenta u provjeri sigurnosti i sastava softverskog lanca opskrbe – izjavio je u kolovozu dr. John Zangardi, stručnjak u području kibernetičke sigurnosti, nekadašnji CIO u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti i u američkom Ministarstvu obrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije