Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Nova teorija o svemiru ruši sve postojeće. Možda smo na pragu golemog otkrića

Kozmolog sa Sveučilišta u Rimu Sapienza Alessandro Melchiorri objasnio je za Live Science da će model zatvorenog svemira pokrenuti niz problema u fizici
05. studenoga 2019. u 12:07 2 komentara 1831 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/3

Teorija o svemiru nikad ne nedostaje, a prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy svemir je zakrivljen te izgleda kao divovski napuhani balon.

Ilustracija Kruži oko 'male' zvijezde Iznenadio i znanstvenike: Otkrili novi planet koji ne bi trebao postojati

Studija je bazirana na podacima iz kozmičke mikrovalne pozadine (CMB), koja potječe iz Velikog praska, a otkrića su u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim teorijama, prenosi Fox News. Prema većini znanstvenika svemir je 'ravan' te se proteže u svim smjerovima i ne petlja se sam u sebe.

Nova teorija zagovara da je svemir 'zatvoren' što znači da ako putujete izvan galaksije krećući se ravno na kraju putovanja dolazite tamo gdje ste i započeli. Istraživači navode da je pronađena anomalija u CMB-u koja pruža ključne informacije o svemiru.

Posljednji podaci pokazuju da postoji znatno više 'gravitacijske leće' CMB-a nego što se očekivalo, što znači da gravitacija savija mikrovalove CMB-a više nego što postojeća fizika može objasniti.

Zvijezda se raspada nakon prolaska preblizu crnoj rupi - ilustracija NASA-in teleskop Znanstvenici zabilježili kako ogromna crna rupa guta nesretnu zvijezdu

Kozmolog sa Sveučilišta u Rimu Sapienza Alessandro Melchiorri objasnio je za Live Science da će model zatvorenog svemira pokrenuti niz problema u fizici.

- Neću reći da vjerujem u zatvoreni svemir, ja sam malo neutralniji. Najmudrije je pričekati nove rezultate istraživanja. Vjerujem da postoji razlika, ali moramo biti oprezni i pokušati pronaći ono što je proizvelo to odstupanje - zaključuje Melchiorri.

KATASTROFA
FOTO, VIDEO Razoran tornado pogodio Češku: Sve je sravnjeno sa zemljom, najmanje 150 ozlijeđenih
Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?
  • Zbrega:

    Gravitacija savija mikrovalove CMB-a,kaj to tocno znaci?!

  • vavasan:

    Znači da nema više gemišta v demižonki...to znači.