Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Nokia G21: Bez hitova, ali vrlo jeftin i jednostavan s jakom baterijom

Nokia G21
Foto: Danijel Lijović
1/30
21.03.2022.
u 14:39

Prošlo je puno godina otkako su Nokia mobiteli biti među najtraženijima, ali ovaj brend mobitela i dalje opstaje i zapravo bilježi porast prodaje. U zadnje vrijeme pokušavaju pojačati ponudu cjenovno povoljnijih pametnih telefona i povremeno na tržište izbace i zanimljive uređaje. 

Prošlog mjeseca predstavljen je i Nokia G21 s iznimno povoljno cijenom od samo 1499 kuna! Dakako, u startu cijena sugerira da od ovakvog uređaja ne bi trebalo očekivati najbolje specifikacije i performanse. Ali, uz mane ima ovaj mobitel i svojih nekoliko aduta. Tu se najviše misli na veliku bateriju od 5050 mAh koja stvarno pruža dugotrajan rad.

Nokia ističe i glavni senzor kamere od 50 MP, ali kao što znamo - gledati kamere mobitela samo po megapikselima nije uvijek garancija kvalitete. O kamerama malo više kasnije u tekstu. 

Dizajn

Foto: Danijel Lijović

Nokia G21 definitivno ide u krug velikih mobitela. Kućište ima dimenzije 16,46 cm x 7,59 cm, a zaslon ima dijagonalu od 6,5 inča. Nisam pobornik preširokih mobitela pa mi je drago da je Nokijina G serija za 3 milimetra uža od recimo njihovog modela Nokia X20 pa definitivno lakše i ugodnije sjeda u ruci.

Također masa od 190 grama je podnošljiva, kao i debljina od 8,55 mm. Okvir kućišta je matirana plastika koji izgleda vrlo pristojno.

Pozadina kućišta je plastična, ali lijepo dizajnirana i ima teksturu koja sprječava da mobitel prelako sklizne iz ruke. Zanimljivo, ovdje je sačuvan audio utor od 3,5 mm koji je zaboravljen na većini modela. Za ovu cijenu dizajn je vrlo pristojan.

Zaslon

Foto: Danijel Lijović

Doduše, već kod zaslona krećemo u mane ovog modela. Ovo je LCD zaslon koji nije full HD (rezolucija 720x1600) što je definitivno minus. Stvar malo poboljšava osvježenje od 90 Hz. Dakle, ne može se baš reći da je ovo loš zaslon, ali neće ni pobrati puno lovorika. Kontrast je dobar, ali tijekom cijelog vremena korištenja stalno mi je nedostajalo više svjetline.

Performanse i specifikacije

S obzirom na nisku cijenu ovdje jasno nema jačeg procesora, koristi se 12-nanometarski čipset Unisoc T606 i samo 4 GB radne memorije. To sugerira da valjda biti strpljiv s ovim modelom, što se pokazalo i u praksi. Aplikacije malo sporije reagiraju, a zoran primjer je i kašnjenje pri okidanju fotografija.

Sustav je pouzdan i sve funkcionira, ali uz ovakav budžet treba računati na sporija učitavanja. Što se pohrane tiče kapacitet od 64 GB može se proširiti dodatnom memorijskom SD karticom. Ovaj mobitel nema podršku za 5G.

Ovdje nema ni stereo zvučnika, ali ponovno, obzirom da budžet nije realno ni očekivati ovdje stereo kombinaciju. Zvuk jest tiši, iako imam dojam da mi je jasnija i zeru glasnija reprodukcija bila na Spotifyu, nego na YouTubeu. U svakom slučaju zvuk ide više u minuse.

Softver

Nokia G21 koristi Android 11 i spreman je za skorašnji Android 12. HMD Global u najava za ovaj model hvali se obećanjem da će povećati broj sigurnosnih nadogradnji na 36 (duplo više), što bi trebalo pokriti i dvije godine novih Android verzija. 

Kamere

Stražnja kamera ima tri objektiva, ali jedini vrijedni spomena je taj najveći senzor od 50 MP. Iako nisam baš nešto očekivao ni od tog senzora, fotografije su zapravo dosta iskoristive, pogotovo ako snimate po danjem svijetlu.

Foto: Danijel Lijović

Foto: Danijel Lijović

Boje su uvjerljive i uhvati se puno detalja. No, kako vam nestaje sunca tako će vam opadati i kvaliteta, svjetlina i oštrina fotografija.

Foto: Danijel Lijović

Već u kasnijim popodnevnim satima kada je zapravo vani još dosta svjetla imao sam poteškoća uhvatiti neki svjetliji kadar, a s time su onda dolazile i manja oštrina i zrnatost. Nedostaje širokokutna kamera.

Tu su pak makro kamera (4cm) i foto senzor za dubinu, ali svako aktiviranje drugih objektiva manje je kvalitetno. Zapravo, imam dojam da se makro fotografije bolje snime glavnim objektivom. Što možete vidjeti i na sljedećem primjeru. Lijevo na fotografiji je bliži kadar snimljen glavnom kamerom od 50 MP, a desno je fotografija snimljena makro objektivnom.

Foto: Danijel Lijović

Zato je dobro da se automatski ne prebaci senzor, nego vam aplikacija kamere sugerira uključivanje makro značajke.

No, i makro kamera mi se i dalje čini iskoristivom gledajući da je ovo ipak budžet mobitel. 

Zumiranje

No, to se ne bi moglo reći za mogućnost zumiranja na Nokiji G21, oštrina jako brzo pada i izuzev nekog blagog uvećanja nema puno smisla zumirati.

Foto: Danijel Lijović
Foto: Danijel Lijović

Snimanje noću nije snaga ovog modela, ali nije sve baš tako crno. Ako ima ponešto uličnog osvjetljenja može se iskoristiti poneki kadar. Snimao sam zagrebački Festival svjetla i uz dosta mutnih fotki dobio sam i više njih koje su bile OK.

Foto: Danijel Lijović

Bitno je bilo niti previše udaljiti kadar, jer nemoguće je noću imalo oštrije uhvatiti široki kadar, niti zumirati.

Snimanje videa je slabije. Nema stabilizacije pa kad snimate iz ruku trešnja je vrlo uočljiva i videi nisu oštri. Po noći je to još gore.

Evo nekoliko kadrova videa po noći i danju:

Selfie kamera (8 MP) je prosječna, ali također će poslužiti po danjem svjetlu dok su noćne snimke mutne i slabije oštrine. 

Foto: Danijel Lijović

Baterija

Nije Nokia 3310, ali Nokia G21 ima izdržljivu bateriju koja će vam poslužiti za dva dana bez problema (Nokia tvrdi i 3 dana). Kad se uračuna da su ovdje proveden uštede na raskošnosti ekrana i skromnijim softverskim značajkama i ne čudi da baterija velikog kapaciteta može dugo potrajati. No, gnjavaža je što traje dulje od 2 sata da se potpuno napuni ova baterija (podržava maksimalno 18 W punjenje).

Dakle, u zaključku mogu istaknuti da je ovdje riječ o budžetnom mobitelu koji se ističe dugotrajnom baterijom, lijepim dizajnom i iskoristivom glavnom kamerom. No, ako razmišljate o kupovini trebate svakako uračunati i slabije točke poput manje atraktivnog zaslona i sporijih performansi.

PLUSEVI

Vrlo jeftino (1499 kn)

Odlična baterija

Iskoristiva glavna kamera

Dobar dizajn i čvrsto kućište

 

MINUSI

Slabije performanse

Niža rezolucija i slabija svjetlina ekrana

Slabije sekundarne kamere

Slabiji video

Slabije fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja

Nema ultra širokokutnog objektiva

Ključne riječi

Komentara 1

ST
sttipe
21:12 24.03.2022.

Redmi note7 Pro, 2 i po godine star, nov plaćen (vani), točno toliko, za ovog je danas, zvijer!! Europa za kinom zaostaje 2.5 godine s mobitelima, a Koreja godinu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije