Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJI SVIJET

Na jedan dan Bug Future Show odveo nas je u budućnost

Bug Future Show
Foto: Bug Future Show
1/7
01.02.2017.
u 08:56

Graditi bolji svijet bio je moto ovog tradicionalnog tehnološkog showa u organizaciji Buga. A on počinje s odgojiteljima, učiteljima i svima s inicijativom

Na jedan dan Bug Future Show odveo nas je u budućnost. Sve do 2060. i filozofske rasprave hoće li računala, kada dosegnu razinu superinteligencije, ugroziti čovječanstvo. No, prije tih znanstveno-fantastičnih raspleta svijet, pa i Hrvatsku, očekuje prilagodba na nezaustavljivi napredak tehnologije.

– Strojno učenje utjecat će na cijeli ljudski rod više nego bilo što drugo u našoj povijesti. To je nastavak tehnološkog napretka koji traje već više od sto godina, a nastavit će se i dalje – sumirao je član uprave HT-a Saša Kramar na jednom od panela Bugove tehnološke konferencije. No, problem je što se danas stvari mijenjaju puno brže nego ikada dosad. Ljudi su prije imali puno više vremena za prilagodbu na nove tehnološke trendove. Danas čovjek kasni za tehnologijom. A nije tajna da i Hrvatska kasni u puno toga, pa tako i u uvođenju tehnologije u svoj obrazovni sustav.

Postao heroj učenicima

Jedna od glavnih poruka Bugove konferencije je graditi bolji svijet pa su organizatori u prvi plan gurnuli četvero učitelja u hrvatskim školama koje su prozvali herojima. Jer su vlastitim inicijativama donijeli iskorak i uveli tehnologiju u rad sa svojim učenicima. Oni su Ksenija Blagec, odgojiteljica Dječjeg vrtića Srednjaci u Zagrebu, Marlena Bogdanović, učiteljica razredne nastave u OŠ Tučepi, Dejan Nemčić, nastavnik geografije u OŠ braće Radić u Botincu te Nikola Dmitrović, nastavnik informatike XV. gimnazije u Zagrebu.

Dejan Nemčić postao je heroj učenicima jer im je za vrijeme nastave omogućio da dobiju izravan prozor uživo u gradove svijeta na svih sedam kontinenata.

– Iskoristio sam poznanstava s učiteljima iz drugih zemalja koje sam upoznao na putovanjima. Dogovorio sam s njima da se, kada na nastavi radimo neki grad ili državu, jedan učitelj koji se nalazi u gradu o kojem učimo šeće tim gradom i uživo odgovara na pitanja učenika. Tako u realnom vremenu mogu vidjeti kako taj grad stvarno živi. Počeli smo s Dubaijem i uvjerili se zašto je to najbogatiji grad na svijetu, dojmljivo je bilo i s prijenosom iz Chicaga, Rio de Janeira, Pariza... Iz Nepala smo imali javljanje s ulice nakon strašnog potresa – otkrio je Nemčić.

Učiteljica razredne nastave Marlena Bogdanović iz OŠ Tučepi oduševila je i svoje učenike i njihove roditelje kada je prije četiri godine predložila da djeca ostave udžbenike kod kuće, a u školi rade na tabletima.

– Uživam u reakciji učenika. Najviše napretka vidim u odgojnom dijelu, a često se zaboravlja da su škole obrazovne ustanove. Učenici više poštuju učitelje i s radošću izvršavaju dogovorene zadatke – kaže Bogdanović, koja je od početka imala i podršku svoje ravnateljice.

Prijateljskija inteligencija

No, nekad i podrška ravnatelja nije dovoljna. Kseniji Blagec, odgojiteljici iz Zagreba, uz podršku ravnatelja trebala je cijela godina da omogući svojim učenicima da dobiju računala. Nastavnik Nikola Dmitrović i njegovi učenici popularnog MIOC-a postali su i medijske zvijezde kada su se lani s međunarodnog natjecanja u Americi vratili s dvije zlatne i jednom srebrnom medaljom.

– Učenicima je bilo fascinantno vidjeti laboratorije slavnog sveučilišta MIT kojima nas je proveo Marin Soljačić. A bili smo ugodno iznenađeni dočekom na aerodromu u Zagrebu – rekao je Dmitrović, zahvalan informatičkim tvrtkama koje su pomogle da učenike odvede na put.

Na konferenciji je Boris Jokić pozvao sve slojeve društva da budu aktivniji i da pomognu napraviti bolju Hrvatsku. Valjda će tada i umjetna inteligencija biti prijateljskija...

>> Jokić: Ovo je zemlja u kojoj izgubiš izbore, a onda dva mjeseca ne dolaziš na posao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije