Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diskriminacija?

Nobela je za znanost dobilo tek 3% žena

Marie Curie jedina je žena s dvije Nobelove nagrade, za kemiju i za fiziku
Foto: Wikimedia Commons
09.10.2017.
u 08:30

Nagrada se ne dodjeljuje postumno, a time je najviše oštećena Vera Rubin i njezin rad na tamnoj tvari, za koji nije dobila Nobela

Trojica su američkih znanstvenika zbog detekcije gravitacijskih valova ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku. Veći je to broj od onoga ženskih dobitnica nagrade za fiziku tijekom cjelokupne povijesti ove nagrade.

Od ukupno 206 laureata Nobela za fiziku žena je 0,01 posto – samo dvije. Jedan je znanstvenik, John Bardeen, nagradu za fiziku dobio čak dva puta. Za kemiju je isto uspjelo Fredericku Sangeru.

Gotovo apsurdno, i jedna je od dvije znanstvenice laureata Nobelovu nagradu dobila dva puta, riječ je, pretpostavljate, o Marie Curie, za fiziku i kemiju. Jedino je još Linusu Paulingu uspjelo da dobije nagradu u dvije različite kategorije – za fiziku i mir. No, opet, kada je Curie nagrađena za postignuće u fizici, podijelila ju je s Antoineom Henrijem Becquerelom i vlastitim mužem, u omjeru pola-pola. Dakle, realno je dobila tek četvrtinu nagrade.

I trebalo je proći još 60 godina da bi druga dama znanstvenica ostvarila postignuće vrijedno fizikalnog Nobela. Bila je to Maria Goeppert Mayer, no i ona je laureatkinja tek jedne četvrtine, podijelila ju je s Eugeneom Paulom Wignerom (polovica) te J. Hansom D. Jensenom. Ali, fizika je tek najočitiji primjer loše predstavljenosti nježnijeg spola. Od 1901. do 2017. godine u šest kategorija tek je 48 žena nagrađeno najpoznatijom svjetskom nagradom. Najviše u literaturi pa onda za mir.

U tri znanstvene kategorije Nobela su dobile tek tri dame. Primjerice, u kemiji među dobitnicima ima više muškaraca imena Robert nego žena. Postoje tu problemi čisto tehničke prirode. Naime, Nobelovu nagradu za isto otkriće može dobiti najviše troje znanstvenika, a znamo kako ih u istraživanjima sudjeluje mnogo veći broj. K tome, nagrada se ne može dodijeliti postumno. Pri tome je najviše oštećena Vera Rubin, koja je preminula prošle godine pa tako njezin rad na tamnoj tvari za koju se drži kako čini većinu mase u svemiru neće biti nagrađen Nobelom. Ni Lise Meitner nije dobila kemijskog Nobela za fisiju, njezin dugogodišnji suradnik Otto Hahn jest. Slično je i s Jocelyn Bell Burnell, koja nije dobila nagradu za otkriće pulsara. Od znanosti, tek je medicina nešto bolja, Nobela u ovoj kategoriji dobilo 12 žena. Sveukupno, u znanosti je Nobela dobilo tek 17 žena, odnosno tri posto od ukupnog broja dodijeljenih nagrada. I to je tek zbog nešto bolje situacije od 2001. godine naovamo kada je Nobelom nagrađeno 19 dama u svim kategorijama.

Jasno, kao očit se razlog može naznačiti diskriminacija, u doba dodjele prvih Nobelovih nagrada doista je malo ili nimalo žena bilo zastupljeno u znanstvenim disciplinama. Iako je situacija danas znatno bolja, ta diskriminacija, barem prema nekim istraživanjima, nije do kraja nestala. Potpunu sliku čak i ne možemo dobiti s obzirom na to da se popisi nominacija za Nobelove nagrade čuvaju 50 godina. Ovako jedino možemo zaključiti kako od žena na Nobelovim ljestvicama gore stoje jedino crni znanstvenici koji do sada nisu dobili ni jednog Nobela. Ne treba se stoga čuditi pozivima da se razmotri sustav dodjele vrijedne svjetske nagrade.

Komentara 5

TI
tiziana
10:45 09.10.2017.

Nakon što je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, ja sam izgubila bilo kakav interes za svako njeno naredno praćenje a pogotovu bilo kakvu analizu

RE
reborn
09:31 09.10.2017.

Moje je mišljenje da se Nobel dodjeljuje po vrlo strogim kriterijima izvrsnosti na određenom području, a ne po kriterijima političke korektnosti. Iako, budimo realni, Nobelova nagrada za mir je izuzetak (primjer: Barrack Obama). Naravno, neki smatraju da je kriterij izvrsnosti seksistički, pa onda u skladu sa svojim stavovima i pišu takve članke.

DU
Deleted user
21:37 09.10.2017.

nobelova nagrada, vrlo interesantno... Watson, Crick i Wilkins 1962. za fiziologiju i medicinu, "za njihova otkrića o molekularnoj strukturi nukleinskih kiselina i njegovom značaju za prijenos informacija u živom materijalu". zapravo nobela je trebala dobiti Rosalind Elsie Franklin, koja jee zapravo kristalografski riješila strukturu dvostruke uzvojnice DNK. vrlo poznata slika 51. njezin doprinos rješenju strukture je daleko veći od doprinosa trojce nagrađenih. Rosalind Franklin je imala peh surađivati s Warsonom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije