Naslovnica Vijesti Svijet

Nobelova nagradu za medicinu Amerikancima za tajne biološkog ritma

Nagradu su dobili Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young
02. listopada 2017. u 13:43 2 komentara 3708 prikaza
Nobelova nagrada za medicinu, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash, Michael W. Young
Foto: nobelprize.org
Pogledajte galeriju 1/6

Nobelovu nagradu za medicinu u ponedjeljak su dobili američki znanstvenici Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young za otkriće kompleksnih molekularnih mehanizama čovjekova biološkog sata, objavio je Kraljevski institut u Stockholmu.

nobel ekonomija DODJELJUJE SE OD 1969. GODINE Nobelova nagrada za ekonomiju: Dobitnici su Oliver Hart i Bengt Holmström
 

"Dobitnici ovogodišnje nagrade podigli su opću svijest o važnosti ispravne higijene spavanja", rekla je Juleen Zierath iz Vijeća za dodjelu Nobelove nagrade.

U objašnenju stoji da su trojica znanstvenika nagrađena za "otkrića kompleksnih molekularnih mehanizama koji kontroliraju dvadesetčetverosatni ciklus tjelesnih aktivnosti poznat kao cirkadijski ritam ili biološki sat", objavio je Karolinska institut.

Američki znanstvenici podijelit će nagradu u iznosu od 9 milijuna švedskih kruna (7 milijuna kuna).

Cirkadijski ritam čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda definiranog kao vrijeme potrebno da završi jedan ciklus od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje osi te ljudima omogućuje prilagodbu na različite dijelove dana i noći.

Biološki ritam je endogena pojava, što znači da započinje iznutra i samoodrživ je kako bi mogao održavati organizam pojedinca u istome stanju tijekom promjenjivih uvjeta u okolišu, primjerice tijekom svjetla ili tame. On omogućuje i ravnotežu potrebe za snom i hranom te prilagodbu krvnog tlaka i tjelesne temperature.  

Proučavajući voćne mušice, laureati su izolirali gen koji kontrolira biološki ritam. Dokazali su da taj gen šifrira protein koji se akumulira u stanici tijekom noći, a potom se tijekom dana razlaže.

Riječ cirkadijski potječe od latinskih riječi circa - oko i dies - dan.

 

Yoshinori Ohsumi Nagrada za medicinu Japanac Ohsumi obrazložio kako se stanica rješava štetnih sastojaka i dobio Nobela Nobel MEDICINA Nobelom nagrađeni za lijekove protiv parazitskih infekcija i malarije papa Franjo 'Velika uloga' Papa Franjo predložen za nominaciju za Nobela za mir
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar mrTrobec
    mrTrobec:

    Nema kod nas dugoročnog rada dok u Hazu sjede razne Aralice s opusom od dva​ romana,a ostali su protiv primanja ozbiljnih znanstvenika jer bi kraj njih izgledali kao senilna djeca s kojima ne možeš razgovarati bez kišobrana

  • Deleted user:

    Da. Da bi se dobila takva nagrada mora se istraživati. I konstantno raditi na istraživačkim temama. Ne mogu razumjeti zašto se neki čude da mnogi napuštaju Hrvatsku? I to je jedan od razloga. Ne samo trbuhom za kruhom.