Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Privacy friendly

Koliko su Hrvati zaštićeni na webu?

Zaštita podataka
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
11.05.2020.
u 09:46

Na začelju liste 'sigurnih' su web stranice iz područja kritične prometne infrastrukture sa svega 29 bodova, lokalne uprave s 31 i zdravstva s 36 bodova

Koliko su Hrvati zaštićeni na webu? Na to pitanje odgovorili su u Ostendo Consultingu, te analizirali zaštitu osobnih podataka za više od 1000 hrvatskih web-stranica pružatelja usluga iz područja zdravstva, državne uprave, energetike, financijske industrije, lokalnih uprava, kritične prometne infrastrukture, obrazovanja i znanosti, prehrambene industrije, web-trgovina, komunalnih poduzeća, medija, transporta, telekoma, auto kuća i dr. 

Ovu smo analizu proveli kako bismo vlasnicima web-stranica ukazali na prostor za poboljšanje zaštite podataka i prava njihovih klijenata, a javnosti omogućili jednostavnu i besplatnu usporedbu web-stranica s obzirom na razinu zaštite koju one stvarno pružaju u odnosu na razinu koju bi morale pružati prema regulativi EU,” izjavio je Stanko Cerin, direktor Ostendo Consultinga i glavni inicijator projekta Privacy friendly te dodao: „Krenuli smo s 1000 web-stranica u Hrvatskoj, a sada se širimo i na druge zemlje i kontinuirano dodajemo rezultate novih analiza.“

Glavni cilj ove inicijative je izgraditi sigurnije digitalno društvo stoga su detaljni rezultati analiza kao i preporuke za poboljšanje web-stranica potpuno besplatni za sve javne zdravstvene institucije i javne škole obuhvaćene ispitivanjem.

Od ciljanih 100 bodova koje mogu dobiti web-stranice koje zadovoljavaju najosnovnije zakonske zahtjeve za zaštitu osobnih podataka i prava posjetitelja, prosjek hrvatskih internetskih stranica je ne baš zavidnih 44. Na začelju su stranice iz područja kritične prometne infrastrukture sa svega 29 bodova, lokalne uprave s 31 i zdravstva s 36 bodova. Očekivani predvodnici su banke sa 71 bodom, a neočekivano drugo i treće mjesto drže energetika sa 69 i autoindustrija sa 64 boda.

Građani u bilo kojem trenutku putem svojih računala ili mobitela mogu na web-adresi https://privacyfriendly.eu provjeriti razinu zaštite osobnih podataka za analizirane stranice. Vlasnici stranica mogu zatražiti popis nedostataka koje je potrebno popraviti ili detaljnu analizu, kao i usporedbu svojih rezultata s konkurentskim stranicama unutar iste industrije.

Iza projekta Privacy friendly stoje stručnjaci iz Ostendo Consultinga poznati po brojnim inicijativama podizanja sigurnosti digitalnog društva. Među brojnim stručnim i javnim projektima posebno se ističu uspostava OCPP certifikacijskog sustava stručnjaka za zaštitu osobnih podataka, iniciranje udruge za zaštitu osobnih podataka UZOP i program podizanja svijesti i stručne edukacije ZOP 2019 koji je obuhvatio više od 100 stručnjaka i 500 djece iz hrvatskih osnovnih škola. 

Komentara 2

Avatar SusanEU95
SusanEU95
14:21 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar LauraEE79
LauraEE79
02:05 13.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije