Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CYBERTECH

'Napadaju nas 11.000 puta u minuti, ali nisu probili nijednu kritičnu infrastrukturu'

Foto: Oded Karni
1/18
06.02.2020.
u 18:28

Na konferenciji Cybertech Izrael je prezentirao dio mogućnosti više od 500 cyber kompanija koje djeluju u toj zemlji

- Nije se dogodio niti jedan uspješan cyber napad na naše kritične državne infrastrukture u prošloj godini - izjava je koja je proteklih dana odjeknula u svijetu kibernetičke sigurnosti. Država u pitanju je Izrael, vjerojatno jedna od rijetkih država na svijetu koja se može pohvaliti takvim podatkom, a autor izjave je Yigal Unna, glavni direktor Izraelskog nacionalnog Cyber direktorata. 

Unna je na velikoj konferenciji Cybertech u Tel Avivu otkrio kako se u svijetu bilježi porast računalno-sigurnosnih incidenata ili cyber napada, a posebno je istaknuo "wiper" vrstu napada. Na konferenciji su sudjelovale i stručne sigurnosne službe iz Hrvatske, uključujući i ravnatelja SOA-e Daniela Markića, koji je održao i predavanje.

Foto: Danijel Lijović

- To su napadi dizajnirani za krađu informacija i bili su vrlo rašireni u 2019 godini, ali nedavno počeli viđati eskalaciju u napadima kreiranima za uništavanje informacija". 

Posebno su na meti biznis kompanije, a i dalje su brojni napadi ransomware, otmica domena te ranjivosti "nultog dana" i "prvog dana". Zato sve više kompanija ulaže u kibernetičku sigurnost kako bi se čim prije obranili u slučaju proboja. Jer kako stručnjaci sve više vole reći - nije pitanja hoće li doći do cyber napada, nego - kada. 

- Brzina je ime igre u cyberu. Izrael zato zauzima pristup koji se fokusira na ranjive kritične točke u informacijskim sustavima organizacija i brzom rješavanju propusta u sustavu. Naš je glavni cilj spriječiti mogućnost širokog napada na gospodarstvo - otkrio je Yigal Unna. 

Istaknuo je i kako je umjetna inteligencija novo bojište i da i napadači koriste te nove tehnologije pa tako postoji strah od toga da hakeri preotmu kontrolu nad autonomnim vozilima kojima upravlja umjetna inteligencija. 

Izraelski nacionalni Cyber direktorat djeluje proaktivno pa usko surađuje s brojnim tvrtkama u Izraelu kako bi im pomogli u smanjivanju sigurnosnih ranjivosti. U ovom dijelu Izrael se smatra vodećim u svijetu. 

- Najveća je prijetnja ono što se može i najlakše riješiti, a to je na razini svakog građanina, a zatim prema tvrtkama i državi. Najjača i najkvalitetnije je obrana ona koja je osnovana na dijeljenju informacija, inovacijama i okolišu koji podupire zajednički rad i suradnju akademsko-vojno-državnog eko-sustava - poručio je Unna. 

Zanimljivo je da u Izraelu njihov državni CERT (nacionalni Computer Emergency Response Team) ima i javni telefonski broj 119 za zaprimanje sumnjivih cyber aktivnosti. Na taj broj građani, ali i tvrtke mogu prijavljivati potencijalne napade hakera i smjesta dobiti stručnu podršku. Takvih prijava lani je bilo 8.600 od toga 4.415 ih otpada na prijave građana i poslovnih subjekata. A čini se da građani odgovorno koriste tu uslugu jer čak dvije trećine prijava je završilo kao stvarni računalno-sigurnosni incident. 

Foto: Danijel Lijović

U Izraelu postoji i hitni broj 433 koji također služi za prijavu cyber napada, ali taj je u nadležnosti izraelske policije koja može provesti i daljnju istragu.

Izraelski CERT sada ima sjedište u gradu Beer Ševa, glavni grad pustinjske regije Negev, ali zapravo i glavni grad za kibernetičku sigurnost obzirom da na istom mjestu dijelu i niz drugih kompanija i startupa koji razvijaju alate za kibernetičku sigurnost. Također u suradnji sa sveučilištem Ben Gurion, nazvanom prema prvom izraelskom premijeru Davidu Ben Gurionu

Na istoj konferenciji Cybertech Izraelska električna korporacija (državna kompanija zadužena za energetiku) otkrila je kako bilježi čak 11.000 cyber napada po minuti (podaci za 2019. godinu). 

Foto: Danijel Lijović

- Napadi se mogu dogoditi bilo gdje i postaju sve sofisticiraniji, Svaka organizacija mora razmišljati o cyber obrani. Napadi su sve veći, a time se povećava i potreba za obranom - izjavio je umirovljeni general Yiftah Ron Tal, predsjednik uprave Izraelske električne korporacije. 

Da su Izraelci pravi stručnjaci za kibernetičku sigurnost svjedoči i podatak da su tijekom Cybertech konferencije objavili kako su upravo potpisali ugovor za cyber osiguranje Olimpijskih igara u Tokiju. 

Komentara 1

PO
pounhartpa
09:19 07.02.2020.

MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije