Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE NOVO

Isprobali smo Galaxy S10 seriju: Je li Samsung ponudio dovoljno?

Novi Samsungovi mobiteli
Foto: Danijel Lijović
1/25
21.02.2019.
u 08:30

Bitno je istaknuti i veliki napredak u suzbijanju emitiranja plavog svjetla, i to za čak 42 posto u odnosu na prethodne modele

Vraća li se Samsung na stazu najpoželjnijeg Android mobitela? Teško je i prerano već sada to zaključiti, no ova godina lansiranjem nove Galaxy S10 linije mobitela počinje puno bolje za korejskog diva, nego što je lanjska završila. Jaka kineska konkurencija u 2018. je otela Samsungu dobar dio tržišnog kolača i korisnika. Odgovor je stigao u vidu čak pet novih pametnih telefona - četiri iz S10 serije te novu vrsta mobitela Galaxy Fold. Hoće li nova S10 serija biti dovoljna za zaustavljanje pada prodaje? Galaxy S10 i S10+ jači su i inovativniji uređaji od lanjskih modela, ali dio predstavljenih tehnologija konkurencija je već apsolvirala. Svjestan je toga očito i Samsung pa su odmah najavljeni i nove buduće nade 5G mobitel te spomenuti Galaxy Fold.

A što nam to novoga donosi 10. generacija Samsungove slavne Galaxy serije? Ovoga puta nije riječ samo o nekoliko sitnih zahvata, nego je promijenjen cijeli niz bitnih dijelova i značajki. Na svjetskoj premijeri u San Franciscu imao sam priliku i prve ruke isprobati nove modele S10, S10+ i S10e

VIDEO Evo kako je lako puniti drugi uređaj novim Samsungovom S10 serijom:

Koliko se Samsung trudio iskupiti za lanjske kritike da nije donio inovacije i promjene u odnosu na prethodni model, očituje se posebno u činjenici da je ovog puta napravljen i novi zaslon, koji se redovito smatrao za najboljim na tržištu. Također, Samsung se nije libio iskopirati neke iskorake konkurencije. 

S10 serija tako donosi Dynamic AMOLED zaslon s prvim HDR10+ certifikatom koji bi trebao nuditi još živopisniju sliku i još bolji kontrast. Tako bismo trebali dobiti još vjernije nijanse boja, kao i lakše korištenje pod jakim suncem.  Bitno je istaknuti i veliki napredak u suzbijanju emitiranja plavog svjetla, i to za čak 42 posto u odnosu na prethodne modele, što svakako valja pozdraviti jer će smanjiti glavobolju korisnicima koji puno vremena provedu na mobitelu. S10 ima 6,1 inčni zaslon, S10+ 6,4 ", a kompaktni S10e 5,8 ". Upravo je ovaj potonji najjednostavnije držati u jednoj ruci, ali trend je definitivno na strani velikih ekrana s maksimalnim iskorištavanjem prednje površine. 

 Zaslon se sada zove Infinity-O i još je osnažen zanimljivim senzorima poput prvog svjetskog ultrazvučnog skenera otiska prsta
Zvuči futuristički, a tako se i čini - umjesto 2D slike otiska, S10 serija čita 3D konture vašeg fizičkog otiska prsta. 

Novi Samsungovi mobiteli
1/15

Posve je promijenjena i kamera. Samsung je također izabrao trostruki senzor na stražnjoj kameri. Ovdje je najveća novost dodavanje ultra-širokog objektiva koji kod Samsungove S10 serije pokriva čak 123 stupnjeva, dakle kamera vidi i može snimiti sve što i vi vidite u kadru pa i još malo više. 

Možete ručno upravljati kojom kamerom snimate fotografije. Ovo funkcionira vrlo jednostavno i brzo - u sučelju kamere pri dnu su jasno uočljive 3 ikonice  - lijeva za ultra-široki objektiv, srednja za klasični širokokutni, i desna je telefoto. Na svakom načinu rada možete još zumirati pa i na telefoto objektivu. 

Model S10+ ima čak 5 kamera jer njegova prednja kamera sada ima 2 senzora. Ovdje imate cijeli tucet različitih mogućnosti za selfie fotografije - niz kombinacija za zamućivanje pozadine i fokusiranje na jednu ili više osoba koje želite bolje istaknuti na fotografiji.

Foto: Danijel Lijović

Selfie kamera je također dobila novu poziciju, slično kao nedavno Honor View 20 završila je u otvoru na gornjem rubu, samo ne lijevom, nego desnom i ovdje su 2 objektiva unutra, a ne 1 kao kod View 20. 

Slikajući nekoliko probnih selfieja mogu reći da fotografije zanimljivo i aktivno ispadaju kada se "zblura" pozadina, ali da mogu biti  i nedovoljno oštre.

Foto: Danijel Lijović
Poboljšana je i stabilizacija videa, značajka Super Steady sugerira da biste trebali snimiti video dobre kvalitete čak i kada ste recimo na biciklu u pokretu.

Fanovi Instagrama i Instagram Storyja došli su na svoje: S10 serija vam olakšava izradu Storyja. Unutar kamere možete izabrati opciju Instagram i zatim snimiti svoju fotografiju - odmah potom ćete biti ubačeni u sučelje Storyja i spremni za uređivanje objave. 

VIDEO Trikovi novog Galaxyja S10: Lakše fotkaj za Instagram Story

Samsung je također poboljšao korištenje umjetne inteligencije u automatskom postavljanju najboljih uvjeta za snimanje određenih situacija pa sustav sada može prepoznati više scena i trenutno ih optimizirati. Značajka Shot Suggestion nudi automatske preporuke za kompoziciju fotografije. AI pomaže i u optimiziranju rada procesora, baterije, a čak brine i o temperaturi uređaja. Mobitel će prepoznati koje aplikacije češće koristite pa će vam njih brže i otvarati. 

Ako pak snimate puno fotografija i videa, obradovat će se da S10+ dolazi u varijanti od čak 1TB ugrađenog prostora, a može ga se microSD karticom proširiti za još 512 GB. 

Uvedeno je i reverzibilno bežično punjenje  pa S10 mobiteli mogu puniti i druge uređaje ako podržavaju Qi tehnologiju bežičnog punjenja. Ovo smo vidjeli lani na Huaweijevom modelu Mate 20 Pro. Samsungova verzija radi dosta dobro i pokreće se u djelić sekunde - potrebno je samo aktivirati opciju (može se izabrati iz gornjeg padajućeg menija - dvaput povučete ekran od gore prema dolje) i prisloniti drugi uređaj. Isprobao sam ovo više puta i svaki put je pokretanje punjenja drugog uređaja ispalo brzo i jednostavno.

Foto: Danijel Lijović

Ovo su kapaciteti baterija za sva tri S10 modela: S10 e: 3100 mAh, S10: 3400 mAh, S10+: 4100 mAh. 

Za nove modele treba izdvojiti i visok iznos pa cijena ide u kategoriju mana, a evo kako bi to trebalo izgledati u Hrvatskoj kada modeli postanu dostupni u trgovinama i online od 8. ožujka: Galaxy S10 počinje od 6.999 kuna, Galaxy S10+ od 7.699 kn, Galaxy S10e od 5.799 kn.

Dakle, Samsung je predstavio zanimljiv niz kvalitetnih značajki i potpisuje još jednu vrlo kvalitetnu seriju. No, sada je na korisnicima da presude je li to dovoljno da vrate povjerenje Korejcima. Neće im biti lako.

Novi Samsungovi mobiteli
1/15

Komentara 6

IG
igorl
09:51 21.02.2019.

Ok, dakle - ima marginalno bolji ekran sto prosjecan artisticki nevudren dilber poput mene nece ni primjetiti, kameru sa 1000 opcija koje necu koristiti, te ultrazvucno citanje otiska prsta iako mi i "obicno" sasvim ok radi. Hvala lijepa. S8 mi je sasvim ok. E sad - onaj fleks je vec nesto. Ali to treba pricekat dvije tri generacije dok ne ispoliraju sve glupe bugove.

ZA
zagi101
12:11 21.02.2019.

za 2500 kuna kupite mobitel boli glava, sve preko toga je bespotrebno bacanje love, ionako vam za godinu dana dosadi. čemu bacanje love

PV
prcko.vitamincic
09:40 21.02.2019.

Toliko teksta a nigdje se ne spominje niti jedna riječ o funkciji koju jedino mobitel čini mobitelom. Telefoniranje. I da, unapređeno je telefoniranje u odnosu na podijume predhodne modele na način da i sa ovim mobitelom možete razgovarati isto kao i sa onim od prije 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije