Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VRSTA MOBITELA

Ovo je sve što trebate znati o Samsungovom Galaxy Foldu

Samsung Galaxy Fold
Foto: Danijel Lijović
1/16
21.02.2019.
u 06:26

Zanimljivo je i da Galaxy Fold ima kamere sa svake strane - ukupno čak 6 objektiva!

Samsung je u San Franciscu održao svjetsku premijeru nove Galaxy S generacije, 10. inačicu od začetka te slavne serije mobitela.  No, tri nova modela S10, S10+ i S10e malo su pala u sjenu Samsungovog prvog preklopnog uređaja Galaxy Fold.

Već dugo se očekivalo da neki od najvećih brendova izbace svoj pametni telefon s fleksibilnim zaslonom pa nije ni čudo da su upravo Fold te najavljeni jaki S10 5G model uzeli najveći dio pažnje svjetskih medija na Samsungovom Unpacked događaju u Americi. 

VIDEO Ovako izgleda prvi Samsungov mobitel s preklopnim zaslonom

Ako želite više doznati o novim S10 i S10+ mobitelima, možete to učiniti ovdje, a u ovom tekstu posvetit ćemo se upravo Foldu. Iako će i na taj toliko iščekivani mobitel korisnici morati pričekati do travnja (U Hrvatskoj do lipnja), prvi dojmovi su već sada dosta obećavajući. 

Dizajn je vrlo elegantan i osvaja na prvi pogled. Galaxy Fold ima 7,3 inčni Dynamic AMOLED zaslon kojeg Samsung zove Infinity Flex, a može se preklopiti u kompaktan uređaj s pokrovnim zaslonom. Time izgledom dakako najviše podsjeća na tablete, ali radi se ipak o novoj vrsti uređaja. Na poklopcu je HD+ Super AMOLED zaslon od 4,6 inča.

Odlična je stvar što Galaxy Fold ima mogućnost multitaskinga pa podržava paralelno korištenje do tri aplikacije. Na demonstracijskom videu ovaj multitasking izgleda jednostavno za korištenje, a svaka aplikacija dobije dovoljno prostora na ekranu. Zatvaranje stranica ekrana neće pobrisati aktivne aplikacije. Također, možete koristiti druge aplikacije čak i za vrijeme video poziva. 

VIDEO Elegantni izgled Galaxy Folda 

Foldov zaslon izgrađen je od nove vrste polimera i zapravo je upola tanji od tipičnog zaslona pametnog telefona, otkrivaju iz Samsunga - tako su doskočili uvjetu da se unutarnji zaslon može savijati. Uređaj se rastvara poput knjige i dobije se ravna kompaktna površina bez prekida u sredini zaslona. 

Osim lijepog izgleda, ovo je i snažan mobitel, s 7nm čipsetom i čak 12 GB radne memorije (i 512 GB prostora za podatke, bez mogućnosti za dodavanje microSD kartice).

Jedino bih očekivao da zbog velike dimenzije ekrana u kućištu bude jača baterija. U specifikacijama se vodi da baterija ima kapacitet od 4380 mAh-a. No, radi se zapravo o dvije baterije, po jednoj u svakom "krilu" mobitela. Fold može istovremeno puniti sebe i drugi uređaj putem reverzibilnog bežičnog punjenja, dok je povezan s običnim punjačem.

Zanimljivo je i da Galaxy Fold ima kamere sa svake strane - ukupno čak 6 objektiva! Glavna kamera je stražnja i to trostruka kao što je i na S10 i S10+ modelima (16 MP ultra-široka, 12 MP širokokutna i 12 MP telefoto), dvije su kamere s unutarnje strane (10 MP širokokutna i 8 MP RGB dubinska), te jedna na poklopcu (10 MP).
 
Mana je što će nova generacija Samsungovog sjaja stajati gotovo 2.000 američkih dolara (1980 USD)! No, u svakom slučaju, Samsung je konačno uspio izbaciti inovativan proizvod prve klase kakav se dugo čekao od kompanije s renomeom lidera tržišta po broju prodanih pametnih telefona. Kakav će biti odgovor Huaweija koji bi za nekoliko dana u Barcelonu na MWC sajmu također mogao izbaciti svoj foldable mobitel...

Samsung Galaxy Fold
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije