Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isključenje

Isključenje iz mobilne mreži prijeti 30 milijuna Meksikanaca

Mobiteli
Boris Ščitar
11.04.2010.
u 13:28

Carlos Slim, najbogatiji čovjek na svijetu lider America Movila također je pozvao vladu da produži rok za registraciju korisnika. Prema procjenama samo America Movil mogao bi izgubiti 10 milijuna dolara prihoda dnevno.

Čak 30 milijuna Meksikanaca moglo bi ostati bez mobilne veze ovog vikenda. Naime, Vlada je objavila rat kriminalu i naredila da se svi korisnici mobitela moraju biti registrirani imenom i prezimenom, te bi svi korisnici trebali svoje podatke poslati sms-om, prenosi Reuters. No, unatoč brojnim reklamama i višetjednoj kampanji vlade još uvijek je 30 milijuna korisnika neregistrirano budući da se najveći mobilni operater Telefonica Mexico u zemlji protivi takvoj odluci pozivajući se na ustavna prava svih građanada imaju komunikacijsku vezu. Oko 60 posto od njihovih 17 milijuna korisnika dali su svoje podatke.

Carlos Slim, od ove godine najbogatiji čovjek na svijetu prema Forbesovoj ljestvici lider America Movila također je pozvao vladu da produži rok za registraciju korisnika. Prema procjenama samo America Movil mogao bi izgubiti 10 milijuna dolara prihoda dnevno ukoliko se doista izvrši vladina prijetnja i 30 milijuna neregistriranih korsnika bude 'odsječeno' iz mobilne mreže.

Zakon o registraciji svih korisnika donesen je lani s ciljem da se stane na kraj kriminalu, posebice ucjenama, pregovorima o otkupninama i otmicama. No, kritičari tvrde da takav potez neće pomoći jer se kriminalci uvijek mogu registrirati pod tuđim imenom.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj određene institucije traže da se svi korisnici mobilnih telefona registriraju u ime bolje zaštite od kriminala. Za sada se takvo što još striktno ne provodi, a mobilni operateri pokušavaju ishoditi što duži  period za registraciju mahom prepaid korisnika. Prema nekim izvorima, registracija svih korisnika neće se moć izbjeći iako kritičari tvrde da se na taj način neće smanjiti broj kriminalaca jer oni ionako mogu i dalje 'bezbrižno' telefonirati iz drugih mreže susjednih zemalja koje ne traže registraciju.

 

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brle
03:32 12.04.2010.

nekompetentni smradovi politicari,zele upregnuti sve ljude svijeta pod svoju kontrolu. nema to veze sa kriminalom, jer bilo ga je i prije pa se izlazilo s njim na kraj, kad je tehnika i losija bila. sve se svodi na to daa nas se sve vise i cesce zeli imati na dlanu, da se nekome nebi sjetilo mjenjati postojece politicke partije i njihove lopovluke. izmislili su teror, izmislili su osiguranja i gluposti pored kojih im se svakodnevno provlace oni koji zaista to zele i biti. sve to nema veze sa zdravim razumom, osim da politicari betoniraju stanje za njih same i one bogatase koji ih placaju za njihove prljave poslove. obicni narod sa svim tim nema veze. pogledajte samo zadnjih 20 g. od kad je nestao onaj blesavi komunizam, koliko se puta i dokle smanjile osobne slobode svakog gradjanina svijeta, e sve pod izlikom neke sigurnosti! ma koje sigurnosti i od koga? najveca prijetnja covjecanstvu esu politicari cijelog svijeta. niti jedan svjetski problem nisu izmislili obicni ljudi,ali politicari jesu sve do jednoga, a uvjerili smo se nedavno i sami iz prve ruke kud su nas odveli pod izlikom stvaranja \"najdraze nase\"...pardon, NJIHOVE.

RA
rajko
07:47 12.04.2010.

Jel su i ove dvije iz Meksika?Ak nisu,jel mi moze novinar dat broj mobitela od njih????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije