Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAZU

Imenovano 10 novih akademika, među njima dvije žene

Zvonko Kusić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
10.05.2018.
u 22:23

Natpolovičnom većinom glasova HAZU je dobila dvije akademkinje i to Mirnu Šitum i Željku Čorak

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak popodne izabrano je novih deset redovitih članova.

Natpolovičnom većinom glasova HAZU je dobila dvije akademkinje i to Mirnu Šitum i Željku Čorak, te osmoro akademika i to Marka Samardžiju, Arsena Bačića, Željka Tomičića, Gorana Muića, Tomislava Cvitaša, Dražena Matičića, Igora Rončevića i Davorina Kempfa.

Akademija je dobila i nove članove suradnike, a to su Anđelko Akrap, Vladimir Strugar, Stjepan Čosić, Vlasta Ćosović, Tvrtko Korbar, Lovorka Grgurević, Davor Štimac, Krešimir Rogina, Vinko Penezić, Hana Breko Kustura i Sanja Steiner.

Za članove suradnike ponovno su izabrani Silvia Tomić, Miloš Judaš, Mira Menac-Mihalić, Marko Tadić, Nenad Fabijanić i Jurica Sorić.

Novi dopisni članovi HAZU su Davor Rodin, Silivo Ferrari, Vanda Grubišić, Jadranka Gvozdanović, Ivan Mirković, Živko Pavletić, Harry White i Peter Wriggers. Akademija sada ima ukupno 147 redovitih članova, 130 dopisnih i 87 članova suradnika. Najmlađi akademik sada je matematičar Goran Muić rođen 1969. godine, dok je do sada to bio jezikoslovac Ranko Matasović rođen 1968. godine.

Po tri mjesta za redovne članove ostala su upražnjena u razredima za književnost i društvene znanosti HAZU. Do kraja godine održat će se i izbori za novog predsjednika i novo vodstvom Akademije.

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić u uvodnom je kratkom izlaganju rekao da HAZU nije samo skup struka, nego i skup ličnosti, te da je Akademija posljednjih godina postala otvorena kao i da je počela značajno utjecati na zbivanja u društvu. Svečano proglašenje novih akademika održat će se u četvrtak 14. lipnja u Akademijinoj palači na Zrinjevcu. Akademici se biraju svake druge godine.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
Direkt
22:45 10.05.2018.

A Skejo,Bulj,Bujanac,Hasan,Glasnović...dakle opet udbaška posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije