Naslovnica Tech/Sci Znanost

Imenovano 10 novih akademika, među njima dvije žene

Natpolovičnom većinom glasova HAZU je dobila dvije akademkinje i to Mirnu Šitum i Željku Čorak
10. svibnja 2018. u 22:23 1 komentara 934 prikaza
Zvonko Kusić
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak popodne izabrano je novih deset redovitih članova.

PROBLEMI PRED IZBORE HAZU nakon revizije zatvorio bankovni račun

Natpolovičnom većinom glasova HAZU je dobila dvije akademkinje i to Mirnu Šitum i Željku Čorak, te osmoro akademika i to Marka Samardžiju, Arsena Bačića, Željka Tomičića, Gorana Muića, Tomislava Cvitaša, Dražena Matičića, Igora Rončevića i Davorina Kempfa.

Akademija je dobila i nove članove suradnike, a to su Anđelko Akrap, Vladimir Strugar, Stjepan Čosić, Vlasta Ćosović, Tvrtko Korbar, Lovorka Grgurević, Davor Štimac, Krešimir Rogina, Vinko Penezić, Hana Breko Kustura i Sanja Steiner.

Za članove suradnike ponovno su izabrani Silvia Tomić, Miloš Judaš, Mira Menac-Mihalić, Marko Tadić, Nenad Fabijanić i Jurica Sorić.

Novi dopisni članovi HAZU su Davor Rodin, Silivo Ferrari, Vanda Grubišić, Jadranka Gvozdanović, Ivan Mirković, Živko Pavletić, Harry White i Peter Wriggers. Akademija sada ima ukupno 147 redovitih članova, 130 dopisnih i 87 članova suradnika. Najmlađi akademik sada je matematičar Goran Muić rođen 1969. godine, dok je do sada to bio jezikoslovac Ranko Matasović rođen 1968. godine.

Po tri mjesta za redovne članove ostala su upražnjena u razredima za književnost i društvene znanosti HAZU. Do kraja godine održat će se i izbori za novog predsjednika i novo vodstvom Akademije.

Predsjednik HAZU Zvonko Kusić u uvodnom je kratkom izlaganju rekao da HAZU nije samo skup struka, nego i skup ličnosti, te da je Akademija posljednjih godina postala otvorena kao i da je počela značajno utjecati na zbivanja u društvu. Svečano proglašenje novih akademika održat će se u četvrtak 14. lipnja u Akademijinoj palači na Zrinjevcu. Akademici se biraju svake druge godine.

HAZU Velika znanstvenica Umrla akademkinja Krista Kostial-Šimonović Svecana sjednica HAZU-a povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dodjela godisnjih nagrada. Znanost i umjetnost Dodijeljene nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća Kusić: Josip Vaništa bio je institucija hrvatske kulture
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

  • Direkt:

    A Skejo,Bulj,Bujanac,Hasan,Glasnović...dakle opet udbaška posla!