Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Josip Vaništa bio je institucija hrvatske kulture

"Akademik Josip Vaništa bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikan i institucija hrvatske kulture kojoj je dao nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos"
25. ožujka 2018. u 10:22 1 komentara 336 prikaza
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić u nedjelju je uputio brzojav sućuti obitelji istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika akademika Josipa Vanište koji je preminuo jučer u Zagrebu u 94. godini života, a u brzojavu je istaknuo da je Josip Vaništa bio institucija hrvatske kulture.

Josip Vaništa U 94. godini Umro akademik Josip Vaništa

"Akademik Josip Vaništa bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikan i institucija hrvatske kulture kojoj je dao nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos. Zbog njegove svestranosti teško ga je jednoznačno definirati. Iako suzdržan i samozatajan, sebi svojstvenim intelektualnim minimalizmom u slikarstvu, a kasnije u pisanoj riječi, usredotočen na ono najbitnije, uspio je s tako malo poručiti tako puno, kao nitko prije njega", napisao je Kusić.

Naglasio je kako je presudan bio Vaništin doprinos osnivanju grupe Gorgona koja se zalagala za alternativne oblike umjetničkog djelovanja najavljujući konceptualizam i promičući avangardu. "U svojim memoarskim i esejističkim zapisima ostavio je dragocjena svjedočanstva o našem vremenu i o svojim suvremenicima, kao i svoja promišljanja o velikim pitanjima života i smrti. Bio je jedan od najvećih intelektualaca među umjetnicima. Svojim djelom zadužio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, hrvatsku kulturu i umjetnost i hrvatski narod", poručio je u svojoj sućuti akademik Kusić.

Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Zvonimir Despot Prosvjednici često i ne znaju zašto prosvjeduju napušten pas Okrutno Nisu mogli vjerovati koga su pronašli u podrumu nakon što su kupili novu kuću Zlatko Dalić NEĆE IGRATI Dalić šestoricu igrača poslao kući!

 

Sućut predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića u povodu smrti akademika Josipa Vanište

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je sućut obitelji akademika Josipa Vanište u kojoj stoji:

 "Poštovana obitelji,

U ovim teškim trenucima za vašu obitelj, u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime, primite izraze duboke sućuti.

S velikom tugom primio sam vijest o smrti akademika Josipa Vanište kojeg ćemo pamtiti kao velikog umjetnika koji je u svom dugom umjetničkom radu ostavio nezamjenjiv trag u hrvatskom slikarstvu, grafici, književnosti, ali i u pedagoškom radu umjetnički odgojivši mnoge naraštaje studenata Arhitektonskog fakulteta.

Djelujući u slavnoj skupini Gorgona dao je veliki intelektualni i umjetnički doprinos razvoju konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj i njezinom velikom ugledu na međunarodnoj sceni.

Primite još jednom, poštovana obitelji Vaništa, izraze iskrene sućuti."

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas