Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umrla akademkinja Krista Kostial-Šimonović

Njezina su istraživanja utjecala na donošenje međunarodnih preporuka o dopuštenoj izloženosti teškim metalima u okolišu kao i preporuka o dnevnom unošenju kalcija u organizam
30. travnja 2018. u 14:57 0 komentara 913 prikaza
HAZU
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Istaknuta hrvatska liječnica i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Krista Kostial-Šimonović preminula je u nedjelju, 29. travnja u Zagrebu u 95. godini, priopćeno je iz HAZU.

Svecana sjednica HAZU-a povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dodjela godisnjih nagrada. Znanost i umjetnost Dodijeljene nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća .

Akademkinja Krista Kostial-Šimonović rođena je u Osijeku 19. prosinca 1923.

Studij medicine završila je 1949. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1955. doktorirala. U dva navrata usavršavala se u Velikoj Britaniji. Od 1950. do 1988. radila je u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu gdje je vodila odjele za toksikologiju, biofiziku i fiziologiju mineralnoga metabolizma.

Bila je izvanredna profesorica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i naslovna docentica Medicinskog fakulteta. Na tim je fakultetima bila voditeljica izrade 20 magistarskih radnji i 19 doktorskih disertacija.

Redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u Razredu za prirodne znanosti, postala je 1991., a od 1981. bila je izvanredna članica.

Istraživala je farmakokinetiku i toksičnost teških metala, metabolizam kalcija, cinka i nekih drugih esencijalnih mikroelemenata te metabolizam radioaktivnoga stroncija. Njezina su istraživanja utjecala na donošenje međunarodnih preporuka o dopuštenoj izloženosti teškim metalima u okolišu kao i preporuka o dnevnom unošenju kalcija u organizam.

U više je navrata bila konzultantica Svjetske zdravstvene organizacije i drugih međunarodnih institucija.

U Hrvatskoj i inozemstvu objavila je oko 280 izvornih znanstvenih radova u znanstvenim časopisima, knjigama i kongresnim zbornicima, vodila je i desetak međunarodnih projekata i predavala na međunarodnim znanstvenim skupovima

Akademkinja Krista Kostial-Šimonović 1994. je dobila Nagradu za životno djelo, a 1996. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge u znanosti.

Zvonko Kusić, predsjednik HAZU Znanost i umjetnost HAZU dodjeljuje nagrade za najbolje u znanosti umjetnosti Veliko otkriće Inženjer Boško Kontić: Dešifrirao sam Da Vincijev kod! Igor Rudan Može li se napredak znanosti uspješno popularizirati marširanjem?
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.