Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hrvati se na zimovanju u EU koristili internetom 20 puta više nego lani

Hrvatski korisnici mobilnih mreža u roamingu razgovarali gotovo pet puta dulje u prvom kvartalu 2018.
14. lipnja 2018. u 08:12 0 komentara 96 prikaza
Mobitel
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvo tromjesečje 2018., razdoblje kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanja u inozemstvo, donijelo je znatan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu.

mobitel, telefon borzan Dobre vijesti iz Bruxellesa – znatno padaju cijene međunarodnih poziva

Tako je korištenje interneta u roamingu u EU raslo više od dvadeset puta, a trajanje razgovora bilo je gotovo pet puta dulje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što je izravan učinak Uredbe o ukidanju roaminga, stoji u izvješću regulatorne agencije HAKOM-a.

Inače, u mobilnim mrežama na godišnjoj razini pada prihod od telefonskih usluga uz pad korisnika, a raste prihod od pristupa internetu. Internetski promet putem pokretnih mreža raste eksponencijalno već dulje vrijeme, a svake je godine veći za otprilike 50 posto. Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u fiksnoj mreži dosegao je gotovo 1,1 milijun i rastao je malo manje od četiri posto na godišnjoj razini. Govorna usluga u nepokretnim mrežama tradicionalno je u padu i sve se manje koristi.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Mobitel
1 / 11
ECA International objavio je godišnji izvještaj o troškovima života koji otkriva najskuplje gradove na svijetu. Donosimo prvih deset.
Inicijativu ukidanja ili snižavanja cijene roaminga i za zemlje tzv. zapadnog Balkana svakako bi pozdravili građani i putnici, ali ne i operatori Roaming Jeftinije mobiteliranje 
u regiji velika nepoznanica roaming Europska komisija Uskoro jeftiniji roaming i u državama zapadnog Balkana
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.