Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobre vijesti iz Bruxellesa – znatno padaju cijene međunarodnih poziva

Operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5000 posto. SMS poruke operaterima donose profit od 1000 posto
06. lipnja 2018. u 08:19 15 komentara 1942 prikaza
mobitel, telefon
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, objavila je da su sinoć završeni pregovori o europskom elektroničkom komunikacijskom kodu kojim su regulirane cijene međunarodnih poziva.

Anti-brexit prosvjedi Traže novi referendum Britanci su sve glasniji – želimo Brexit za Brexit

– Nakon sniženja cijena roaminga od kojih profitiraju potrošači koji putuju u inozemstvo, odlične vijesti i za potrošače koji iz svoje države zovu u EU, a kojih je ipak znatno veći broj. Sinoć su završili pregovori između Vijeća, Komisije i Parlamenta o Europskom komunikacijskom kodu, a jedno od najvažnijih postignuća jest znatno sniženje međunarodnih poziva –, objašnjava Biljana Borzan.

U pregovorima je, naime, prošao prijedlog na kojem je radila i naša zastupnica, da se reguliraju cijene poziva u inozemstvo. Naime, istraživanje BEUC-a (Europskog udruženja za zaštitu potrošača) pokazalo je da je stvarni trošak inozemnog poziva za operatere 0,014 eura po minuti , a za potrošače je i do 1,99 eura po minuti. Tako operateri zarade na međunarodnom pozivu i do 5000 posto. SMS poruke operaterima donose profit od 1000 posto.

Ove godine u Hrvatsku je uneseno 31.800 rabljenih automobila iz EU Obračun s prevarantima Svaki drugi uneseni polovni auto ima vraćenu kilometražu

– EU je odredio da će maksimalne cijene minute poziva u EU biti 19 centi, a SMS-a 6 centi. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj, gdje cijena ovisno o operateru i tarifi zna prelaziti pet kuna – kazala je Borzan.

Zbog visokih cijena poziva u inozemstvo koje se u prosjeku kreću oko 50 centi, europski potrošači sve su češće koristili različite aplikacije za zvanje koje ipak kvalitetom ne mogu parirati klasičnom pozivu. Čak 67 posto potrošača kaže da se najčešće ne koriste aplikacijama jer osoba koju zovu nema istu aplikaciju, a 36 posto potrošača zato što je kvaliteta poziva preslaba.

Pogledajte galeriju: Europski parlament kao 'apsolutno leglo napastovanja': Namjerno zapošljavaju mlade asistentice

mobitel, telefon
1 / 2
Europski parlament
Vladimir Putin VLADIMIR PUTIN 'U našem je interesu da EU bude ujedinjena i prosperitetna' razgovor za posao Najgore u Grčkoj i Španjolskoj Nastavlja se pad nezaposlenosti u Hrvatskoj, opet među najboljima u Europi
SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima