Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEVANTER

FOTO Jedinstven prizor na Gibraltarskoj stijeni, rezerviran je za rijetka mjesta na planeti

Neobičan oblak Levanter na Gibraltarskoj stijeni
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
30.08.2022.
u 15:01

U blizini se nalazi međunarodna zračna luka pa poneki putnici koji slijeću na to mjesto uživaju u rijetkom i zadivljujućem pogledu

Jedinstveni krajolik na Gibraltarskoj stijeni mjesto je zapanjujuće flore i faune koja se ne može naći drugdje na europskom kontinentu. No, to je i dom rijetkog oblaka Levantera. Taj je zadivljujući oblak snimljen nedavno i objavljen na stranicama Met Office Gibraltara.

Oblak je nazvan po vjetru Levantu koji puše prema zapadu i koji se naizgled formira iz ničega. U stvarnosti, samo formiranje oblaka nije čudesno, to je nusprodukt spomenutog vjetra i ekstremnog krajolika. Vlažan površinski zrak naglo se diže zbog skoka u topografiji i penje se do visine gdje je temperatura niža od točke rosišta površinskog zraka. To znači da zrak dostiže zasićenje i da se vlaga u njemu kondenzira i tako nastaje oblak.

Foto: Reuters/Pixsell

U blizini se nalazi međunarodna zračna luka pa poneki putnici koji slijeću na to mjesto uživaju u rijetkom i zadivljujućem pogledu.

Gibraltarska stijena savršeno je mjesto za nastavak ove vrste oblaka, banner oblaka, koja se može vidjeti i na vrhovima poput Mount Everesta i Matterhorna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Manolique
Manolique
15:23 30.08.2022.

na planetu*

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije