Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

Evo što niste znali o mišu i tipkovnici

Logitech
Foto: Logitech
1/4
16.06.2021.
u 12:25

Računalni miš i tipkovnica, neizostavna je oprema svakog poslovanja, a ta dva predmeta imaju mnoge zanimljive tajne za koje smo sigurni da nikada niste čuli.

U današnjem brzom računalnom dobu, poznate ličnosti poput Bill Gatesa, Stevea Jobsa, Tima Berners-Leeja i drugih, poznati su po svom revolucionarnom doprinosu koji je u potpunosti promijenio čitav svijet računarstva. No osim njih, postojali su genijalci koji su odgovorni za izum i razvoj miša i tipkovnice koje svakodnevno koristimo.

Prije miša, računala su se koristila tekstualnim sučeljima tj. svaka je naredba prethodno morala biti upisana što je oduzimalo puno vremena. Također, ako ste htjeli na nešto pokazati, morali ste se koristiti laserskom olovkom. Sama ideja za računalni miš nastala je 1961. godine, a samu zamisao dobio je Douglas Engelbart na konferenciji kada je razmišljao o tome kako učiniti grafička sučelja računala učinkovitijima. Ideja se temeljila na planimetru, alatu koji koriste inženjeri i geografi za mjerenje udaljenosti na karti. Tako je nastao prvi prototip miša izrađen od drveta, pločice i dva metalna kotača koji nisu dolazili u dodir s površinom na kojoj se nalazio.

Engelbart je nastavio s usavršavanjem ovog prototipa čime je 1998. stvorio miš s kuglicama koji je bio standardni tip računalnog miša. Danas poznajemo tri vrste miša: mehanički – s donje strane ima kuglicu za kretanje, optomehanički – ima optičke senzore za otkrivanje kretanja miša i optički – koristi laser za otkrivanje kretanja.

S druge strane, struktura tipkovnice QWERTY stara je više od 100 godina i izumio ju je Christopher Sholes kako bi usporio brzinu tipkanja daktilografa jer je brzo tipkanje često uzrokovalo zastoj na pisaćoj mašini. Iako je ovaj model tipkovnice zastario te danas postoje mnoge alternative i dalje je najpopularniji raspored tipkovnice na svijetu.

Radi li brže miš ili tipkovnica?

Osim općenitih informacija o mišu i tipkovnici, u nastavku ćemo spomenuti neke zabavne i zanimljive činjenice o njima koje će vas zasigurno iznenaditi.

Za početak, jeste li znali da se naredbe tipkovnice brže procesuiraju od naredbi miša? Davanje naredbi pomoću tipkovnice doista je brže od korištenja miša i to ne zbog toga što kretanje i kliktanje mišem uzima više vremena od tipkanja po tipkovnici. Pravi razlog je u tome što operativni sustav ne mora obrađivati dodatne informacije poput koordinata pokazivača tijekom izvršavanja naredbe koja se unosi putem tipkovnice. Također, operativni sustav lakše dovodi u red naredbe tipkovnice jer kod miša mora postojati određeni zadatak kako bi korisnik mogao kliknuti na njega čime bi ga operativni sustav obradio.

Svakih 10 000 natipkanih riječi jednako je 1,5 kilometru kojeg prođu vaši prsti
Foto: Logitech

Nadalje, kuglica za kretanje prethodila je ostatku miša više od 10 godina jer je bila strogo čuvani i tajni vojni projekt, dok je podloga za miš nastala tek pet godina nakon samog miša. Veliki peh doživio je sam izumitelj miša, Douglas Engelbart, koji nikada nije vidio ni centa od svog patenta. Razlog tomu je što je njegov patent istekao neposredno prije nego što se uređaj počeo široko upotrebljavati na gotovo svim računalima.

Zanimljiva stvar o tipkovnici je ta da hakeri mogu pratiti vaše tipkanje po tipkovnici. Oni mogu nadzirati svaki vaš klik putem Keylogger malwarea. Ako primijetite da je vaš uređaj zarazio program Keylogger, tada su svi vaši podaci u opasnosti. Kako bi ste se zaštitili od ovog programa, možete upotrijebiti softver za zaštitu od zapisivanja ili koristiti preglednik u zaštićenom okruženju koji će vas zaštititi od napada na daljinsko upravljanje.

Sigurni smo da ste primijetili neobične izbočine na slovima F i J u obliku kratke vodoravne crte, no nikada niste znali zašto je to tako. Te neravnine stvorene su za jednostavnu uporabu daktilografa. Dakle, ako lijevi kažiprst postavite na F, a desni kažiprst na J, tada će vam se jedan od palčeva nasloniti na razmak, a preostala tri prsta prekrivat će tipke A, S i D te K i L. To pomaže u prepoznavanju tipki u mraku ili kada gledate zaslon dok tipkate.

U konačnici, svakih 10 000 natipkanih riječi jednako je 1,5 kilometru kojeg prođu vaši prsti. Takva teorija vrijedi za QWERTY tipkovnice, no algoritam koji se koristi za utvrđivanje toga nije u potpunosti siguran jer udaljenost ovisi o promjenjivim čimbenicima kao što su stil i vještine tipkanja osobe.

Nema home office-a bez tipkovnice i miša

Nesumnjivo je kako su prethodno navedene činjenice doista intrigantne i zapanjujuće te davno izumljeni miš i tipkovnica, danas su neizostavni dio svakog poslovanja. Tako je pandemija omogućila mnogima rad od kuće pri čemu su se nekada neiskorišteni prostori pretvorili u mali home office. No kako bi neometano mogli raditi od kuće potrebna nam je i dobra oprema u koju ne moramo puno ulagati.

Logitech kamera C920 pruža izuzetno oštar i detaljan Full HD videozapis
Foto: Logitech

Osim laptopa ili računala, za učinkovitiji radi potrebni su vam kvalitetni miš i tipkovnica, dok je za brojne online sastanke vrsna kamera i dobar par slušalica definitivno „must have“ oprema kako bi neometano mogli sve pratiti, vidjeti i čuti.

Švicarska kompanija koja je fokusirana na inovaciju i kvalitetu, bavi se dizajniranjem proizvoda i iskustva koji lako postaju dio svakodnevnog čovjekovog rada. Logitech povezuje ljude putem inovativne računalne periferne opreme i mnogobrojnih inovacija u industriji, uključujući infracrveni bežični miš, lopticu na mišu za upravljanje palcem, laserski miš i još mnogo toga.

Kod njih možete pronaći fantastičan model miša i tipkovnice MK 295, pomoću kojih ćete biti više usredotočeni na vaš posao bez ikakvih smetnji. Sadrže vrhunsku i ekskluzivnu SilentTouch tehnologiju koja eliminira preko 90% buke koje stvaraju miš i tipkovnica. Nudi jednak osjećaj klika i tipkanja samo bez ometajućih zvukova. Pored toga, bežični su, a baterije će potrajati čak i do 36 mjeseci kod tipkovnice, odnosno 18 mjeseci kod miša. Tako možete neometano raditi mjesecima bez gnjavaže oko punjenja baterije.

Nadalje, Logitech kamera C920 pruža izuzetno oštar i detaljan Full HD videozapis (1080p pri 30 sličica u sekundi) s Full HD staklenom lećom, vidnim poljem od 78° i HD automatskom korekcijom svjetlosti – plus dvostruki mikrofoni za jasan stereo zvuk. Drugim riječima, sve što vam treba da bi izgledali sjajno za vrijeme konferencijskih razgovora ili sastanaka.

Uz Logitech si osigurajte ugodan i učinkovit radni kutak.
Foto: Logitech

Osim kamere, za sastanke će vam odlično doći i slušalice H390 pomoću kojih ćete moći kristalno čuti svaki zvuk. Imat ćete jasne internetske pozive s jednostavnom plug-and-play USB vezom i mikrofonom za poništavanje buke. Ugrađene kontrole omogućuju vam upravljanje glasnoćom ili utišavanje zvuka bez prekida poziva dok laserski podešeni upravljački programi isporučuju poboljšani digitalni zvuk uz vašu omiljenu glazbu i igre.

Logitech doista nudi neizmjerno velik broj proizvoda po iznimno pristupačnim cijenama. Stoga vam savjetujemo da istražite njihovu ponudu i osigurate si ugodan i učinkovit home office.

Sadržaj nastao u suradnji s Logitechom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije