Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Gadgeti

ePotpis u oblaku

Rješenje koje Fina nudi u “oblaku” povećava mobilnost korisnika jer im nudi modernu primjenu pravno valjanog elektroničkog potpisa gdje god da se nalaze, bez potrebe da sa sobom nose nepraktičan dodatni uređaj
15. prosinca 2017. u 11:44 0 komentara 475 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Rješenje koje nudi Fina, takozvani ePotpis u oblaku, jest izdavanje digitalnog certifikata za izradu udaljena elektroničkog potpisa i elektroničkog pečata.

PRAVE VIJESTI Ostanite informirani uz brze i točnevijesti iz cijelog svijeta s 
Večernjim listom

Njegova je najvažnija prednost mobilnost krajnjih korisnika: oni više neće morati posjedovati hardverski kriptouređaj, poput smart kartice ili USB tokena, u kojem se nalazi zaštićeni privatni ključ koji je povezan s certifikatom korisnika, već će svoj privatni ključ moći udaljeno aktivirati, gdje god se nalazili, koristeći svoj mobilni telefon, tablet ili prijenosno računalo.

Osim mobilnosti, korisniku je znatno olakšan postupak aktiviranja privatnog ključa kojim u zahtijevanom trenutku potpisuje ili pečatira određeni dokument ili druge podatke u elektroničkom obliku. To znači da su uklonjene “muke” koje su bile prepoznate pri instalaciji različitih hardverskih kriptouređaja i middlewarea. Bitno je napomenuti da je rješenje ePotpis u oblaku neovisno o platformi ili internetskom pregledniku koji se koristi, što drugim riječima znači da ga  korisnik može koristiti doslovce na bilo kojem mobilnom uređaju ili računalu bez obzira na to koji operacijski sustav i internetski preglednik koristi. Drugim riječima, korisnik može u bilo kojem trenutku pristupiti svojem certifikatu i privatnom ključu kako bi obavio postupak elektroničkog potpisivanja ili pečatiranja i pritome koristiti samo uređaj koji mu je u tom trenutku pri ruci (mobitel, tablet, laptop). Uz uređaj, sve što mu je potrebno jest veza s internetom. 

Pri tome će, kako bi pokrenuli elektroničko potpisivanje, proći sustav dvofaktorske autentikacije, koja uz ostalo jamči sigurnost transakcije preko interneta. Fina pruža uslugu generiranja i upravljanja privatnim ključevima potpisnika u njihovo ime i to na siguran način koji osigurava da korisnik te ključeve ima pod svojom kontrolom, a Fina za to jamči kao kvalificirani pružatelj usluga.

Korisnik može, prije nego se odluči za ovo rješenje, isprobati probni (DEMO) certifikat s istim karakteristikama koje imaju stvarni certifikati. ePotpis u oblaku namijenjen je svim fizičkim osobama/građanima, kao i poslovnim subjektima i zaposlenicima unutar pojedinog poslovnog subjekta ili tijela javne vlasti koji žele koristiti napredna i moderna rješenja za primjenu pravno valjanog elektroničkog potpisa u bilo kojem procesu koji zahtijeva elektronički potpis. 

Elektronički potpis se koristi u svrhu zaštite integriteta dokumenta i cjelovitosti potpisanog sadržaja. Financijska agencija već 15 godina izdaje različite digitalne certifikate i najdugovječniji je Certificate Authority (CA) u Republici Hrvatskoj.

Finine certifikate aktivno koristi više stotina tisuća korisnika, u različitim javnim, komercijalnim i internim servisima mnogih institucija. Svoja PKI rješenja Fina je integrirala s nekoliko banaka preko kojih krajnji korisnik može doći do poslovnih certifikata.

Trend ovakvog oblika suradnje je i dalje uzlazan te se širi i na fizičke osobe/ građane.

Piše: Andreja Kajtaz, voditeljica Centra elektroničkog poslovanja u Sektoru financijskih i elektroničkih usluga Financijske agencije

PAMETNI TABLETI Ne biste vjerovali u čemu vam sve mogu pomoći tablet računala Tablet TEHNO RJEČNIK Znate li što znače popularne kratice mAh, IM, RAM... APLIKACIJE Upoznavanje s onima koje su već instalirane na tablet
IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.