Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINA PKI

ePotpis u oblaku

15.12.2017.
u 11:44

Rješenje koje Fina nudi u “oblaku” povećava mobilnost korisnika jer im nudi modernu primjenu pravno valjanog elektroničkog potpisa gdje god da se nalaze, bez potrebe da sa sobom nose nepraktičan dodatni uređaj

Rješenje koje nudi Fina, takozvani ePotpis u oblaku, jest izdavanje digitalnog certifikata za izradu udaljena elektroničkog potpisa i elektroničkog pečata.

Njegova je najvažnija prednost mobilnost krajnjih korisnika: oni više neće morati posjedovati hardverski kriptouređaj, poput smart kartice ili USB tokena, u kojem se nalazi zaštićeni privatni ključ koji je povezan s certifikatom korisnika, već će svoj privatni ključ moći udaljeno aktivirati, gdje god se nalazili, koristeći svoj mobilni telefon, tablet ili prijenosno računalo.

Osim mobilnosti, korisniku je znatno olakšan postupak aktiviranja privatnog ključa kojim u zahtijevanom trenutku potpisuje ili pečatira određeni dokument ili druge podatke u elektroničkom obliku. To znači da su uklonjene “muke” koje su bile prepoznate pri instalaciji različitih hardverskih kriptouređaja i middlewarea. Bitno je napomenuti da je rješenje ePotpis u oblaku neovisno o platformi ili internetskom pregledniku koji se koristi, što drugim riječima znači da ga  korisnik može koristiti doslovce na bilo kojem mobilnom uređaju ili računalu bez obzira na to koji operacijski sustav i internetski preglednik koristi. Drugim riječima, korisnik može u bilo kojem trenutku pristupiti svojem certifikatu i privatnom ključu kako bi obavio postupak elektroničkog potpisivanja ili pečatiranja i pritome koristiti samo uređaj koji mu je u tom trenutku pri ruci (mobitel, tablet, laptop). Uz uređaj, sve što mu je potrebno jest veza s internetom. 

Pri tome će, kako bi pokrenuli elektroničko potpisivanje, proći sustav dvofaktorske autentikacije, koja uz ostalo jamči sigurnost transakcije preko interneta. Fina pruža uslugu generiranja i upravljanja privatnim ključevima potpisnika u njihovo ime i to na siguran način koji osigurava da korisnik te ključeve ima pod svojom kontrolom, a Fina za to jamči kao kvalificirani pružatelj usluga.

Korisnik može, prije nego se odluči za ovo rješenje, isprobati probni (DEMO) certifikat s istim karakteristikama koje imaju stvarni certifikati. ePotpis u oblaku namijenjen je svim fizičkim osobama/građanima, kao i poslovnim subjektima i zaposlenicima unutar pojedinog poslovnog subjekta ili tijela javne vlasti koji žele koristiti napredna i moderna rješenja za primjenu pravno valjanog elektroničkog potpisa u bilo kojem procesu koji zahtijeva elektronički potpis. 

Elektronički potpis se koristi u svrhu zaštite integriteta dokumenta i cjelovitosti potpisanog sadržaja. Financijska agencija već 15 godina izdaje različite digitalne certifikate i najdugovječniji je Certificate Authority (CA) u Republici Hrvatskoj.

Finine certifikate aktivno koristi više stotina tisuća korisnika, u različitim javnim, komercijalnim i internim servisima mnogih institucija. Svoja PKI rješenja Fina je integrirala s nekoliko banaka preko kojih krajnji korisnik može doći do poslovnih certifikata.

Trend ovakvog oblika suradnje je i dalje uzlazan te se širi i na fizičke osobe/ građane.

Piše: Andreja Kajtaz, voditeljica Centra elektroničkog poslovanja u Sektoru financijskih i elektroničkih usluga Financijske agencije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije