Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VeČERNJI U CORNWALLU

Cornwall 
želi postati 
britanska Silicijska dolina za videoigre

cornwall
14.07.2015.
u 12:01

Veteran World of Warcrafta i League of Legendsa Rich Barham uči nove talente i stvara jaki centar gaming industrije na osunčanom britanskom poluotoku

Kiša je čest pojam koji se veže uz Veliku Britaniju. Iako su kišobrani nacionalno kulturno dobro, nije tako na cijelom Otoku. Na krajnjem jugozapadu poluotok Cornwall i manjina Cornish vole se pohvaliti najboljim klimatskim uvjetima u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Upravo u ovoj idiličnoj tradicionalno turističkoj regiji lijepih plaža i bujna zelenila stvara se vrlo perspektivni tehnološko-poslovni centar na krilima brzorastućeg interneta. Zahvaljujući upornosti i dugogodišnjim planovima, Cornwall je uspješno povukao znatne iznose iz fondova Europske unije, doveo superbrzi internet u ruralno područje i počeo privlačiti tehnološke kompanije.

Među njima posebno se ističe jedna grana, a to je industrija videoigara.

– Nakon 10 godina po inozemstvu, a najviše sam bio u Kaliforniji, vratio sam se u Britaniju, i to baš u Cornwall zbog prekrasnog okruženja. Imam viziju da Cornwall može biti sljedeća silicijska dolina za videoigre u okvirima Velike Britanije. U ovoj industriji dugo je dominiralo nekoliko najvećih studija, ali u posljednje vrijeme javlja se puno manjih i nezavisnih studija – kaže nam Rich Barham, cijenjeni svjetski stručnjak za videoigre, koji je radio na nizu blockbuster igara poput World of Warcraft, League of Legends, Elder Scrolls Online... Sada u Falmouthu u Cornwallu predaje gaming developerima i promovira projekt Round Table, koji želi privući i nezavisne studije videoigara i velike igrače. Sve kako bi se stvorio jak centar. – Oni koji imaju obitelji vide veliku prednost u selidbi u Cornwall, ali zanimljivi smo i svima koji se žele udaljiti od gužve Londona i stvoriti si novi dom u lijepom okruženju. Zanimaju se i investitori jer su im troškovi ulaganja ovdje niži.

Dugoročno želimo novim studijima omogućiti mrežu podrške od lokalnih vlasti do stranih investitora te grupirati nove tvrtke na jednom području. Imamo jake veze sa sveučilištima. Tražimo i partnere i investitore, ali voljni smo i podijeliti svoje znanje onima koji su zainteresirani pokrenuti tako nešto u svojoj zemlji ili regiji – opisuje Barham cornwallski koncept, koji ne bi škodio ni Hrvatskoj.

Dio priče o videoigrama u Cornwallu i vrlo je ambiciozan program Alacrity koji već na sveučilištu selektira talentirane kadrove te im istovremeno omogućava i praksu i iskustvo rada u startupu. Stvaraju timove od četvero studenata različitih profila (dizajneri, programeri i poduzetnici) i zatim ih godinu dana vode kroz kreativni proces stvaranja igara ili drugog softvera, ali i poslovni samoodrživi plan. Projekt financira Europska banka za obnovu i razvitak, a u svaki tim investira se nešto više od 2,5 milijuna kuna.

– Dovodimo puno mentora kako bi nadopunili svoja znanja te naučili sve vještine koje im trebaju. Ali radimo i poslovne seminare i učimo ih samostalnosti jer će sutra sami voditi svoju tvrtku. Javljaju nam se i ulagači Hitachi, BBC, Sony Entertainment. Kao prvi investitor Alacrity zadržava 25 posto vlasništva u novoosnovanoj tvrtki, a uz našu pomoć već u inkubatorskoj fazi za 90 posto timova pronašli smo investitore – otkrio nam je Nick Dixon, veteran gaming industrije sa 15-godišnjim iskustvom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije