Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Čak 93 posto Hrvata koristi društvene mreže, a 85 posto dopisuje se na appovima

Kada se radi o dnevnim navikama, neprikosnoveno prvo mjesto pripada društvenim mrežama te ih ne posjećuje samo jedan posto onih koji su na internetu
06. ožujka 2021. u 06:30 0 komentara 194 prikaza
surfanje,kompjuter,računalo,internet
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Ilustracija

Nije novost, ali istraživanjem koje je ovaj put provela Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) opet je potvrđeno da hrvatski građani jednostavno obožavaju društvene mreže i vole se na njima dopisivati i informirati.

Zbog novih sojeva rano za opuštanje Naši stručnjaci otkrili zašto raste broj zaraženih, a posebno upozoravaju na 'superšireće događaje'

Ispitivanje o navikama i iskustvima korištenja interneta provedeno je u prosincu 2020. na reprezentativnom uzorku od 1003 ispitanika u dobi od 18 do 65 godina. Ispitivanje javnosti je za HAKOM provela agencija Ipsos.

Pritom se pokazalo da su najčešći razlozi zbog kojih ispitanici koriste internet upravo društvene mreže, čitanje portala, razgovor, navigacija i javni servisi. Dakle, velika većina, njih 84 posto, koristi internet provodeći vrijeme na društvenim mrežama i čitajući dnevne vijesti. Chat aplikacije i navigacija razlog su da budu online za 74 posto ispitanika, a javni servisi na petom su mjestu na ljestvici razloga prikapčanja na internet jer zbog njih to čini 68 posto ispitanika.

Kada se radi o svakodnevnim navikama, hrvatski građani, pokazalo je istraživanje, doista obožavaju društvene mreže, Čak 93 posto ispitanika kazalo je da je svakodnevno na društvenim mrežama, a njih 85 posto svaki dan koristi aplikacije za dopisivanje. Vijesti čita i informira se svakodnevno na internetskim portalima ili društvenim mrežama 83 posto ispitanika, a internetske igre igra svaki dan 48 posto ispitanih.

Kada se radi o budućnosti, korisnici interneta htjeli bi više koristiti internet za rad na daljinu (53 posto) i za obrazovanje (47 posto), a za te usluge manje su zainteresirane osobe starije od 55 godina i one s nižim primanjima, pokazuje istraživanje HAKOM-a.

VIDEO Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih

Ispitivanje je pokazalo da su od komunikacijskih usluga najčešće korištene govorna usluga u mobilnoj mreži (98 posto) te usluga pristupa internetu (81 posto) i govorna usluga u fiksnoj mreži (69 posto). Većina korisnika (86 posto) koristi uslugu pristupa internetu u sklopu paketa usluga.

Dominantni uređaji kojima se korisnici spajaju na internet su pametni telefon (95 posto) i prijenosna računala (86 posto), a stolna računala za spajanje koristi 50 posto ispitanika. Zanimljivo je da samo manji udio korisnika (16 posto) redovito provjerava brzinu pristupa internetu; većina to čini samo kad uoče promjenu u brzini (39 posto). Pri odabiru operatora korisnicima je najvažnija brzina pristupa internetu, cijena paketa te kvalitetna korisnička služba.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.