Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Borzan: "Hitno zabranite programirano kvarenje uređaja!"

Apple i Samsung kažnjeni su u Italiji za namjerno usporavanje mobitela
30. listopada 2018. u 10:34 3 komentara 986 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Ured Biljane Borzan
Pogledajte galeriju 1/2

Presudom u Italiji, veliki Apple i Samsung kažnjeni su za namjerno kvarenje svojih uređaja kako bi korisnici bili primorani kupiti noviji model. Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, poslala je, stoga, apel Europskoj komisiji za hitnu zabranu programiranog kvarenja na razini EU.

Društvene mreže Društvene mreže Dobit Twittera porasla zahvaljujući prijenosu sportskih događaja

- Puno nas je doživjelo da nam uređaj "crkne "odmah po isteku jamstva, a modeli naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Studije su pokazale da su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema pa smo primorani kupiti novi aparat - objašnjava Borzan.

Italija je tako prošli tjedan kaznila Apple i Samsung s deset, odnosno pet milijuna eura zato što su namjerno usporavali svoje uređaje nakon što bi korisnik preuzeo novi operativni sustav. I u Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak.

Računanje vremena Unutar EU sve glasniji Jedni bi sve po starom, drugi zimsko, a treći ljetno računanje

- Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupnje novog uređaja. Šteta za okoliš od stalnog gomilanja otpada je nemjerljiva. Europski parlament je prošle godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja. Usvojeni su i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova, te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. Komisija, nažalost, nije puno poduzela i još uvijek se države članice same moraju boriti s ovim problemom. To nije dovoljno jer su takvi proizvodi na cijelom europskom tržištu – ističe Biljana Borzan.

NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • luli:

    Jel to VL malo u kampanji sdp-a i Brozanke preko tobožnje brige za potrošače?!?

  • ibiza:

    o mamu i j,bem

  • Vl jedi govna:

    Zato se hdz brine za potrošače, objavama knjiga i usvajanjem kuja